Новини

Лекарите - на кастинг

Германските лекари ще бъдат гледани под лупа

Елементарно е в интернет да се намери издържана педагогически играчка или най-свестния плазмен телевизор. Мрежата е в готовност да дава информации по почти всички теми, а съвсем скоро и по още една, която засяга всички.

Това, за което човек напразно би могъл да сърфира в интернет с часове, е да открие отговор на въпроса: как да намеря най-добрия лекар? Неведението по този въпрос обаче няма да продължава дълго. Поне така смята германската здравноосигурителна каса AOK. От началото на юни 24 милиона потенциални пациенти със здравна осигуровка в AOK могат чрез интернет да издават удостоверения за своите лекари и да ги препоръчват или не на други пациенти.

Като на изпит

Изгради ли се тази своеобразна контролна мрежа, 58 000 лични лекари и 62 000 лекари-специалисти ще може да бъдат оценявани от пациентите, членуващи в най-голямата здравна каса в Германия. "Сред нашите клиенти е налице голяма потребност от достоверна информация за качеството и работата на лекарите", аргументира шефът на АОК Юрген Граалман. Той подчертава, че целта на "лекарския навигатор" е да оказва качествено ценна ориентировъчна помощ при търсенето на подходящ специалист.

На първо време проектът стартира в регионите Хамбург, Берлин и Тюрингия. Занапред застрахованите към АОК могат да попълват по интернет въпросници, с чиято помощ ще може да се установява качеството на посещавания лекар. През есента ще бъдат публикувани първите "свидетелства". Толкова време е необходимо, за да се съберат достатъчен брой оценки, тъй като само на базата на голямо количество данни може да има сигурност, че оценките за отделни лекари не са манипулирани или фалшифицирани.

Смут сред лекарското съсловие

Формулярът на сайта на АОК съдържа 30 въпроса, централните от които са дали функционира комуникацията между пациент и лекар, дали лекарят включва пациента в решенията относно терапията, дали отделя достатъчно време, дали не се чака много дълго за преглед и дали е защитена интимната сфера. В центъра стоят не толкова медицински, колкото социални и организационни аспекти. Накрая обаче се поставя въпросът дали пациентът би могъл да препоръча въпросния лекар на най-добрия си приятел.

Резултатите от допитванията ще бъдат достъпни и за други здравноосигурителни каси. Преценяваните по този начин лекари имат възможност да блокират оценки на пациените, което обаче ще се регистрира. С ограничения в проекта здравната каса АОК иска да неутрализира очакваните протести на лекарското съсловие. Лекарски сдружения вече предупредиха за опасността от един вид "кастинг за медици” и изразиха опасения от необуздани обиди, каквито редовно се срещат в интернет-порталите.

ЗЦ/БЕ/ДПВ

Източник:

DW