Новини

Мързеливото око се лекува успешно в детска възраст

Интервю с д-р Виолета Чернодринска, ръководител на Детското очно отделение в Александровска болница

Око
Изкривяване в погледа и често примигване подсказват за заболяването

- Д-р Чернодринска, какво всъщност представлява мързеливото око?

- Мързеливо око, или амблиопия, е нарушение на зрението, най-често в ранна детска възраст, породено от неправилното функциониране на някой от очните мускули.

За съжаление няма видим физически дефект, който да сигнализира навреме, че детето има „мързеливо око“. Затова е препоръчително още в първите няколко години от живота на малчугана да започнат посещенията при детски офталмолог.

Има обаче някои белези, по които вече може да се съди за заболяването. Ако забележите моментно изкривяване в погледа му или че притваря (закрива с ръка) едното си око при вглеждане в отдалечени предмети, незабавно потърсете лекар. Колкото по-рано се установи, че детето има „мързеливо око“, толкова по-успешно и по-леко ще е самото лечение.

- На какво се дължи заболяването?

- Очните мускули са 12 (по 6 към всяка очна ябълка), работят координирано и помагат на очите да се движат в синхрон. Когато някой от тях отслабне или започне „да дърпа“ прекалено силно, се получава специфично изкривяване на окото към носа или към ухото.

- Има ли значение възрастта за успеваемостта на лечението?

- Възрастта има значение за успеха на лечението на мързеливото око, както и видът на амблиопията. Депривационна амблиопия се преодолява до месец след раждането. Препоръчва се проблемът, довел до нарушаване прозрачността на очните среди, да бъде отстранен възможно най-скоро след откриването му.

Страбизмена амблиопия може да се отстрани до 9-годишна възраст, анизометропична – до 11 – 12 години, рефракционна – до 11 – 12 години.

Колкото по-рано се открие „мързеливото око“, толкова изходът от лечението е по-добър. Трябва да се има предвид, че това е един продължителен процес, свързан с комплексно усилие от страна на лекари, родители и малките пациенти.

- Как се преодолява този сериозен зрителен проблем?

- След прегледа офталмологът преценява как и колко време ще протече лечението. Изисква се разширяване на зениците, за да се установи реалният диоптър, поставянето на очила, закриване на здравото око със специални лепенки, наречени оклудори, и провеждане на светлинна – фотостимулация на болното око. Това лечение се нарича плеоптично.

В момента се предлагат няколко вида оклудори, с които затварянето се извършва по различен начин и в различна степен. Те могат да се поставят върху кожата или върху стъклото на очилата. По-добрият вариант е първият – когато оклудорът е залепен върху окото. Оклузията е много ефикасен метод на лечение, но и много продължителен. За по-бързи и трайни резултати се прилага плеоптичното лечение. Оклузията и плеоптичното лечение не са взаимнозаместими, а се допълват.

Лечението се извършва в болница чрез серия от упражнения със специална апаратура. Разработени са програми за лечение на амблиопията в домашни условия, които допълват лечението с оклузия и плеоптика и спомагат за по-бързото излекуване.

Програмата предоставя кумулативни графики, изобразяващи представянето на всяка сесия. Компютърът записва датата, часа, продължителността и изпълнението на всяка дейност.

- Съществува ли риск детето да остане с проблема или да се влоши зрението му при терапията?

- При лечението на амблиопията сериозно предизвикателство е липсата на съдействие от страна на детето – отказът да се поставя оклудор. Тогава се използва т.нар. пенализация – накапване на препарат в здравото око.

При деца с нистагъм – когато очите се движат бързо и ритмично, играят, движение, което не се контролира волево – не е желателно амблиопията да се лекува с оклузия поради факта, че затварянето на едното око засилва проблема и влошава зрението. В тези случаи единствено полезни са фотостимулациите.

Практиката показва, че успешното лечение на мързеливото око е възможно както при деца в ранна детска възраст, така и при 13 – 15-годишни деца. В последните години има много публикации от чужди автори за лечение на амблиопията и при по-големи деца, както и при възрастни пациенти.

В момента в България се разработва проект за on-line лечение на мързеливото око при пациенти над 9-годишна възраст, при които оклузията няма желания ефект. Програмата се препоръчва и за възрастни пациенти. Продуктът е индивидуален за всеки пациент. Подготвя се в специализираните центрове и се използва чрез on-line регистрация. Авторите на софтуера гарантират подобряване на зрението с две десети след приключване на всеки комплекс от упражнения.

Автор(и): Фани Серафимова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Peter Ehrlich
Снимка:

SXC

Реклама