Новини

Лечение с рибки помага при псориазис

Съвременните медикаменти не се реимбурсират от НЗОК, защото псориазисът не е признат за социалнозначима болест

Рибки доктори
Лечебната сила на рибките е открита от турски овчар през 1917 г.

Възможно е състоянието ви да се е влошило от стрес, от лекарства или просто от зимния сезон. Псориазисът е едно от заболяванията, които се влияят в изключително висока степен от психоемоционалното състояние.

Учените считат, че активираните от стреса мозъчни невропептиди са отговорни за влошаване на симптомите. Например семейните проблеми, финансовите притеснения или дори положителните събития, като раждането на дете, биха могли да „събудят“ болестта.

Псориазисът може да се развие спонтанно след медикаментозно лечение на стрептококови инфекции. Той може да се провокира и от лекарства – литиеви соли, бета-блокери, АСЕ инхибитори, тетрациклин, нестероидни противовъзпалителни и други. Рискът за пушачите е по-висок.

Има и генетично предразположение – науката е установила „виновните“ гени.

Напоследък се смята, че псориазисът може да е причинен от патологични изменения на имунната система. Предполага се, че се развива в случаите, когато имунната система принуждава организма да ускори процеса на растеж на нови клетки. При нормално развитие на кожните клетки те се развиват, умират и отпадат от повърхността на кожата на всеки 28 – 30 дни. Псориазисът се характеризира с това, че клетките на епидермиса умират само за период от 3 до 6 дни. Вместо да отпаднат, те се натрупват на повърхността и образуват характерните плаки – червени петна с задебелена кожа, която се лющи. Въпреки неприятния вид държа изрично да отбележа, че той не е заразен.

Досега се препоръчваше лечение с UV-A лъчи, прием на ретиноиди или имуномодулатори, прилагане на омазняващи средства, салицилови и катранови унгвенти, климато- и морелечение. Появиха се и съвременни медикаменти и нови методи за лечение, включително и биологични продукти. За съжаление препаратите от тази група все още са доста скъпи за нашия стандарт. Те не се реимбурсират от НЗОК, защото псориазисът не е признат за социалнозначима болест.

Напоследък се прилага и терапията с изгладнели тропически рибки, известни като Garra Rufa или просто риба доктор. Те оцеляват в топла вода с температура 37°. Нетрадиционното лечение вече се практикува в десетки центрове в Турция, Сингапур, Япония, Малайзия и Китай. От тази година подобни атракции се появиха и по нашите СПА центрове, но най-вече като козметична процедура, а не като терапевтично решение.

Лечебната сила на рибките е открита от турски овчар и неговото стадо през 1917 г. Тогава той случайно стъпил в блато и за секунди стотици рибки наобиколили раната на стъпалото му. Не след дълго тя заздравяла.

Лечението с рибки обаче не е за страхливци. В продължение на 21 дни пациентите трябва да стоят в басейн два пъти на ден по четири часа. Много виждат значително подобрение още по време на процедурите. Имам доста пациенти, които са ги прилагали. Те споделят, че им е скучно през часовете в басейна, а някои направо се ужасяват от рибките, които късат кожата и я разкървавяват. Затова понякога преждевременно приключват с лечението.

Автор(и): д-р Мариела Хитова, дерматолог-венеролог, Център за кожно-венерически заболявания – София
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto