Новини

Хомеопатия спасява при проблеми със стомаха

Дискомфортът идва с промяната в начина на хранене

През лятото лекарските кабинети се изпразват, сякаш хората боледуват по-рядко. В това време на годината обаче зачестяват диариите, коремът се бунтува.

И това си е закономерно. През този период настъпва активна сезонна миграция на населението – към морето, планината, курортите в чужбина, нерядко в екзотични страни.

Промяната на обичайния хранителен режим, употребата на пикантни, мазни, пържени храни, пиенето на вода, с която организмът не е свикнал, може да причинят функционални разстройства на храносмилането. Това важи с особена сила за страдащите от хронични заболявания на стомашно-чревния тракт – гастрит, колит, жлъчно-чернодробни заболявания. По правило тези произшествия отзвучават бързо, без да оставят сериозни следи, но за да не се смущава времето за релакс, отдих и активна почивка, е добре да има под ръка средства за бързо справяне с неприятните симптоми.

При състояния след преяждане, препиване и даже махмурлук ще помогне Nux vomica 5 CH. Обикновено 5 зрънца след диетични грешки са достатъчни, но може приемът да се повтори 2-3 пъти, ако не е настъпило желаното подобрение.

Nux vomica помага още при жлъчни кризи. Схемата е същата.

Но има и комбиниран препарат с още по-изявен ефект при спазми – Spascupreel. При силно изявен спазми може да се приема по 1 таблетка през 15 минути в продължение на 2 часа.

Гастроезофагеалният рефлукс е модерна болест. Става дума за връщане на стомашно съдържание към хранопровода. При това се явява неприятно усещане за парене, киселини. В тези случаи е целесъобразно да се приемат по 3 зрънца нукс вомика преди хранене и по 3 зрънца след хранене.

Добре е в багажа да има шишенце с ментова настойка. При тежест след хранене, подуване на корема се приемат по 15-20 капки, разредени в супена лъжица вода.

Ефектът може да се подсили с мастика (в лечебни дози). В супена лъжица вода се разрежда чаена лъжичка мастика с 15-20 капки ментова настойка. През 10-20 минути да се повтори този прием. Обикновено подобрение настъпва още от първата доза. Помага и валидолът – в състава му има има ментол, затова той бързо облекчава тези състояния. Добре е на закуска да пием ментов чай. Две пакетчета се запарват в чаша вряла вода. Чаят може да се подслади с мед, да се добавя лимонов сок.

Сок от суров картоф успокоява гастрита

При подуване на корема след обилно хранене и неправилно съчетание на храните ще помогне хомеопатичният препарат Raphanus sativus niger 9 CH. Приемат се два три пъти дневно по 5 гранули.

Другото решение е кориандърът. Плодове му се смилат на прах в електрическа кафемелачка. След това от него се пие по половин чаена лъжичка с малко вода 3-4 пъти на ден. Ефектът е много добър.

При киселини ще помогне хомеопатичният препарат Robinia pseudo-acacia 5СН. Той има свойството да намалява количеството солна киселина, което се произвежда от стомаха. Приема се 3 пъти дневно по 5 гранули преди хранене до отзвучаване на проблема.

Сокът от суров картоф е ефикасно средство при обострени гастрит или язва с болки. Картофите се измиват добре, настъргват се на най-ситното ренде и сокът им се изцежда през марля или каквото имаме под ръка. Пият се по 50 мл два три пъти дневно на гладно или 30 минути преди хранене.

Добре е в багажа да се добавят и ензимни препарати като Festal N, Mezym и др. Ако няма предписание от лекар, се приемат по 2-3 таблетки по време на хранене, без да се дъвчат. Тези препарати помагат при храносмилателни смущения като тежест с корема, подуване в резултат на тежка, мазна или необичайна храна в по-значителни количества, при бързо хранене и недобро сдъвкване на храната. Подходящи са при заболявания на панкреаса.

Сдъвчете коренче джинджифил

Тази чудесна подправка вече се продава в пресен вид навсякъде у нас. Коренът се измива, отрязва се парченце джинджифил, сдъвква се. Това може да се повтори няколко пъти през деня.

Има още един подобрен вариант. Нарязват се примерно 100 г пресен корен от джинджифил, заливат се с 200 мл мастика. Да се приемат 3-4 пъти дневно по 20-25 капки от тази джинджифилова анасонлийка за подобряване на стомашния дискомфорт.

Още една препоръка за билков чай с добър ефект при гастрит, колит и други. Да се смесят в равни части примерно по 50 г цвят и листа слез, стръкове жълт кантарион, мащерка, риган, цвят невен. Билките се разбъркват внимателно, за да се смесят добре. Загрява се половин литър вода до кипване, 2 супени лъжици от билковата смес се запарват за 10-15 минути. След това чаят се прецежда и се разпределя на 3-4 порции през деня. Най-добре е да се пие на гладно, но може и след храна, ако именно тогава се е появил проблем.

За подсилване на билковия чай ще помогне смляно индийско орехче. Към всяка чаша билков чай се добавя на върха на ножа от смляната подправка.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Sutsaiy | Dreamstime.com

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували