Новини

Лютите чушки свалят градусите в жегата

Пиперът засилва апетита за секс, събужда хормоните на щастието

Антисептичните свойства на подправките са известни от незапомнени времена. Последни проучвания доказаха, че много от тях, като черния и червения пипер, куркумата, розмарина и салвията, предпазват от рак.

Лютите чушки пък са панацея за всякакви състояния – те борят стреса, стимулират кръвообращението и имунитета, помагат на храносмилането. Остава само да се научим да използваме по-активно тази природна аптека.

Лютите чушки например са магично средство срещу жега. Те улесняват адаптацията на организма към високи температури на околната среда. Не случайно те са неизменна част от трапезата на страни с горещ климат като Алжир, Мароко, Тунис, Индия.

Заедно с това те усилват мъжката сила – има достатъчно научни данни, че лютивият червен пипер възстановява и усилва потенцията.

Полезен е при грип и настинка, защото прочиства дихателните пътища и отпушва носа. Като стимулира потоотделянето, той понижава дискомфорта при повишена температура.

Лютите чушки борят и стреса. Изяждането на няколко чушлета бързо вдига нивото на хормоните на щастието ендорфин и серотонин. Успокоява нервите, намалява последствията от стреса и действа като слабо болкоуспокоително.

Заедно с това лютото е чудесно сънотворно „хапче“ - загрява, отпуска нервите и помага сънят да дойде по-бързо. И тъй като жлъчката на любителите на лютива храна рядко е препълнена, човек добре се наспива и на другата сутрин става бодър и свеж.

Лютото лекарство помага и на жени с гинекологични проблеми като нередовен месечен цикъл. Причина за това състояние често е силно емоционално напрежение, заседнал начин на живот, нередовно и непълноценно хранене, както и недостатъчно сън и почивка. Тук на помощ отново идва лютата чушка, която регулира работата на яйчниците. С нея косата става по-блестяща, защото лютото укрепва корените и влияе добре на растежа, като подобрява кръвообращението на тъканите. Затова по-пикантна храна се препоръчва на жени с тънки и чупливи коси и нокти.

Лютата чушка съдържа два пъти повече витамин C от лимона. Затова действа имуностимулиращо. Тя е добър помощник в диетите за отслабване, защото активизира кръвообращението, нормализира обмяната на веществата, ускорява метаболизма, помага на организма да изхвърли токсините.

Консумацията на люти чушки естествено намалява употребата на сол. Когато вкусът е леко пикантен, човек почти не добавя от бялата отрова към храната. Заедно с това пикантното гарантира по-добро храносмилане, защото стимулира секрецията на жлъчен сок.

Ползите от лютото не свършват дотук.

Лютата чушка помага още при болести на дихателната система, пречи на развиване на диабет тип 2, атеросклероза на съдовете, доброкачествени тумори, профилактика на рака, алергични заболявания, намалява холестерола и др.

Препоръчват се люти чушки и срещу депресия и меланхолия. Те активизират жизнените сили и връщат не само апетита към храната, но и към живота.

Настойка от люти чушки се използва външно за компрес. Помага при ангина и възпалено гърло. Може също така да се наложи върху кръста при ишиас, върху коленете или друга болна става. Нарязват се ситно люти чушки и се заливат със 70° етилов спирт от аптеката или силна ракия в отношение 1:10, т.е. 100 г люти чушки – един литър силна ракия. С така приготвената настойка може да се напои памук и да се направи компрес. Памукът се покрива с дебела опаковъчна хартия или целофан, закрепва се с шал или бинт.

Тези, които не ядат люто, може да тренират. Да започнат с малки дози смлян лют червен пипер и постепенно да увеличават дозите. Заслужава си да се опита.

Сминдухът буди либидото

Славата на сминдуха е свързана със секса. Той балансира хормоните, тонизира, изостря сетивата и стимулира сексуалните желания. Най-добрият начин за постигане на положителен резултат е да го пиете на чай - по една чаша дневно.

Отварата се приготвя, като 3 чаени лъжички смлян сминдух се запарват с една чаена чаша гореща вода, прецежда се, след като се охлади. Видим ефект се получава след около два месеца ежедневна консумация.

Другата му магична сила е, че увеличава бюста. Той стимулира растежа на гърдите по два начина. Веществата, които съдържа, имитират действието на хормона естроген. От друга страна, билката стимулира производството на пролактина и така стимулира увеличаването на гръдната обиколка.

Лечебните му качества не се изчерпват с това. Дъхавата подправка понижава нивото на холестерина в кръвта, регулира обмяната на веществата. Тази билка също е много важна в плановете за постигане на нормално тегло, помага за поддържане на нормално кръвно и захарни нива. Ефективната доза е 6 грама дневно. Това е около 1-2 чаени лъжички. Може да се приема директно с малко вода, да се добавя към салати и ястия или към билков чай.

Сминдухът активира потните жлези, предизвиква изпотяване и така помага за бързото и ефективно понижение на високата температура при простуди. Отварата се приготвя лесно. Една чаена лъжичка сминдух се вари 5 минути в 200 мл вода. Отварата се прецежда и се дава през 15 минути по 1 супена лъжица. За малки деца - по 1-2 чаени лъжички.

Чай от босилек помага при миома

Ароматният босилек е една от най-популярните подправки, ароматът се дължи на етерично масло. Той съдържа също така и голямо количество флавоноиди, които хармонизират нервната система и успокояват. Заедно с това настойки и отвари с билката лекуват или облекчават състоянието. Например при кашлица може да приготвим следния чай: 2-3 ореха се счукват и се варят с черупките примерно в 400 г вода. Съдът се сваля от котлона, добавят се 1 чаена лъжичка босилек и 1 чаена лъжичка индрише. Чаят се запарва още 10 минути и се прецежда. Подслажда се с небет шекер.

А друга рецепта за чай ще помогне при миома: 150 г стръкове се разделят на 30 порции. Една порция е дневна доза, която се вари в 600 мл вода до 300 мл. Отварата се прецежда и се разделя на 3 порции. Пие се 30 мин преди хранене.

Корен от джинджифил срещу дрезгав глас

Коренът от джинджифил притежава силни противовъзпалителни и антивирусни свойства. Има бърз лечебен ефект при ларингити – спадане на гласа и дрезгав глас. Той помага бързо при диетични грешки, тежест, образуване на газове, подуване на корема.

Пресният корен може да се настърже на ситно ренде и да се добавя към салати или готови ястия. Може да се дъвче малко парченце от суровия корен при болки в гърлото, спадане на гласа.

Продава се и захаросан джинджифил, който е с приятен вкус.

Домашно приготвен чай от джинджифил пък ускорява обмяната на веществата до 25%. Щипка джинджифил на прах или 1 чаена лъжичка настърган корен от пресен джинджифил се запарва с 300 мл вода за 15 минути. Чаят се пие топъл половин час преди всяко хранене. Може да се подслажда с мед и да се добавя лимон по желание. Джинджифилът се комбинира добре с листа от боровинки, мента и маточина. Ако се прибавя към билков чай и системно се консумира, ще помогне за бързо отслабване.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Fiermanmuch | Dreamstime.com

Реклама