Новини

Лекуват сухо око със запушване на слъзните канали

Спрей върху клепачите пази зрението

Жените страдат по-често от сухота в очите
Жените страдат по-често от сухота в очите

Запушване на слъзните точки чрез операция спасява от сухо око, от което страдаме особено остро през зимата. Това съобщи доц. Красимир Коев, водещ специалист по офталмология в Медицинския университет – София.

След хирургичната намеса сълзите не отиват в слъзоносните канали в носа, а остават в окото и така го овлажняват, разясни процедурата специалистът.

Освен операцията, която вече се практикува и в България, срещу синдрома сухо око се препоръчва и новата липозомна терапия, която от неотдавна се прилага и в нашата страна. За разлика от хирургичната намеса тя се прилага в домашни условия и е изключително практична и удобна за пациента, тъй като се осъществява под формата на спрей, с който се напръскват клепачите при затворени очи. Въпросният очен спрей, независимо дали е чуждестранно или българско производство, съдържа соев лецитин, както и витамини Е и А. Покрай клепачния ръб съдържащите се в спрея липозоми се смесват с естествените липиди на слъзния филм и го стабилизират.

От вижън синдром, разновидност на сухото око, страдат в определени моменти почти всички, които работят много с компютър, поясни доц. Красимир Коев. Синдромът се получава, когато горният ръб на монитора е по-високо от нивото на очите. Тогава се разширява т.нар. клепачна цедка (отворът на клепачите), мигането се забавя, в резултат се появява синдромът на сухото око. За да си спестят хората това неудобство, доц. Коев препоръчва на всеки 30 – 40 минути работа с компютър да се правят поне 10 минути почивка.

Оплакванията за сухо око варират от болка, дразнене или парене на очите, сухота, сърбеж, чувство за чуждо тяло, глождене до замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, общ дискомфорт. Често се наблюдава и сълзене. Оплакванията се усилват в края на деня, обострят се обикновено при резки климатични промени, престой в помещения с климатични инсталации, при продължително взиране и се подобряват след затваряне на очите.

Продължителната му проява застрашава зрението. Може да се появи възпаление, което да увреди роговицата на очите.

Затова доц. Красимир Коев препоръчва незабавен преглед при офталмолог, ако почувстваме някои от тези симптоми.

Слънчеви очила през зимата пазят от възпаления

От сухо око малко или много страда почти всеки втори през зимата. Синдромът се появява в резултат на студа и мразовития вятър. Той засяга и хората, които използват климатици, пречистващи въздуха, и отоплителни уреди с овлажнител или поставен съд с вода върху тях, която се изпарява.

Независимо че има фактори, от които не можем да избягаме, можем да запазим очите си от синдрома, като в снега и когато духа вятър носим тъмни очила за предпазване от преките слънчеви лъчи и отразяването им. Необходимо е още при възможност да намалим излагането си на слънце, вятър и прах.

Жените страдат по-често от сухота в очите според проучване сред случайни граждани, извършено сред 5650 души в София. Това се дължи на хормоналните промени, на които те са подложени. С възрастта симптомите зачестяват и се задълбочават. При близо 14 процента от тестваните за сухо око е отчетена висока вероятност за сухота в очите, а при 45 на сто стойностите са гранични.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto