Новини

Катарактата не е круша, да я чакаме да „узрее“

Интервю с д-р Алек Топов, началник на отделение „Офталмология“ на МБАЛ „Токуда болница София“

Катарактата засяга обикновено и двете очи
Катарактата засяга обикновено и двете очи
Д-р Топов, много възрастни хора отлагат операцията на катаракта, защото изчакват да „узрее“. Какъв е вашият съвет?

Има стар мит, че катарактата трябва да „узрее“. Тя не е круша и като узрее, всичко да е наред. Едно време при старите методики на операция на пердето наистина се е чакало да узрее, за да може на хирурга да му е по-лесно. Сега не чакаме. Когато установим, че пациентът има перде и то засяга неговото зрение и му нарушава комфорта, го съветваме да се оперира. Според медицинските статистики в света, щом зрението падне под 60 процента, операцията е наложителна. У нас все още има хора, които, щом им кажем, че имат перде и то е за операция, отговарят „Ама достатъчно ли е узряло?“. Тогава започваме да обясняваме, че вече не се чака да „узрее“. Някои дори спорят с нас с аргументи, че са чели и че така пишело тук или там. Груба грешка е в съвременната хирургия да се чака катарактата да узрее. Тя трябва да се оперира навреме. Престоят в болница по клинична пътека е един ден. След това в продължение на месец в окото се слагат капки. За да се проследи възстановяването, се налагат и 2 контролни прегледа, които се поемат от здравната каса.

Какво е предимството да се оперира навреме?

Предимството е, че когато е навреме, операцията протича по-леко.

Защо?

Съвременната хирургия премахва биологичната леща на окото, която е с диаметър около 12 мм. А ние работим през разрез, който е 2 – 2.5 мм максимум. Вие си представете да извадите нещо 12 милиметрово през един разрез от 2 мм. Машините, с които разполагаме, раздробяват пердето в самото око. С напредване и узряване на катарактата се получава втвърдяване. А колкото е по-твърдо пердето, толкова хирургът трябва да е по-опитен и толкова рисковете се увеличават. И поради тази причина пациентите не бива да чакат пердето да узрее, да не виждат нищо и тогава да решат, че са готови за операция.

Едното или двете очи засяга катарактата и могат ли да се оперират едновременно?

Катарактата засяга обикновено и двете очи. Има обаче разлика в стадия на развитие на пердето в едното и в другото око. Единствено при вродената и при травматичната катаракта може да е само на едното око. При възрастовата катаракта обаче промените са симетрични – каквото има в едното око, това има и в другото око. Аз не съм привърженик на операция на двете очи едновременно.

Ще обясните ли защо е по-разумно първо да се оперира едното око, а след това другото?

Никога не сме застраховани, че няма да има възпаление след хирургичното отстраняване на катарактата. А то може да доведе до пълна загуба на зрението. Затова предпочитам между двете операции да има пауза от поне една седмица до 10 дни.

Операцията се поема от здравната каса, но вътреочните лещи всеки заплаща сам. Това вероятно е причина хората да отлагат операцията?

Това е сериозен проблем. Болните чакат безплатни лещи от здравната каса. Това вероятно няма да стане. Или поне няма да се случи скоро. Искам да предупредя всички, които чакат за операция – нека да не я отлагат, дори и да се налага да дадат пари за импланти.

Не сте оптимист в тази посока?

Аз оперирам и в Македония. Там има лимит на операциите, но лещите се плащат от тяхната здравна каса. Листата на чакащите обаче е огромна – болните трябва да чакат 2 години, за да им дойде редът. За тези 2 години 90 на сто от пациентите стават изключително трудни за операция. Надявам се, че в България това да не се случи, защото рискът от усложнения при тези случаи на дълго изчакване е огромен. Колкото и да е опитен и добър хирургът, винаги може да се получи проблем при операция на напреднала катаракта.

Няма ли по-евтин вариант – например да се сложи твърда леща?

Няма как болният да избира леща според цената. Лекарят определя вида ѝ. Твърдите лещи вече почти не се използват у нас. Замениха ги меките, защото лещата трябва да се пъхне през малък разрез от 2 – 2.5 мм. Сгъва се и така се слага в окото. Докато за твърдата трябва да се направи разрез от поне 5 мм, а след това се шие и има риск от повече усложнения.

Лещата може ли да коригира налично далекогледство или късогледство?

Има 2 основни групи лещи. С монофокалните се вижда ясно на едно от двете основни разстояния – или наблизо, или надалеч. Като съответно за другото разстояние се ползват очила. Мултифокалните лещи са най-новото попълнение на арсенала ни. Те покриват както необходимостта за близко, така и за далечно виждане и няма нужда от очила. Но при тях има неуточнени проблеми. Част от пациентите имат затруднения както за далечно гледане, така и за близко. Хора в активна възраст, които вечерно време шофират, могат да имат силни отблясъци, което да пречи. Има и още една група лещи, така наречените торични – меки лещи, с които се коригира голям астигматизъм.

Визитка

Д-р Алек Топов е завършил Медицинския университет в София през 1995 г. През 2002 г. придобива специалност по офталмология. Специализира в Германия, а от 1996 г. работи в Клиниката по очни болести към УМБАЛ „Александровска“. От 2008 г. е в екипа на МБАЛ „Токуда болница София“, а през 2012 г. става началник на отделение „Офталмология“. Преминал е допълнителни квалификационни курсове в областта на хирургичното лечение на катаракта и глаукома, както и в лазерно отстраняване на диоптри.

Автор(и): Веселина Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували