Новини

Интернет замени сексуалната просвета от улицата

Доц. Виктор Златков, директор на „Майчин дом“: Не препоръчвам на никоя жена да ражда вкъщи

- Доц. Златков, прави впечатление, че сякаш само специализираната университетска акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ не се оплаква за пари, не роптае срещу Националната здравноосигурителна каса. Достатъчно ли е финансирането и как успявате да се справяте в кризата?

- На практика и ние сме като всички останали болници. Преживяхме една трудна за цялото здравеопазване година – от една страна, липса на финансов ресурс, а от друга – неговото неритмично подаване на болниците. Управителката на Националната здравноосигурителна каса д-р Нели Нешева обаче успя да изпълни обещаното и вече получаваме парите си ритмично. От голяма полза е и това, че неусвоени средства могат да бъдат прехвърляни в следващо тримесечие. Тази мобилност е огромно предимство и позитивен момент. В „Майчин дом“ обаче също си имаме проблеми. Те са свързани с диагностиката и лечението на тежките случаи, особено тези, които идват от страната. Случва се при нас, както и в други университетски болници, да превеждат тежкоболни пациенти от провинцията, за които тамошните лечебни заведения са изконсумирали средствата по съответната клинична пътека за тях, но без резултат. След това се оказва, че лечението на тези болни е за сметка на нашата болница. Проблем са и опитите да се въведат нови диагностично-терапевтични методики, които пак се оказват за сметка на съответното здравно заведение. Стараем се и аз, и екипът ни да решаваме проблемите, а не да се оплакваме.

- Споменахте, че и при вас има цикличност на работата. Означава ли това, че българката, както някога, ражда предимно в един или два сезона от годината?

- Има. През лятото човек освобождава психиката си, правят се повече деца, затова и работата ни напролет е повече. Пациентките, записани за планови операции, също избягват да ги правят в месеците за почивка. Обикновено си записват дати през пролетта и през есента.

- Раждането с цезарово сечение, към което в последните години има огромен интерес, също е вид операция. Защо жените го предпочитат?

- За разлика от някои други болници, където жените си избират деня за цезаровото сечение, за да се роди бебето им под даден зодиакален знак или на определен празник, при нас не практикуваме секцио по желание на пациентката. Безспорно има мода на раждане чрез цезарово сечение, но дамите трябва да знаят, че това е операция, която като всички останали крие своите усложнения.

- Какви са усложненията?

- Отварянето на корема е свързано с чисто оперативни рискове, като възпалителни процеси, трудно зарастване на раните, усложнения с кръвоизливи, опасност от неблагоприятно протичане на следоперативния период както веднага след самата операция, така и на по-късен етап, като сраствания например. Напоследък обаче се увеличават цезаровите сечения по медицински показания.

Визитка

Роден е на 24 август 1955 г. в София

През 1980 г. завършва медицина в Медицинска академия – София

Специализирал е акушерство и гинекология, онкология и здравен мениджмънт в Медицинския университет в София

В периода 2002 – 2005 г. е бил член на Управителния съвет на НЗОК

От 2004 до 2010 г. е член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в чужбина

От октомври 2009 г. е изпълнителен директор на университетската АГ-болница „Майчин дом“

- Напоследък у нас набира популярност модата за раждане вкъщи?

- Не препоръчвам този метод на никоя жена, независимо какво я съветват виртуалните ѝ приятелки в Интернет. Физиологичното, естественото раждане вкъщи не е безопасно. Винаги има рискове от усложнения. В Европа действително съществуват държави, в които това е разрешено, но там въпросът законодателно е решен така, че докато жената ражда в домашни условия с акушерка, то неонатолог и реаниматор са в пълна готовност в линейката пред дома ѝ. У нас засега такива възможности държавата ни няма. Раждането, дори да протича привидно лесно, може да доведе до усложнения. Затова то трябва да се извършва от специалисти в болнично заведение. В университетската болница по акушерство и гинекология „Майчин дом“ имаме отлични условия. Предродилната ни зала, която беше голямо общо помещение, а родилките раждаха в отделени със символични прегради боксове, вече е коренно преобразена. Имаме осем самостоятелни индивидуални родилни зали, където жените са насаме със своя лекар и акушерка, техниката и оборудването са последно поколение. Същевременно разполагаме с единна информационна система, която следи непрекъснато жизнените показатели на майката и бебето и те са непрекъснато на екрана на огромен монитор, където се наблюдават от медицинския екип.

- Вярно ли е, че все по-бързо пада възрастта на младежите и девойките, които започват да правят секс за пръв път?

- Действително съществува известно увеличение в последните години. Впрочем България е във водеща позиция по брой бракове под 20-годишна възраст в Европа. Изпреварва ни само Румъния. Обикновено тези ранни бракове и бременности са на хора от някои етноси, в които сексуалната и здравната култура са на незадоволително ниво.

- Нужно ли е да се върнат отново часовете по сексуална просвета и сексуална култура в училищата?

- Вероятно тези часове ще помогнат. Самият аз преди две – три десетилетия съм влизал в клас, за да изнасям такива уроци. Сега обаче децата са информирани твърде рано. Улицата, от която някога се информирахме най-напред за интимните въпроси между хората, сега се пренесе в Интернет, при това там всичко е нагледно. Често ние не знаем какво знаят или не знаят нашите деца. Затова трябва да се прецизира от каква възраст да бъдат възстановени часовете по сексуална култура в училище, за да не се окаже, че като влезем в час, те – учениците, да ни „просвещават“.

- Увеличават ли се криминалните аборти?

- Не може да се каже. България е с една от най-либералните наредби в това отношение не само в Европа, но и по света. В университетската болница „Майчин дом“, която приема пациенти от цялата страна, броят им за цяла година е под 500, което е сравнително ниска цифра. Броят на абортите от 2004 г. до днес трайно намалява.

- Вие по специалност сте онкогинеколог. Зачестяват ли тези диагнози в последните години?

- За съжаление онкологичните заболявания зачестяват и една от причините е липсата на профилактика. През 1983 – 1984 г., когато започнах да работя по тези проблеми, от рак на маточната шийка годишно се разболяваха около 400 – 500 жени, а сега са около 1110 – 1200. Ако тогава от тази диагноза умираха около 150 пациентки всяка година, сега броят им е около 500. Преди 30 години старите и новодиагностицираните болни бяха около 3000, а сега те са близо 9000. Тенденцията за нарастване на това заболяване съществува реално. Причините за рака на маточната шийка са специфични, но в основата е промяната на сексуалното поведение. Преди десетина години срещу неговия причинител – човешкия папиломен вирус, беше създадена ваксина, която към момента дава много добри резултати и създава стабилна защита срещу това заболяване. Препоръчва се тя да се прилага на девойки, които още не са започнали полов живот.

- Какви проекти още предвиждате да развивате?

- На практика с целевата субсидия на Министерството на здравеопазването ще завършим основния ремонт и обзавеждането на клиниката по репродуктивна медицина, както и основния ремонт на оперативния гинекологичен блок с централна реанимация, за оборудването на които ще е необходим допълнителен финансов ресурс. Нашата амбиция е да променим достъпа до болницата, като изградим ново приемно отделение. Това наше желание беше подкрепено както от министъра на здравеопазването, така и от премиера. Разбира се, ние съзнаваме, че също трябва да положим усилия за усвояване на допълнителен ресурс. Можем да се похвалим, че вече спечелихме един проект в размер на 200 000 лв. на японското правителство, с които ще осигурим нова апаратура за клиниката по неонатология. В процес на реализация е и проект за енергийна ефективност, с който да подобрим средата за работа и пребиваване в болницата. Искрено се надяваме, че всичко това ще позволи „Майчин дом“ да бъде отново водещата АГ-болница не само с професионализма на своите кадри, но и с въвеждането в своята дейност на световните стандарти за качество.

Автор(и): Силвия Николова
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Chris Greene
Снимка:

SXC