Новини

Компютърната треска уврежда зрението и гърба на децата ни

Интервю с проф. Борислав Владимиров, ортопед-травматолог

Дете пред компютър
Съвременните деца са деца на компютрите

- Проф. Владимиров, учениците вече са във ваканция, раздвижват се с игри. Означава ли това, че можем да им спестим прегледа при ортопед? Впрочем кога трябва да започне борбата с гръбначните изкривявания?

- Игрите на открито са много добро средство за укрепване на общото здравословно състояние, но профилактичният преглед не бива да се пренебрегва. Борбата с гръбначните изкривявания трябва да започне още в детската градина, където децата прекарват по-голяма част от деня, и да продължи в училището с групи по изправителна и лечебна гимнастика.

По проект на Общинския детски център в Бургас екип от специалисти направи обследване на гръбначните изкривявания при децата от 12 – 14-годишна възраст. Оказа се, че 17% от общо прегледаните близо 4000 са с лоша стойка, а при някои от тях положението е вече проблемно. Тези резултати са много тревожни.

- На какво се дължи лошата стойка при децата в тази възраст?

- Лошата стойка е проблем за света, не само за нас. Развива се при неспортуващи деца със слаба мускулатура на гърба. Това се усложнява от седенето с часове пред компютрите. Милиарди млади хора по света са пред екраните по 8 и повече часа със забодени в тях очи. Съвременните деца са деца на компютрите. Тяхното поколение без IT технологиите не може да направи дори крачка в живота. Те и хляб ще си купуват по интернет. И ако не са подготвени, ако не спортуват, те ще имат много сериозни проблеми.

- Вярно ли е, че вече има и компютърна болест?

- Да, дори официално за нея бе говорено неотдавна на световен конгрес. Първо идват ортопедичните проблеми – гърбица, болки в гърба, защото главата се извежда извън центъра на тежестта. Мускулите на гърба държат като юзди на кон главата, която е наведена напред, в противен случай тя ще падне върху клавиатурата. Следва преумора на тези мускули, особено ако те не са здрави. А те не са здрави, защото децата и младите хора не спортуват. Облият гръб (нарича се така, докато е еластичен и може да се коригира) на 18 години се втвърдява и вече го наричаме гърбица – тя с нищо не може да се коригира и си остава за цял живот.

При компютърната болест след ортопедичните следват зрителните проблеми, а след тях неврологичните – световъртеж, залитане, главоболие.

- Какво друго освен компютрите е причина за гръбначните изкривявания?

- Втората причина за гръбначните изкривявания са раниците, които децата носят по някаква измислена мода не горе на плешките, а надолу към седалището. Превръщат се в „бурлаки на Волге“ – по законите на механиката и физиката те вече не носят, а влачат раницата. Не килограмите, 7 или 10, са проблем, а мястото на килограмите. Децата се навеждат напред, за да изнесат центъра на тежестта, иначе ще паднат по гръб. Така те поддържат гърбицата. Затова се появиха т.нар. анатомични раници.

Затова беше сериозно и полезно нашето изследване на децата в Бургас и ние решихме един специалист от отделението по гръбначна хирургия в Долна баня веднъж месечно да идва тук, за да диспансеризира на място болните деца. До 18-годишна възраст на всеки шест месеца трябва да им се прави снимка и да се следи прогресът на кривината.

- Как се справят специалистите с другия голям проблем – детската церебрална парализа?

- Към Българската асоциация на ортопедите и травматолозите има различни секции и всяка година се провежда национален форум по една от болестите. Има и секция „Детска ортопедия и травматология“ и тази година се разглеждаше детската церебрална парализа – един много сложен по няколко причини въпрос с изключително социално и медицинско значение. Бройката на заболелите в резултат на недоразвит плод и преждевременно раждане деца с всяка измината година се увеличава. Няма детска парализа, която да не фиксира майката към детето – тя напуска работа и става роб на детето за цял живот. Такива майки не смеят да родят второ дете, въпреки че я няма генетичната заложеност. Просто първият плод е излязъл незрял и се стига до инсулт при раждане, а ако влезе в кувьоз, и до по-големи поражения.

- Кои са факторите, които обуславят преждевременното раждане?

- Много са факторите. Аномалии се получават и в резултат на тютюнопушене по време на бременността. Важна е и храната, която консумираме, както и това дали е натъпкана с химикали или не е. Преди две години здравните власти в САЩ наложиха на голяма хранителна верига за сандвичи да зарежда с естествени продукти, тъй като тя е предпочитана от децата. В някои френски кисели млека няма мляко въобще. А знаете ли колко е отровно рафинираното олио? Заводът не пренася празни бутилки, а малки парчета пластмаса, които се раздуват на място на калъп с подходяща температура. При това загрято положение обаче от пластмасата се отделят отрови. Бутилката няма време да се проветри, а олиото е разтворител на отрови. Колкото по-прозрачно е едно олио, толкова то е по-рафинирано, следователно – по-отровно. Самото рафиниране става с химически препарати, включително и сода каустик. Няма технология, която да може да измъкне всички тези химикали.

Автор(и): Румяна Емануилиду
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама