Новини

Комари пренесоха опасна треска от Африка

Заразата започва като настинка, разяжда като проказа

Топлото и влажно време докара инфекцията
Топлото и влажно време докара инфекцията

Комари от Африка пренесоха у нас опасната треска висцерална лайшманиоза, наричана още бум-бум треска. Заразата тръгва дори само от едно ужилване на инсекта и е способна да инфектира целия организъм.

Това съобщи завеждащата Клиниката по инфекциозни болести, тропическа медицина и паразитология при Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Свети Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева. Заболяването е твърде опасно, тъй като се проявява едва след шест – осем месеца, когато вече е започнало да уврежда тъкани и дори органи, допълни специалистката.

50-годишен фермер от първомайско село се е заразил с тежката инфекция и се лекува в момента в клиниката, поясни проф. Стойчева. Предполага се, че той се е инфектирал преди месец.

Висока температура, втрисания по няколко пъти на ден в продължение на седмици и анемия подсетили личния му лекар да го изпрати в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.

Овладяваме положението, имаме надежда, че още максимум месец и ще го изпишем жив и здрав, увери проф. Марияна Стойчева. По думите на лекарката ранното откриване на заболяването е гаранция, че пациентът ще бъде излекуван.

Преди броени дни от клиниката бе изписан друг нашенец, който донесъл заразата от Португалия. Мъжът, който работи в Лисабон, се беше инфектирал през пролетта от комар, и дойде да се лекува в България. За заболяването го подсетили упоритата температура и болките в ставите, обясни проф. Марияна Стойчева. Ако обаче то се диагностицира късно, причинява увреждане на далака, черния дроб, костния мозък, бъбреците, лимфните възли. Пациентите отслабват, стига се и до кръвоизливи, кожата започва да се разяжда от струпеи, обясни картината на проявата лекарката.

Бум-бум треската се причинява от вид комари в Африка. У нас случаите на проявата ѝ са твърде малко. Първомайско обаче е ендемичен район за това заболяване. За последните двадесет години от там сме лекували десет човека, каза още проф. Стойчева.

Изтъкнатата наша вирусоложка съветва да снабдим прозорците и вратите си през лятото с комарници, вечер непременно да взимаме душ, а фермерите да изтупват добре работните си дрехи, след като ги съблекат.

Топлото и влажно време създава идеални условия за разпространяване на опасни комари, които носят лайшманиоза, ку- и марсилска треска, предупредиха от Българския ветеринарен съюз.

Бум-бум треската се причинява от паразита лайшмания доновани, който се развива основно в организма на кучета, котки, коне, овце и диви животни, но макар и рядко с нея се заразява и човекът. Освен висцерална лайшманиоза, засягаща вътрешните органи, е позната и кожна форма. При нея кожата се разпада като при проказа.

Полк. доц. Камен Сотиров Плочев, началник на Клиника по инфекциозни, паразитни и тропически болести към ВМА: Заразите „прелитат“ у нас с комарите

Доц. Плочев, дъждовете донесоха и много комари, а заедно с това и екзотични диагнози като лайшманиозата. Миналата седмица има втори случаи на заразен от село край Петрич. Кои кръвосмучещи разнасят заразата – пясъчна муха или комари?

Приносителят е вид комар - има българска дума за тази разновидност. Нарича се папатак. На английски е „пясъчна муха”. Диагнозата е „екзотична” сигурно за журналистите. Годишно при нас има по 10 болни, които се лекуват с тази диагноза.

„Вносни” комари ли причиняват болестта?

Тези дребни комари живеят и се множат по Средиземноморието. Има ги в изобилие и в Гърция, откъдето заразата лесно „прелита” и у нас. Комарите, които по принцип не са опасни, смучат кръв от болни животни – кучета, лисици, чакали и гризачи. При ухапване вкарват в кръвта на човек едноклетъчен паразит от рода лайшмания и го заразяват.

Защо ухапването от този вид папатак причинява болест с толкова тежки последици?

Болестта е опасна, защото не се разпознава веднага. Ухапаното се зачервява и се появява обикновена пъпка. Едва по-късно там се образува рана и язва, която бавно и трудно заздравява. Това навежда на мисълта за някаква различна зараза. Опасното е, че инфекцията атакува белите кръвни клетки в организма и ги разрушава. Човек се чувства отпаднал, без сили, качва висока температура, няма апетит и започва да слабее.

Смъртоносна ли е лайшманиозата?

Кожната форма не е опасна. С лечение преминава бързо. Много по-опасна и упорита е тази форма, която засяга вътрешните органи – така наречената висцерална лайшманиоза. Тя засяга черен дроб, слезка и лимфни възли и може да доведе до тежки усложнения, защото нарушава функциите на кръвта и й пречи да се съсирва. Това често е причина за тежки кръвоизливи. Лечението е продължително.

Всяко лято по това време е топло, има и дъждове, а на много места въобще не пръскат срещу комари. Какво се е променило, че ги има в такова изобилие и защо носят повече болести?

Комарите са глобален, а не регионален проблем. Нов източник са басейните. Вече ги има около все повече частни домове. Те се оказват развъдник на комари, който не може да се контролира. Комарите пренасят много опасни болести – туларемия, малария, жълта треска, енцефалит, тропическа треска...

Нали у нас няма комари, които пренасят нилска треска. Май само тигровият комар я пренасяше?

Тигрови комари има във всички райони около нас. В Гърция и в Румъния има заразени с нилска треска, както и в целия средиземноморски пояс. Комарите не заобикалят през Черно море и през Сърбия, за да идат в Румъния. Така че опасността не бива да се подценява. Комарите пренасят и малария. Тя също се върна у нас заедно с наплива от туристи и пътуващи по всички посоки. Така че винаги трябва да имаме едно наум.

Свърши ли кърлежовият сезон?

Той продължава цяло лято – така че, ако има край, той ще дойде през зимата. Бездомните кучета разнасят навсякъде кърлежи – има ги и в градовете, не е задължително да ходиш на излет, за да те ухапе.

Сега при вас идват повече ухапани или такива, които преди време са били ухапани и се изследват? Наскоро актьорът Антон Радичев се похвали пред „Монитор” ,че след като е бил ухапан от кърлеж, е дошъл във вашата клиника.

Имаме и прясно ухапани, и такива, които се проследяват. При военните има строг контрол и всички, които са ухапани, се изследват и лекуват. А цивилните се лекуват при нас, ако имат симптоми или са развили клиника на болестта.

За последната седмица има 12 случая на лаймска болест, а от началото на годината са 99. А с марсилска треска за същия период са 25, от началото на годината - 168. Защо има толкова смъртни случай?

През последните години голям процент от болните дори не си спомнят, че са били ухапани от кърлеж. Идват направо със симптоми на лаймска болест. Тялото им се покрива с червени петна. Характерното е, че те се местят. Появяват се ту на едно, ту на друго място. Диаметърът им е различен - от десетина сантиметра до много по-големи. Когато петната са по-малки, често се бъркат с алергия и се лекуват неправилно. Или въобще не се лекуват, което може да е фатално. А някои от другите болести, пренасяни от кърлеж, като кримската хеморагична треска, направо са смъртоносни.

За какви заболявания, пренасяни от паразита, изследвате ухапаните?

Те се изследват за лаймска болест и се проверява дали имат антитела. Тези, които лежат в болницата, 50 процента са с признаци на болестта, а 50 процента имат антитела и биха могли да развият лаймска болест. Тя е особено коварна, защото причинителят може да не се прояви и 2 години. А след това се развива тежко заболяване. Така че няма място за компромис в лечението. Има ли антитела, лекуваме профилактично – прави се един курс с антибиотици от 5 дни в болница и се продължава с лечение 5 дни в вкъщи. А ако има симптоми на болестта, лечението е по-продължително - 10 дни.

Как се ориентирате за вида на заразата?

Лаймската болест има региони – главно Югозападна България. Това е ориентир за нас. Тя е и една от най-честите зарази. Годишно лекуваме около 800 души с лаймска болест. Има и още 2 опасни болести, разнасяни от кърлежите, които се подценяват – ерлихиоза и анаплазмоза. Сериозният проблем е, че те увреждат кръвната картина – разрушават червените кръвни клетки с всички последици от това.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): Силвия Николова, Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto