Новини

Храни в развод

Теорията за разделянето на храните е повод за спорове между диетолозите

Кореми
Има и „единични“ храни, които причиняват дискомфорт

Традиционната българска баница с кисело мляко може да докара буря в стомаха. Комбинацията от тесто и кисело ферментира, раздува и разпъва червата. Резултатът е дискомфорт и газове.

Същия ефект имат и макароните с кетчуп, както и прочутите италиански пици със заливка от доматен сос. Неприемливо съчетание за корема са залъците хляб, които обилно топим в киселия сос на салатата ( вкусна, но взривоопасна смес, твърдят специалисти.

Примерите за храни, които взаимно не се понасят, са много. Проблемът не e в химичния състав, а в това, че събрани заедно на топличко в тялото, те ферментират. Кисело и тестено, ориз и кисело зеле, хляб и айрян, пържоли и доматени заливки – това са храни в развод. Те не се понасят взаимно, а съберат ли се – вкисват.

Стомахът и червата се оказват идеална среда за този процес, при който се отделят много газове. Оттук идват и проблемите. Вместо храните да се усвоят, невероятните комбинации, които сме забъркали и изсипали в него, се задържат по-дълго от обичайното и ферментират. Това издува корема, пълни го с газове и го повдига нагоре към диафрагмата. Ако се разминем с жлъчната криза, след това кошмарната нощ ни е гарантирана. Пареща болка изригва зад гръдната кост. Тя идва от стомаха и стига до гърлото. Там се връща усещане за кисело или нещо горчиво. Устата съхне, сякаш дъхът е огнен. Дишането се затруднява. Променя се позицията на сърцето, което може да доведе до стенокардни пристъпи и ритъмни нарушения. Дори да не се стигне до това, самочувствието се потиска, чувстваме се зле и губим тонус.

Има просто решение – не да се лишим от любими храни или комбинации. Първо трябва да установим какво лично на нас не ни понася. Защото не всеки страда дори ако се натъпче с несъвместими храни. Когато открием тези, които не ни понасят, може да ги разделим и между тях да изпием един ментов чай.

Другото решение е кисело мляко, домати и плодове да се хапнат половин час преди ядене или 2 часа след него.

Разумно е да се поизчака и с десертите. Пак заради комбинациите между основните продукти, които стомахът не понася.

Теорията за разделянето на храните е повод за спорове между диетолозите. Трябва ли да ги разделяме, смесването вреди ли, или природата така ги е заложила в еволюцията, че човек би трябвало да се е нагласил и приспособил.

Привържениците на разделното хранене смятат, че в стомаха едновременно попадат несъвместими храни, което затруднява преработката им. Те се натрупват и се отлагат във вид на мазнини и шлака. Обяснението е, че за разграждането на белтъка трябва кисела среда, а за захарите – алкална. С други думи, условията за преработка на различните храни са коренно различни. Така например, ако хапнете плодове, след около 15 – 20 минути те напускат стомаха. Ако обаче след тях добавите и месо, те се задържат в стомаха, където започва процес на гниене. Част от продуктите се придвижват в тракта, но са лошо или непълно преработени.

Противниците на тази теория също имат своите аргументи. Откакто се е появил човек, той се храни смесено, а не разделно. Затова и храносмилателната ни система е абсолютно подготвена. Още повече че в традициите на много народи „неприемливите“ комбинации са се утвърдили като любими.

Не е задължително да съчетаете неправилно храните, за да си докарате болки. Има и „единични“ храни, които причиняват дискомфорт, но причината за това е друга.

Ядете френско сирене, спанак, пушена риба, банани. Или пък изпивате чаша – две вино, и ви свива корем. Може да получите разстройство или общо неразположение със стряскащи прояви – сърцебиене, задух или подобни на астма симптоми. Причината е хистаминът, който се е натрупал в червата, а организмът не успява да го разгради и преработи.

Другият „виновник“ е плодовата захар в гроздето, ябълките и крушите, която при някои хора причинява същите оплаквания. Друг враг на стомаха е фруктозата. Все по-често тя присъства в най-различни сосове, които произвежда хранително-вкусовата промишленост.

Стресът дразни червата

Болки, спазми, подуване, куркане на червата, запек, диария.

Това са признаците на синдрома на раздразненото дебело черво. Причината за това състояние не е задължително храна или неправилно съчетание между продуктите в менюто. Често то е резултат на психически проблеми, стрес и депресия. Те блокират моториката на стената на дебелото черво. Резултатът е, че храната не се движи, а се задържа. Явява се диария, запек, болки или спазъм на червата.

Обикновено жените страдат от синдрома 2 пъти по-често в сравнение с мъжете. Ако хапваме повече пресни плодове и зеленчуци, които са богати на фибри, ще си помогнем. Всяка гимнастика също е от полза – тя раздвижва и улеснява перисталтиката на червата. А най-големият ѝ плюс е, че успокоява стреса.

И макар че не е опасен за здравето, синдромът на раздразнено дебело черво нарушава ежедневието и създава продължителен дискомфорт. Затова е по-разумно да си го спестим.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Geo Cristian
Снимка:

SXC

Реклама