Новини

Лятото помага при псориазис

Джогинг на морския бряг против стрес

Псориазис
За някои болни най-ефективно е лечението във водите на Мъртво море

Грубо зачервена и люспеста кожа, която се натрупва най-често по лактите и коленете, но може да се яви навсякъде. Това е характерната картина на псориазиса – неприятно, хронично кожно заболяване, което често рецидивира.

Характерна е псориатичната плака, която освен по лакти и колене, може да се яви на кръста, седалищната гънка, кожата в областта на пъпа и дори по окосмената кожа на главата и ушната мида. На тези места кожата е груба, плътна, белезникава и покрита със сребристо-бели люспи. Засягат се и ноктите, а при по-тежки форми е възможно възпалението да обхване и ставите, което може да доведе до ставни болки и деформации.

От псориазис боледуват както мъже, така и жени. Честотата на заболяването зависи от климатичните и генетичните особености на популацията. По-често се среща сред хората, населяващи северните части на земята.

Ако човек е предразположен, болестта може да се отключи от стресови ситуации, механични увреди на кожата. Някои заболяват от псориазис след тежка ангина, остри вирусни заболявания или грип.

Известно е, че псориазисът е едно от заболяванията, които се влияят в изключително висока степен от психоемоционалното състояние на организма. Затова е особено важно да сме спокойни, а ако нещо ни е вкарало в стрес, да намерим начин да възстановим душевното си равновесие. Затова заедно с основния лечебен план е разумно да се включват мерки за стабилизиране на емоционалното състояние.

Лятото е добър сезон за псориазиса, защото състоянието обикновено се подобрява. Добре е обаче човек да задели малко повече време за себе си, да планира отпуска на море или планина.

И без да се прави нещо специално, в повечето случаи кожата на засегнатите от псориазис се изчиства. Така че отдихът и отделените 10 – 15 дни за море може да помогнат за благополучието през зимата.

Разбира се, че за да има максимална полза, е необходимо да се положат и малко допълнителни усилия. Ранното ставане с джогинг на морския бряг имат чудесен антистресов и кръвоочистителен ефект. Слънчевите бани също имат благотворен ефект. Нека отделим време и за слънчеви бани край морето или в планината, но внимателно, без да се стига до изгаряния.

В забързания ритъм на трудовото ежедневие често забравяме да се погрижим за себе си, да прочистим тялото си. В периода на отпуските не само можем да го сторим, но е задължително, ако искаме да сме с чиста кожа. И не само с чиста кожа, защото псориазисът е системно заболяване – засяга и други органи. Понякога се развива псориатичен артрит, може да се увредят сърцето, бъбреците, черният дроб. Най- доброто време за чистене е от изгрев слънце до пладне. И именно тогава трябва да подкрепяме процесите на очистване с приемане на достатъчно течности.

Вода, и то хладка, трябва да се приема сутрин във фазата на висока активност на бъбреците и на дебелото черво, които отделят натрупани в тялото токсини. Кафето, черният чай не могат да заменят обикновената вода. Тя трябва да се пие бавно, на глътки. Първата чаша да изпием след събуждане сутрин, а до обяд, в продължение на 1 – 2 часа, да приемем още 2 – 3 чаши с малко мед и ябълков оцет или лимонов сок. Най-полезна е чистата изворна вода. Можем да я пием филтрирана или преварена. В една чаша се добавят чаена лъжичка мед и 1 – 2 чаени лъжички лимонов сок или чист ябълков оцет.

Общата насока на лечението е единна при псориазис, екзема, невродермит, атопичен дерматит, уртикария. Свързващо звено при изброените състояния е атопия или алергична диатеза. Главните опорни точки за трайно решаване на проблема са постоянни грижи и диета без житни и млечни храни, пиене на кръвоочистителен чай и клеева тинктура.

Чаят и клеевата тинктура се препоръчват за по-продължителен прием. След първия курс от две до четири седмици, с диетата обикновено се получава траен ефект. Ако след време по някаква причина пак се появят оплаквания, едно връщане дори за няколко дни към този режим на хранене оправя нещата.

Кортикострероидите носят повече вреда

Всички агресивни локални средства – кремове и мехлеми, съдържащи кортикостероиди или антибиотици, не ги предписвам и не ги одобрявам. Само в изключителни случаи ги допускам в лечебната програма, например ако кожата трябва да се пооправи за абитуриентския бал, дипломна защита и други важни публични изяви.

С много по-добър ефект са меките и поддържащи природни средства.

Отлично действат хвойновите вани. Лесни са за изпълнение при бебета и малки деца. 3 супени лъжици хвойна (по-добре натрошена) се вари 5 минути в 1 литър вода. После се прецежда и добавя във ваничката. За голяма вана – 100 – 200 г плод хвойна се приготвя по същия начин.

За ежедневна употреба са много подходящи бадемовото, сусамовото и лененото масло, както и маслата от бял трън, пшеничен зародиш и др. С тях се маже целият засегнат участък. Непретенциозният „Меден вазелин“ също дава добри резултати.

Чай от 5 билки чисти кръвта

Кръвоочистващ чай се приготвя от пет билки, от които в равни пропорции се приготвя суха смес. Това са корени от глухарче, корени коприва, стрък бял равнец, стрък овчарска торбичка, стрък камшик, листа коприва. Вземат се по 50 г от всичките билки, смесват се и се разбъркват добре. За приготвяне на чай се вземат две супени лъжици от сместа, варят се 5 мин в половин литър вода. След като изстине, чаят се прецежда и се пие на 3 – 4 порции 30 минути преди хранене.

Помощ от хомеопатията

Лечебната и поддържащата терапия може да се допълнят с различни препарати от хомеопатията.

Най-съществена е помощта на Arsenicum album. По-добра работа ще свърши висока потенция, например 15 СН. От него се пият по 5 зрънца дневно.

За различните видове екземи с доста универсален ефект е Petroleum. Също е по-ефективен във високи потенции – 9 или 15 СН. Най-често аз назначавам 2 пъти дневно по 5 зрънца. При начало на подобрение преминаваме на един прием дневно по 5 зрънца, после през ден по 5 зрънца.

За изброените видове обриви е добре да се включи и Sulfur 15 (30) CH. Изпълнява ролята на теренно средство, подобрява пречистването на тялото отвътре. Може да се дава по една доза (10 зрънца) през две седмици или веднъж месечно.

Sulfur е деликатен препарат. Възможно е той да обостри някой обрив. Ако това се случи, приемът се прекратява. След седмица, две или три може да се опита с по-висока потенция. Например ако при Sulfur 15 CH се е получила реакция, след необходимата пауза се преминава на Sulfur 30 CH.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto