Новини

Имплант бави загубата на зрение

Операцията е по клинична пътека, но имплантът струва 1700 лева и се плаща от пациента

Капки за очи
Ако комбинираното лечение с капки и лазерът не са успели да помогнат, може да се мисли за имплант

Стоманен имплант, който се поставя в окото и регулира вътреочното налягане, е ново спасително решение при глаукома, ако обичайните капки и лазерното лечение не са дали резултат и не са спрели хода на болестта, обясни д-р Цветомир Димитров, изпълнителен директор на I МБАЛ – София, който представи новата технология.

Стоманеният имплант под формата на тръбичка е дълъг 2.6 мм. Той се поставя под микроскоп и операцията продължава 10 минути. На следващия ден пациентът може да се върне на работа. Имплантът помага на вътреочната течност да се дренира и трайно намалява вътреочното налягане. Така го поддържа в норма и не позволява на глаукомата да прогресира.

80 хиляди са болните от глаукома у нас. Половина от тях не се лекуват и не изпълняват предписанията на лекарите, алармира офталмологът д-р Даря Петкова. Причината е, че лечението продължава цял живот и налага няколко пъти на ден болният да си слага два, а понякога и три вида капки в очите. Това е допълнителен ангажимент за възрастния човек, който обичайно пие лекарства за хипертония, диабет и други болести.

„Тихият“ крадец на зрение, както често определят глаукомата, няма никакви признаци и затова се открива късно. Дълго време едното око компенсира проблемите на болното. Когато човек усети, че не вижда добре, 40 процента от зрителния нерв вече безвъзвратно са унищожени. За да се спре ходът на болестта, помагат различни капки. „Ако комбинираното лечение с капки и лазерът не са успели да помогнат, може да се мисли за имплант. Операцията е по клинична пътека, имплантът обаче струва 1700 лева и се плаща от пациента“, каза д-р Димитров.

Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували