Новини

Лекуват епилепсия с операция

Ефективността и безопасността на епилептичната хирургия е доказана през годините

Операцията спасява от гърчовете
Операцията спасява от гърчовете

Епилепсията се лекува успешно с операция. Хирургичният метод за борба с това заболяване се практикува успешно в повечето страни с развита медицина, а от известно време се прилага и у нас.

Това съобщиха от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Целта на хирургията е да намали честотата на епилептичните пристъпи при минимален риск от неврохирургични или когнитивни странични ефекти.

Операциите и следоперативният период се осъществяват от екип не само от неврохирурзи и анестезиолози, но и от неврофизиолози, неврорадиолози, невропсихолози, невропсихиатри и невропатолози.

Ефективността и безопасността на епилептичната хирургия е доказана през годините. След една година 64% от оперираните са без пристъпи, докато едва 8% от лекуваните с медикаменти не изпадат в гърчове. Усложненията от нея са твърде малко и най-често са свързани с възрастта. Заради положителния ефект от нея в Европа я практикуват не като последно средство за спасение, а като средство на избор и ранно лечение при много от рефрактерните пациенти с епилепсия. Между 30 и 40% от пациентите с епилепсия продължават да получават пристъпи, които не са адекватно контролирани от медикаментозното лечение. Много от тях подлежат на епилептична хирургия. Отскоро тя се практикува и у нас, дори се поема от здравната каса, но все още не е широко популярна.

Коварната болест удря 6 милиона европейци

Над 1% от населението на планетата страда от епилепсия в различна форма. В Европа около 6 милиона души имат активна епилепсия, 3.3%, което прави около 200 000 човека, засегнати от коварната болест, могат да бъдат повлияни благоприятно от епилептичната хирургия, показват данни на Световната здравна организация. В България хирургията на епилепсията не е толкова популярен метод за справяне с най-честото неврологично заболяване в света. Според мнението на водещи експерти от СЗО за интензивното развитие на този дял от хирургията е необходимо държавите да разполагат не само с добре подготвени специалисти и електрофизиологично и невроизобразяващо оборудване, но и да развиват специални програми за лечението на това заболяване. В по-леките случаи е напълно възможно пристъпите да се разредят до такава степен, че да се говори почти за пълно излекуване. По-честите пък могат да бъдат намалени до такава степен, че пациентът да бъде способен да извършва битова дейност и да се грижи за себе си.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама