Новини

Магнитните бури укрепват организма

Аномалиите са на 6, 15, 18, 26, 28 и 30 октомври. Човек ги усеща два дни по-рано. Ако той не е здрав, страдат кръвното и сърцето

Магнитните бури не само че не са вредни, но напротив – те укрепват организма. Това заяви чл.-кор. дфн Петър Велинов от Института за космически и слънчево-земни изследвания към БАН и уточни, че това се отнася само за здравите хора.

При по-младите организми и при тези, които не са засегнати от хронични състояния, натоварването, оказвано от бурите, в действителност играе ролята на вътрешна, стимулираща всички органи и системи гимнастика.

Магнитната буря представлява изхвърлена от Слънцето материя, която, достигайки до Земята, взаимодейства с магнитното поле и така усилва неговите вариации. Този месец бури ще има на 6, 15, 18, 26, 28 и 30.

Подобно на метеорологичната буря, която освежава въздуха с йонни излъчвания, така и магнитната стимулира цялостно човешкото тяло и процесите в него. В резултат след първоначалното натоварване, както при гимнастиката, следва изморяване, но след няколко дни мускулната маса се стяга, човек заяква и се чувства добре. След тях обикновено преминават хроничните главоболия, очните възпаления, някои видове алергии и дори гастритните състояния, причинени от стрес.

Болните обаче, особено хипертониците или хипотониците, хората с кардиопроблеми и бъбречни и жлъчни заболявания, са подложени на реални рискове от влошаване на състоянието. Два дни преди самата буря кръвното на хипертониците може да падне застрашително, а на хипотоноците да се повиши прекомерно. Затова и едните, и другите в този период трябва първо да си го мерят, а след това да пият лекарства. Проф. Велинов препоръчва в такива дни прозорците да се отварят за кратко и дори когато са затворени, да се стои по-далече от тях, тъй като силно магнетизираният въздух прониква и през най-добре херметизираната дограма и натоварва организма.

В рисковите дни ограничете храната

В такива рискови за хронично болните дни трябва да се избягват тежките храни, като се наблегне на течностите. Алкохолът, дори бирата, както и тютюнопушенето не се препоръчват. Пътуванията, особено на дълъг път, също трябва да се ограничат, тъй като умората от магнитните бури притъпява вниманието. Причината е високото съдържание на отделения радон във въздуха в резултат на магнитните бури. Именно той разконцентрира човек, резултатът са повече катастрофи и трудови злополуки в производствата.

Към по-интензивен начин на живот лекарите препоръчват да се премине едва на 3-тия ден, след като те са преминали.

Източник:

Монитор

Снимка:

SXC

Реклама