Новини

Ледена пързалка на тротоара

Арника при травма, компрес с лук и мас при натъртване

Поледица
При възрастни хора падането на хлъзгав терен може да има драматични последици

„Подхлъзнах се, паднах… и като се събудих – гипс.“ Тази крилата фраза от „Диамантената ръка“ точно и кратко пише сценария, който често се разиграва, когато навали сняг и хлъзгавите участъци са навсякъде.

Едно подхлъзване, падане и натъртване при млади хора и деца не е фатално, но при възрастни хора с крехки кости и куп хронични страдания падането на хлъзгав терен може да има драматични последици – трудно зарастващи фрактури, счупване на шийката на бедрената кост, която може да доведе до трайна инвалидност. Основната причина за зимните травми е поледицата. Температурите се понижават, пада сняг, после идва ред на леко затопляне, а вечерта се образува лед. Както редовно се случва, повечето улици и тротоари не са насипани нито с пясък, нито със сол, и ледената пързалка е готова.

Една възможна предпазна мярка е изборът на подходящи обувки. Откажете се от високия ток, дори заради празниците да отивате на гости. Според статистиката днес всяка десета жена носи обувки на високи токчета поне 3 дни в седмицата и една трета от тях падат. Ясно е какви може да бъдат последиците, особено през зимата. Изберете обувки с дълбок грайфер или такива, на които подметката не е прекалено твърда. Възрастните хора поначало са по-неустойчиви и трябва да помислят за обувките или за приспособления към тях, които да им гарантират стабилност. По магазините могат да се намерят допълнителни гумени приспособления – ледоходи, които се закрепват към подметките. Другият вариант са така наречените „котки“, познати на заклетите планинари, които представляват каишки с шипове. В краен случай може да се налепят ивици лейкопласт на текстилна основа.

Не е за пренебрегване и препоръката всеки да гледа къде стъпва. Където е възможно, да се заобикалят хлъзгавите участъци и особено заледените железни капаци, които са по-коварни дори от леда. Разумно е да се ходи на цяло стъпало, а не на пета-пръсти. Коленете да са леко разхлабени, торсът – леко приведен напред. Тази походка осигурява по-голяма устойчивост.

Другата предпазна мярка е ръцете да са извадени от джобовете, за да помагат на баланса и да поемат удара, ако евентуално залитнем или паднем. Освен това при подхлъзване и падане с ръка в джоба рискът от фрактура в областта на лакътната става се увеличава многократно.

Думата на травматолога

От природата

Запарката от арника лекува

Половин – една супена лъжица арника се запарва в 400 – 500 мл вряла вода за около 10 – 15 минути. След това с тази запарка се напоява марля и се налага компрес.

Арни гел върху натъртеното

Мехлемът, който съдържа арника – арни гел, трябва да се нанесе възможно най-скоро след като сме получили травмата, на тънък слой върху мястото. С него се покриват всички болезнени участъци на кожата, като леко се масажира до пълното му абсорбиране. Приложението се подновява от 1 до 2 пъти дневно. Локалното прилагане на препарати с арника предпазва от образуване на синини или за бързото им разнасяне, ако вече са се появили. Другият вариант е хомеопатичното мазило Traumeel S. От него върху нантъртения участък се втрива 2 – 3 пъти дневно.

Компрес с лук и олио

Вземаме 1 – 2 глави кромид лук, нарязваме ги и ги задушаваме с олио (но по-добре със свинска мас). След това поставяме лука в тензух и налагаме с компреса травмираното място. Тази лапа е много подходяща при навяхвания, изкълчвания, след като ортопедът е наместил ставата.

Ако болката е силна и има оток и зачервяване, не пренебрегвайте прегледа при травматолог. Важно е специалист да определи дали има фрактура (счупване) или фисура (пукване на костта). Колкото и невинно да ви се струва, забавеното лечение при пукване на костта може да доведе до сериозни усложнения. Ако при падането сте си ударили главата, невролог трябва да прецени дали няма сериозна черепно-мозъчна травма.

И след правилна оценка от страна на специалист, без да губите време, започнете с конвенционалното лечение. Заедно с него или на следващ етап е съвсем уместно да се добавят билки и хомеопатични средства до пълно възстановяване.

Минерали за здрави кости

Сухожилията, хрущялите, връзките и костите са депо на няколко минерални соли, без които тялото не може да осигури правилно функциониране. Най-необходими са калциев флуорид – шуслерова сол № 1, калциев фосфат – № 2, натриев хлорид – № 8, и силицея – сол № 11. Ето защо при изкълчване, разтягане или счупване можем да ги вземаме като добавка. Така ще ускорим процеса на възстановяване.

Разтягането или разкъсването на сухожилията и на лигаментите показва, че съединителната тъкан е слаба. Друг признак на тази слабост е честото изкълчване на глезена. Това сочи, че и организмът се нуждае от сол № 8 и № 1.

Ако има счупване, организмът спешно се нуждае от всички необходими минерали за стимулиране образуването на нова костна тъкан – така наречения калус. Според биохимията на д-р Шуслер солите, които подпомагат образуването на нови клетки и регенерацията на костите, са соли №№ 2 и 11.

При разтягане, изкълчване или счупване се приемат по 5 таблетки от всяка сол. Приемът е всеки ден в продължение на 3 – 4 месеца. А за профилактика 2 пъти годишно в продължение на месец се приемат по 3 таблетки от всички соли всеки ден.

Хомеопатия разнася кръвоизлива и ускорява заздравяването при счупване

Хомеопатичният препарат Аrnica montana 5 CH резорбира кръвоизливите и подпомага разнасянето на тромбите. При главоболие, световъртежи и други симптоми, свързани с нарушение на мозъчното кръвообращение (например при черепно-мозъчна травма), се приемат по 3 зрънца на 1 – 2 часа.

Арниката е хомеопатично средство № 1 за всякакви травми, но на първо място по ефективност е при увреждане на меките тъкани. Тя помага и при травми на главата – падане, катастрофи, в това число и при мозъчни сътресения.

Ако сте паднали и сте се натъртили, докато травмата е прясна, в продължение на 1 – 2 дни пийте през 2 часа по 3 зрънца. След това още 3 – 4 дни 4 пъти по 5 зрънца, след което останете на поддържащо лечение 2 пъти по 5 зрънца.

Арниката ще е от полза и при фрактури. Тя ще предпази от травматичен оток и последващи усложнения.

Хомеопатичнят препарат Calcarea phosphorica 9 CH подпомага образуването на калус и бързото консолидиране на костта след счупване. От калкарея фосфорика приемат по 5 зрънца 2 пъти дневно в продължение на един месец.

Може да се използва и шуслерова сол № 2 (Калциум фосфорикум D 6). Това е друга хомеопатична форма на калциевия фосфат. Приема се 2 – 3 пъти дневно по една таблетка.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов (Арника при травма, компрес с лук и мас при натъртване), Веса Георгиева (Минерали за здрави кости), Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама