Новини

Манията ни към лекарства е пагубна

Интервю с д-р Марияна Свещникова, педиатър от XII ДКЦ, кв. „Люлин“, София

Лекарства
Изкуството на лекаря е да направи така, че въобще да не се стигне до лекарства

- Д-р Свещникова, българинът вероятно пие най-много лекарства в сравнение с останалите нации. Дори за обикновена простуда е склонен да вземе шепа медикаменти, ей тъй, за всеки случай. Така ли е?

- За съвременния човек манията към лекарствата е толкова пагубна, колкото и лошата храна, която ядем. Аз съм лекарка от 22 години и когато пиша рецепта, винаги си спомням думите на баща ми, който също беше лекар. Той казваше: „Ако лекарят пише рецепта, изпише я и обърне, за да продължи и отзад, значи нещо не е наред. Нещо не му е ясно на него самия.“ Ние даваме прекалено много лекарства, особено на децата, което не ги прави по-здрави. Изкуството на лекаря е да направи така, че въобще да не се стигне до лекарства – да научи родителите така да гледат детето си, така да организират живота му, че то да боледува по-рядко.

- Това ли е най-важният урок за всеки млад родител?

- Работата на педиатъра е да научи майката, че лекарствата се дават само от лекар, а не от съседката, и че както казах, се дават колкото се може по-рядко. Затова, разбира се, разчитаме и на родителите. Техните задачи не са малко и започват още преди раждането на бебето. Защото грижата за здравето и доброто му развитие започва още от утробата. Затова бременната трябва да се храни правилно, за да не роди дебело бебе.

- Защото, ако е дебело, то ще боледува повече или по-тежко ли?

- Дебелите деца са болни още от утробата. А у нас все повече са тези с наднормено тегло и затлъстяване. Аз бях 14 килограма в първи клас. Сега имам бебета на една година, които тежат 15 кг. Те са натрупали толкова много мастни клетки, че са обрекли целия си живот. Затова непрекъснато повтарям, че бременната не бива да напълнява прекомерно – 20 килограма в повече са сигнал, че бебето складира излишни мастни клетки и обмяната му се нарушава. И това не е заложено генетично, а му го причиняваме. И за да отговоря и на втория въпрос, да, дебелото дете се лекува по-трудно, защото рецепторите, към които всички лекарства се стремят, са задръстени от мастни клетки. Известно е, че дебелият човек е болен и ние като общество трябва да се стремим да не произвеждаме дебели хора.

10 дни по-рано се подгответе за ваксината

През първата година – година и половина от живота на детето се налага да правим по няколко имунизации на всеки 6 месеца. За да помогна на моите малки пациенти, включвам в подготовката и солите на д-р Шуслер. Всяка ваксина, независимо дали е жива или убита, вкарва в тялото ни чужд белтък. Това може да са частици от белтъчни обвивки на вируси и бактерии, може да са частици от ДНК на тези вируси – всички те обаче са чужди за нашето тяло белтъци. Убождаме детето, това за него е стрес. А след това в тялото му влизат тези чужди белтъци, които „имитират“ болест. На този принцип работи всяка ваксина. Тя стимулира организма да образува антитела. Ако обаче детето е болнаво и го имунизираме, организмът му няма да знае какво да направи – дали да се бори с болестта или да образува антитела срещу това, което вкарваме с ваксината. И това може да компрометира цялата идея за ваксинопрофилактиката. Защото или не се изработва напрегнат имунитет, или обратното – детето се разболява. Шуслеровите соли номер 3 и 4 – ферум фосфорикум и калиум хлоратум, повлияват възпалението. Сол номер 3 подготвя имунната система за отговор на температурата. А калиум хлоратум – сол номер 4, е основен минерал за белтъчния синтез. След имунизацията продължавам със сол 4 и 10, с която очистваме организма. Тя има детоксикиращо действие.

- Кои са другите най-чести грешки на родителите?

- Задача на родителите е да спасят детето от това, което го заобикаля – телевизорът не трябва да работи 24 часа в стаята на бебето, защото това е една непрекъсната стимулация на мозъка. А тялото има нужда от стимулация и от почивка. Не може детето да се отглежда пред телевизора и след това майката да се чуди защо не спи добре. Нейната важна задача, докато си седи вкъщи, е да обърне внимание на детето си, да го гали, да го докосва, да му пее песни. Защото то цял живот помни песните от кърмаческата си възраст. Представяте ли си колко важно е това за него. Те го успокояват и го лекуват.

- Как можем да помогнем и без лекарства и да подсилим организма при простуда?

- Едно от предимствата на хомеопатията и на шуслеровите соли е, че могат да укрепят организма. Те окозват помощ и при първи признаци на инфекция – обичайна простуда, грип, състояния, свързани с хрема. Сол номер 3 силно стимулира имунната система, може да спре заболяването и да му попречи да се развие. Важно е обаче да се вземе веднага след като усетим, че детето не е добре. Още при първите признаци. Защото защитните сили започват рязко да намаляват. Компенсаторните възможности на организма се изчерпват и трябва да действаме бързо и да помогнем.

- Майката едва ли може да различи простуда от грип?

- Не може, разбира се, и това не е необходимо. Може да даде ферум фосфорикум – сол номер 3, без значение дали е грип или простуда, защото тя действа като антиоксидант. Тя помага при температура, обща разкършеност, болки по ставите и мускулите. Това са симптоми на започваща вирусна инфекция. Грип, парагрип, инфлуенца – всички те могат да имат обща картина и не е нужно сами да си слагаме диагноза. Ако температурата се повиши изведнъж до 39 градуса и човек знае с точност часа, в който се е разболял, това е вирусна инфекция.

- Когато детето качи толкова висока температура, майката като че ли губи присъствие на духа и веднага е склонна да даде и най-силното лекарство. Какво ще я посъветвате?

- В България всички смятат, че температурата е спешно състояние. Най-вече майките. Това ни отличава от останалите европейски страни. Докато на Запад чакат поне 4 дни и ако температурата не пада с обичайните средства, значи има проблем. У нас на 30-ата минута родителите тичат при лекаря. Това, което могат да направят без опасност, че ще сбъркат, е да дадат разтворена във водичка таблетка шуслерова сол номер 3 – ферум фосфорикум, която отговоря за острото възпаление. Тя е подходяща и за профилактика. Може да се даде в началото на заболяване, което не знаем какво е точно. При ниска температура и възпаление. При малките деца много често болестта започва точно така.

- Най-честият повод да се тъпчем с лекарства е болката – може ли да се справим пак с алтернативни средства?

- Болката е много чест повод в съвременния свят, за да посягаме към лекарствата. Особено пулсиращото главоболие. Отново решението е ферум фосфорикум. Тя помага и при остри наранявания, защото ограничава кръвозагубата и болката от шока. Помага и при болки, които се влошават при движение и се подобряват при охлаждане. Това са острите болки – и тогава без риск могат да се изпият от 12 дори до 20 таблетки бързо една след друга.

Над 39 градуса тялото включва естествената си защита

Детето внезапно вдига висока температура и докарва стрес на цялото семейство. Според педиатри високата температура е най-честият повод майките спешно да търсят педиатър. Преди прегледа от специалист обаче, силно притеснени и паникьосани, те често не вземат разумни решения.

„Първото, но може би и най-трудното, е родителите да запазят спокойствие“, съветва педиатърът д-р Мариана Свещникова, която има над 20-годишен стаж.

Много са причините детето да вдигне температура. Тя може да се повиши при никнене на зъби, от вирусни и бактериални инфекции или да е свързана с началото на шарка. Докато диагнозата се изясни от лекар, поведението на майката трябва да се ръководи от първото правило в медицината – „преди всичко да не се вреди“.

Повишената температура е реакция на организма за отбрана.

Така той се опитва да се пребори с външен „враг“, който влиза в тялото – бактерия, вирус и дори чужд белтък.

Мозъкът има термостат, който реагира на информация от околната среда, но най-вече на агресорите. Например бактериалните и вирусни инфекции са в състояние да събудят вещества, известни като пирогени, които достигат до центровете на температурата и я повишават. Температурата е сигнал, че в тялото става нещо нередно.

По този начин организмът създава неблагоприятна среда и се опитва сам да се справи с нашествениците.

„При повишаване над 39.4 голяма част вирусите се разпадат – това е едно от първите защитни оръжия срещу болестта“, обяснява д-р Свещникова.

Рискът от фебрилен гърч е наследствен

Фебрилен гърч правят обикновено здрави и неболедували деца. Ако един от двамата родители в детството си е реагирал с гърч при рязко повишаване на температурата, то и за детето им има по-голям риск. Тъй като състоянието се предава по наследство.

Обикновено първият гърч преминава бързо – за около 15 минути и цялото тяло реагира с леки или по-видими конвулсии.

Гърчът е обичайна реакция на мускулите, на костите и на съединителната тъкан, които реагират със ситни съкращения и потрепвания.

Добре е детето да се обърне настрани или по гръб, да се разсъблече, охлади и да се потърси лекарска помощ. Защото обикновеният гърч може да има усложнения. Тогава в рамките на 24 часа детето може да получи 2, дори 3 гърча, които обикновено засягат едната половина на тялото.

Според европейските норми границата, до която температурата може да не се сваля с „ударни“ мерки, е 39.4 градуса. Още щом живакът се качи над 38, в имунната система настъпват качествени промени. При 38.5 тялото вече образува 20 пъти повече фагоцити – това са клетките воини. Те са пъргави и особено агресивни и атакуват чуждия агресор. Така температурата се явява първата естествена защита на организма, която му помага – убива патогенните вируси и бактерии или потиска развитието им.

Постепенното и плавно повишаване през първите 2 – 3 дни говори за бактериална инфекция. Докато внезапното и бързо вдигане на градусите обикновено издава вирусите. „Ако това е грип, болният знае и може да каже точния час, в който болестта го е „сграбчила“. Затова се казва, че грипът има точен час“, обяснява д-р Свещникова.

Щом градусите се качат над 38.9 обаче, детето видимо отпада. Родителите се притесняват силно най-вече то да не направи фебрилен гърч. Макар че състоянието е рядко, според специалистите то е в състояние да притесни и най-опитната и хладнокръвна майка.

„Когато детето е малко – между 6 месеца и 6 години, фебрилният гърч е може би най-стряскащото за родителите състояние. В тази възраст кората на главния мозък не е напълно развита и е чувствителна към бързото повишаване на градусите. Качването става бързо – 39, 39.5, 40. В този случай според статистиката едва 3 – 5% от децата правят гърч, което доказва, че до това състояние се стига изключително рядко.

Това обаче, което повечето родители не знаят, е, че и рязкото понижаване на градусите от 40 на 37, да речем, също може да предизвика гърч, предупреждава педиатърката.

Затова температурата трябва да се понижава плавно.

Вместо да държи малчугана с вълнена шапка, терлички и навлечен като зелка с няколко блузки и жилетки, майката трябва да го разсъблече. Дрехите му да са свободни, не плътно прилепнали, и да не стягат тялото.

Температурата се понижава чрез кожата – през нея освен топлината се отделят и токсините. Така организмът се чисти от отровите.

„Плавното понижаване на градусите може да стане, като сложим изцедени хладни кърпи под мишниците и в ингвиналните гънки на детето. Там кръвоносните съдове минават повърхностно и хладните компреси най-бързо охлаждат. При топлообмена тялото механично понижава градусите и това става плавно и постепенно. До идването на лекаря обаче трябва да се дават много течности – вода, билков чай. Този от листа на малина доказано понижава температурата. Ако детето отказва да пие чай, може да му предложите компот от малини, който има същото действие.

Детето трябва да пие по малко на всеки 10 минути, за да не се обезводни.

Отоплението в помещението трябва да се намали с 2 градуса, а стаята редовно да се проветрява. Могат да се дадат и понижаващи температурата средства – парацетамол, нурофен, ибупрофен – свещички или на сироп, както детето понася най-лесно, съветва д-р Свещникова.

Ако температурата е свързана с никнене на зъби, обикновено тя не е така висока като при вирусна инфекция. Заедно с повишаването на градусите обикновено има и други насочващи признаци – преходна диария, подуване и зачервяване на венците и детето става по-неспокойно и нервно. Най-честата причина за рязко повишаване на температурата обаче не са зъбите, а грипът, респираторните инфекции и някои шарки като например морбили, обяснява д-р Свещникова.

На вашето внимание

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Daniela Lenarcic
Снимка:

SXC