Новини

Ледено на екс гълта и гласа

Интервю с д-р Христо Златанов, оториноларинголог от Военномедицинска академия

И вирус, и простуда могат да причинят загуба на гласа
И вирус, и простуда могат да причинят загуба на гласа
Д-р Златанов, в този сезон въпреки жегите много хора шепнат, защото нямат глас, или говорят дрезгаво. Вирус или простуда причинява загубата на гласа?

И вирус, и простуда могат да причинят загуба на гласа. Тя се дължи на преохлаждане на фаринкса, през който преминава студена струя вода, бира. Другият фактор е простуда от климатик или надухване със студен въздух, ако стоим на течение. Когато навън е 37 – 38 градуса и изпием на екс една студена напитка или вода от хладилника, се получава преохлаждане на фаринкса и рязко снижаване на възможностите на локалния имунитет на гърлото. На практика то е „входна врата“ на организма. Затова именно на тези силно уязвими места природата е сложила имунни бариери. И те не пропускат бактерии и вируси. А дори да попаднат в организма, имунитетът, който имаме, ги посреща и се справя с тях. Когато обаче за кратко време зоната се преохлади, „защитната врата“ се отваря. Локалният имунитет се срива и рота- или коксакивирусите атакуват. Те причиняват най-честите заболявания на фаринкса и на ларинкса. Могат да засегнат и гърлото, и носа. Има и бактерии, които причиняват заболявания на горните дихателни пътища. Те също са много активни през лятото. А през жегите флората е малко по-особена. В устната кухина по-често се среща грам-отрицателна флора гъбички, отколкото традиционната за есенно-зимния сезон грам-положителна флора, която причинява заболявания на горните дихателни пътища. Затова именно в този сезон зачестяват тежките фарингити и ларингити, понякога съпътствани с абсцес на епиглотиса, оток на ларинкса и херпангини. Причината е дълго излагане на климатик вкъщи или в колата по време на път, след като преди това сме стояли на много топло. Или когато сме били силно затоплени, да изпием на еск нещо от хладилника – някаква разхладителна напитка, която глътваме за кратко време и тя е в по-голямо количество.

Оставам с впечатление, че пиенето на едри глътки или на екс е причина за болестта. А ако пием нещо студено със сламка, има ли риск?

Принципът е, че когато тялото е затоплено, не бива да се пие нищо ледено. Заради огромната температурна разлика, когато сме изпотени, рискът е още по-голям. Защото регулаторните механизми на организма са настроени да го охладят по естествен начин и се включва механизмът на изпотяването. То постепенно смъква вътрешната ни температура. Това е фината, естествената терморегулация на тялото. Когато изпием на екс 1 – 2 чаши студено питите – вода, бира, коктейл, рязко преохлаждаме гърлото и си вредим. Затова, ако решим да пием, за да се разхладим, е по-разумно да е на малки глътки, да задържаме в устата или да пием през сламка. Защото 5 – 6 студени глътки бира всъщност са мощен механизъм, който отключва потенциала на болестотворните вируси или бактерии. И срива имунитета.

Говорите за естествената флора, която съществува в организма и за преохлаждането, което я „събужда“, или само за вредители отвън?

Флората в гърлото понякога е съчетание между грам-отрицателни бактерии и гъбички. Комбинацията причинява летни ангини, летни фарингити, които протичат по-особено и искат по-различно лечение. Важно е те да се лекуват от оториноларинголог, защото, ако ако тези ангини, ларингити и фарингити се развият, когато сме на море или далеч от специализирана помощ, трудно се уцелва правилната комбинация за лечение. Особено ако се стигне до гноен процес. Защото тези зони, и епиглотисът, който е в горната част на ларинкса, и фаринксът, при възпалителен процес отичат бързо и могат да блокират достъпа на въздух и да се стигне до задушаване. За да не се стигне до подобни усложнения, е важно специалист да предпише правилното лечение.

Какво активизира тези бактерии? Преохлаждането ли?

Част от вирусите и бактериите попадат в организма отвън – те се предават по въздушно-капков път или при битов контакт. Други ги носим в организма си. Когато обаче „входната врата“ не може да ги посрещне с нужния отпор, защото имунитетът е сринат, идва болестта. Когато организмът е силен, той държи всички патогенни фактори в баланс.

Как може да помогнем, за да не се стигне до тези тежки състояния?

Превенцията е проста. Да не се оставяме климатикът да ни надуха със студен въздух, да не пием нищо от хладилника – особено на екс.

Пиенето на екс, ясно, охлажда, защо климатикът също атакува гърлото?

Климатикът рязко преохлажда целия организъм, не само главата. Практически обаче той има същия ефект – снижава общия имунитет и отваря всички „входни врати“ за инфекциите. Схващат се вратът, гърбът, получаваме главоболие...

И тогава? Какво помага, ако наоколо няма специалист?

При остри болки в гърлото, спадане на гласа и дискомфорт най-простото е да пием топъл чай, да купим таблетки за смучене и противовъзпалителни – парацетамол или ибупрофен. Само за един ден обаче. Ако състоянието не се подобри, трябва да се търси личният лекар или специалист.

Нужна ли е консултация със специалист?

Ако за един ден не се справим, е нужна консултация, защото процесите се развиват много бързо. Най-тежко протичат летните ангини и гнойните абсцеси на фаринкса, ларинкса, които дават тежки усложнения. Проблемът е, че гнойната торбичка се образува в меките тъкани – температурата се повишава, общото състояние е тежко, човек не може да преглъща, затруднява се и дишането. Налага се спешна лекарска помощ, защото състоянието застрашава живота.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

© Jojof1973 | Dreamstime.com