Новини

Копривата е незаменима храна-лекарство

По хранителна стойност копривата не отстъпва на бобовите растения

Коприва
Копривата е най-полезна, когато се покаже на 3 – 4 сантиметра от земята

Копривата е сред най-добрите лечебни растения, които растат у нас, и то като бурен. „Ако човечеството знаеше колко полезна е тя, не би засаждало нищо друго освен коприва. За съжаление това знаят само малцина|, твърди Мария Требен.

Копривата, като се започне от корена и се мине към стъблото и листата, та чак до цветовете, е много полезна. Още в древността тя е била на голяма почит. Албрехт Дюрер (1471 – 1528) е нарисувал един ангел, който с коприва в ръка лети нагоре към трона на Височайшия. Швейцарският пастор Кюнцле казва в своите статии, че тя отдавна да е унищожена от насекомите и животните, ако не бе защитена от паренето си.

Копривата е най-полезна, когато се покаже на 3 – 4 сантиметра от земята. Листенцата, които още не бодат, са богати на хлорофил и мравчена киселина.

По хранителна стойност копривата не отстъпва на бобовите растения. Конкурира ги по съдържание на растителен белтък.

Заедно с това тя дава на организма редки витамини като К, D, Е, В1, пантотенова киселина. Количеството витамин К, което съдържа една порция коприва, е повече дори от това на порция спанак. Копривата има 2 пъти повече аскорбинова киселина от черния касис, а каротинът ѝ е повече, отколкото в морковите.

Освен това тя съдържа много калий, калций и желязо, което я прави незаменима храна-лекарство при анемии, умора, изтощение и загуба на имунна защита след продължително боледуване.

С напредване на годините количеството желязо в организма намалява, анемиите зачестяват. Желязото, което копривата доставя на организма, се усвоява лесно. То е включено в сходни на хемоглобина структури, а органичните киселини от зеленината подпомагат усвояването му. От друга страна, желязото се комбинира естествено с витамини като фолиевата киселина, а те способстват за образуването на нови кръвни клетки.

Копривата е най-доброто ни кръвопречистващо и кръвообразуващо лечебно растение. Кожните обриви в повечето случаи са от вътрешен причинител, те трябва да се лекуват отвътре с кръвопречистващи билки.

Заради кръвосъсирващото ѝ действие настойката от коприва се препоръчва за намаляване и спиране на кръвотечения от носа, при обилна менструация и хемороиди.

Рецепта

Сушената коприва е чудесно средство при желязодефицитни анемии.

Двеста грама сушени листа от коприва се мелят фино в електрическа кафемелачка и се смесват с един килограм мед. Приема се по 1 супена лъжица след храна.

Сутрин, половин час преди закуска, се изпива на глътки една чаша чай от коприва и през деня още една до две чаши. Чаят е почти без вкус. Пие се без захар, но може да се прибавят малко лайка или мента за овкусяване.

Народната медицина също широко използва чай от коприва. Лечението продължава четири седмици и помага при заболявания на черния дроб, жлъчката и далака. Понеже влияе добре на панкреаса, чаят от коприва намалява съдържанието на захар в кръвта. Препоръчва се при образуване на слуз в стомаха и дихателните органи, както и при стомашни спазми и язви. Прилага се при пясък в бъбреците и пикочния мехур. Предпазва чудесно от вирусни и бактериални заболявания.

За мнозина, чиито сили се изчерпват рано напролет или започва да ги притиска есенна депресия, е добре да превърнат в традиция четириседмичното лечение с чай от младите леторасли – веднъж през пролетта и веднъж през есента, след втората коситба, когато те се покажат отново навсякъде.

На вашето внимание

Билки и билкови сборове

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Martyn E. Jones
Снимка:

SXC