Новини

Лекуват хипертония с електрошок

Революционният метод вече се прилага и в УМБАЛ „Св. Анна – София“ (бивша Окръжна) и УБ „Лозенец“ (популярна още като Правителствена)

Електронен апарат за измерване на артериалното налягане
Българите са сред най-засегнатите в Европа от артериалната хипертония

Нов метод на базата на електрошока успешно лекува упорита хипертония, срещу която дори медикаментите не помагат. Той вече се прилага и в УМБАЛ „Св. Анна – София“ (бивша Окръжна) и УБ „Лозенец“ (популярна още като Правителствена), съобщиха от лечебните заведения.

Този революционен метод представлява минималноинвазивна процедура, която прекъсва симпатикусовите нервни окончания, разположени по стените на бъбречните артерии. Системата се състои от водач и подвижен катетър. Катетърът се въвежда през феморалната артерия в горната част на бедрото, като се достига последователно до лявата и дясната бъбречна артерия. На съответното място върхът на катетъра пуска електрически импулси по определен алгоритъм. Така се повлияват заобикалящите симпатикусови нервни окончания. Процедурата не включва поставяне на постоянен имплант, нито продължителен престой в болница.

Клиничните проучвания показват убедително, че тази техника е изключително ефективна при пациенти, при които лечението на хипертонията дори с таблетки последно поколение е неуспешно.

„Хипертонията в България е ключова причина за смъртност при 65% от хората с инфаркт и инсулт“, коментира доц. Божидар Финков от университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Анна – София“, който е един от специалистите, които вече я прилагат в лечебното заведение. В България повече от 25% от населението, което прави 1.5 млн. души, страдат от високо кръвно, като при около 10 – 12% от тях заболяването е резистентно“, добави той. Доц. Финков подчерта, че това е особено опасно състояние, което излага болния на постоянен риск от инсулт.

Същевременно нашата страна е от водещите в Европа по честота на това заболяване. По света от високо кръвно страдат над 1.2 млрд. души, като техният брой непрекъснато расте. Изчислено е, че хипертонията коства на глобалната здравна система повече от 500 млрд. щатски долара годишно. Контрол върху заболяването се постига при около 20 на сто от лекуваните хипертоници, но според последни данни от Европа и САЩ между 12 и 15 процента от пациентите страдат от резистентна хипертония. Това означава, че в България приблизително 200 000 пациенти са с високо кръвно, което не се поддава на лекарства, а това ги излага на много висок риск от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

„За по-голяма част от тях новият метод предоставя възможност за по-добър контрол и намалява риска, като същевременно спестява средства за медикаменти“, коментира доц. Божидар Финков.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto