Новини

Магданозът е мощен афродизиак

В сурово състояние магданозът повишава апетита, а отвара от магданоз подпомага отслабването

Магданоз
В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз

Магданозът (Petroselinum crispum и Petroselinum neapolitanum или Petroselinum latifolium) е широко разпространен като подправка в кухните на Близкия изток, Европа и Америка. Произходът му е от Близкия изток, като на нашия континент започва да се използва и става неизменна част от кухнята по време на големите географски открития.

В българската кухня се използва предимно обикновеният магданоз. Къдраволистият магданоз често се използва за декорация на ястия. Смята се, че обикновеният магданоз има по-силен аромат. Друг вид магданоз (Petroselinum tuberosum) се отглежда заради корените си, които са особено целебни.

Листата на това растение са богати на витамин С и каротин (провитамин А), а корените съдържат най-вече железни и фосфорни соли. Смята се, че в сурово състояние магданозът повишава апетита, а отвара от магданоз, приемана 2 – 3 седмици, подсилва обмяната на веществата и така подпомага отслабването. Магданозът е мощен афродизиак, защото е богат на калций, йод и желязо. Същевременно той повишава тонуса на мускулатурата, облекчава уринирането, особено при възрастните мъже с хипертрофия на простатата. Много е полезен при отоци от сърдечен произход, при заболявания на отделителната система и газове в червата, както и за нормализиране на менструалния цикъл. Нашата народна медицина прилага лекове от магданоз при възпаления и пясък в бъбреците, при възпаления и болки в стомаха и червата. Корените и листата помагат за очистване на петна и лунички по лицето, като се употребяват външно под формата на лапи.

На вашето внимание

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Monika M.
Снимка:

SXC