Новини

Храните-щит след 40-те

Чери домати, семки, риба ни пазят от остеопороза, рак, депресия и безсъние

Много болести, свързани с напредването на възрастта, могат да бъдат спестени, ако знаем как да комбинираме хранителния си режим. Няколко ключови храни са в основата на топменюто за хора над 40-те на портала FOX News.

С негова помощ можем да избегнем остеопороза, сърдечно-съдови болести, рак на гърдата и да се справим със симптомите на приближаващия климактериум.

На челно място в списъка са доматите чери. Те са с най-богато съдържание на ликопен, който защитава от вредните свободни радикали и от оксидативния стрес. Те намаляват риска от рак на гърдата, шийката на матката и сърдечно-съдови инциденти.

След тях с списъка на полезни храни са полинаситените мастни киселини омега-3. Те понижават нивото на лошия холестерол.

100 грама семки предпазват жената от топли вълни по време на климактериума и намаляват значително риска от развитие на рак на гърдата, твърдят учени от университета „Мейо“. Фитоестрогените балансират хормоните, облекчават симптомите на менопаузата и могат да намалят риска от сърдечни заболявания, рак на гърдата и остеопороза. Дозата получаваме с шепа ленено семе, сусам, соя, тиквени или слънчогледови семки. Подобен ефект имат лещата и нахутът.

За добър имунитет и противодействие на остеопорозата, която увеличава риска от фатални счупвания, включете в менюто си зеле. Зелевите листа съдържат полезния белтък лутеин, витамин С, калций и витамин К.

Богат на ценни витамини е и сокът от тиква. Той осигурява и надеждна защита от инфекции на пикочните пътища, които след 40-те зачестяват.

Тайната за съхраняване на нервната система е хормонът естроген. След 40-те нивото му пада и организмът разчита на „външни“ източници – осигуряват го есетровите и студеноводни риби, сьомга и по-дребните и обикновени, като скумрия, херинга и гърбушка. Те съдържат ценните за организма омега-3 и омега-6 мазнини, които помагат за образуване на така наречените простагландини. Действието им е като на хормоните – те разширяват кръвоносните съдове и намаляват слепването на тромбоцитите. Това е механизмът, по който рибата и рибните продукти пазят сърцето и съдовете от болести. Една от най-богатите на омега-3 мастни киселини морски риби е скумрията, а от тази група са още сардината и херингата. Достатъчна е една порция седмично, за да намалим риска от инфаркт с 50 процента. Рибата е богата на минерални вещества и съединения, които съдържат йод, фосфор и селен. А по съдържание на калций и фосфор тя се нарежда след млякото и млечните произведения и доста преди месото.

Киселото мляко намалява риска от диабет и запазва тургора на кожата. Най-полезно е обаче за нервите. Последни проучвания го включват в списъка на естествените антидепресанти. Пробиотикът е общопризнат помощник на храносмилането. Последни проучвания обаче доказват, че млечнокиселите бактерии помагат при лечение на депресии. Данните са публикувани в Live Science. Обяснението е просто. Стомашните бактерии непряко влияят на мозъка. И предишни проучвания доказват, че нарушенията на храносмилането често са свързани със стрес и нервно напрежение. Тава кара учените да продължат изследването. Те давали на мишки Lactobacillus rhamnosus JB-1, който живее в храносмилателната система. В резултат на това те станали по-спокойни, а признаците на депресия отшумели. В организма им хормонът на стреса значително се понижил. Киселото мляко може да свърши същата работа, ефективността обаче зависи от щама на бактериите, които то включва, обяснява проф. Джон Криан от университета „Корк“ в Ирландия.

Орехите са другата препоръчвана съставка на лечебното меню. Те пазят от рак на гърдата и са особено ценен помощник при остеопороза. Петдесет грама ядки на ден потискат раковите клетки и съхраняват по-дълго здравината на косите. Орехите променят активността на много гени, които са свързани с рак на гърдата. Ефектът им не може да се обясни единствено с противораковото действие на омега-3 мастните киселини, които те съдържат. Вероятно той се допълва и от въздействието на витамин Е, който също доказано намалява растежа на туморите.

Картофите пък са полезни за хипертоници. Порция картофи понижава кръвното налягане, както и порция овесени ядки, без риск от наднормено тегло. Ако картофите не се пържат, не са готвени с масло или сос, не са особено калорични. Един картоф има около 110 калории, но много витамини и биологичноактивни вещества. С диета, която включва 6 картофа, запечени на микровълнова печка, 2 пъти на ден, хипертониците понижават диастоличното си кръвно налягане с 4.3%, а систоличното – с 3.5 %, сочат последни американски проучвания. За съжаление термичната обработка убива полезните съединения.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Jason M
Снимка:

SXC