Новини

Хомеопатия при бъбречни кризи

Камъните се образуват бавно, понякога неусетно

Бъбречен камък
У нас два процента от населението годишно заболяват от бъбречно-каменна болест

Когато малко камъче тръгне по пикочните пътища, обикновено причинява бъбречна криза. Много са тези, които познават болките – силни, спастични, като колика – засилват се и отслабват. При слаб удар в областта на болния бъбрек стават нетърпими.

Докато намерим лекар, за да успокоим болката, може да помогне хомеопатията. В много случаи е достатъчно да вземем Nux vomica. Този препарат е по-ефикасен от спазмолитичните коктейли и опиатите, защото те блокират перисталтичната вълна и камъкът не може да се придвижи и да излезе навън. А Nux vomica влияе върху спазъма, но запазва и нормалната перисталтика.

Дълго време бъбречно-каменната болест може да остане скрита – да няма никакви симптоми. Нефролитиазата трупа камъни в бъбречното легенче и неговите чашки. Когато се раздвижат по посока на уретера, пикочния канал и мехура, се явява болка. Урината става тъмна. Промяната на цвета се дължи на кръв в урината, която се отделя, когато острите ръбове на калциево-оксалатните камъни одраскат лигавицата.

Рецепта

Чай от мечо грозде и сладник вади пясъка

Добра билкова комбинация при бъбречни камъни е от корен на репей, Rad. Bardannae, стръкове на голо изсипливче, Hb. Herniariae, листа от мечо грозде, Fol. Uvae ursi, и корени от сладник, Rad. Liquiritiae.

Три супени лъжици се варят в един литър вода за 15 мин. След охлаждане чаят се прецежда. Добавя се половин чаена лъжичка сода за хляб и се пие преди и след храна по една чашка, общо 6 чашки за деня.

Цейлонският чай Kidney е много подходящ при камъни в бъбреците, а и при всички бъбречни заболявания. Една – две чаени лъжички се запарват 5 – 15 минути в чаша вряла вода. Изпиват се един – два чая дневно.

Помощ от природата

При спазъм и болка

В повечето случаи Nux vomica 5 (9) CH e достатъчна за преодоляване на спазъма. Приемат се по 5 гранули през 15 – 30 – 60 минути. Щом състоянието се подобри, приемът се разрежда. Може да се редуват Nux vomica и Calcarea carbonica.

Calcarea carbonica 15 (30 ) CH също помага за преодоляване на спазъма и болката. Приема се като Nux vomica. Потенцията 15 СН е подходяща при бъбречни кризи, а 9 СН – за стопяване на калциеви фосфати и оксалати.

Два препарата ги топят

За успешно стопяване на бъбречните камъни извън период на криза помагат 2 хомеопатични препарата.

Calcarea carbonica 9 CH – два пъти дневно по 5 гранули, но през ден, примерно понеделник, сряда и петък. Тази потенция отговаря за калциевите соли. А именно калциевите отлагания в бъбрека се поддават трудно на консервативно лечение.

Lycopodium 9 CH – приема се като Calcarea carbonica, като двата препарата се редуват (вторник, четвъртък и събота). Ликоподиумът отговаря за урати, холестерол, чернодробна стеатоза и т.н. Често след 3 – 4 дни уратите започват да се отделят във вид, подобен на стрита керемида.

Променете калциевия метаболизъм

Отстраняването на камъка и лечението с хомеопатия и билки върши само част от работата.

Проблемът се решава трайно, когато се акцентира на профилактиката и се вземат мерки за коригиране на калциевия метаболизъм. Любителите на кока-кола, фанта, спрайт и други трябва да са особено внимателни. Тези напитки съдържат фосфорна киселина, която смущава калциевия метаболизъм. Опасни са, ако пием големи количества или често. При химическо изследване на камъка – магнезиево-амониев фосфат, се оказва, че около 67% са калциев оксалат, карбонат, цистин. Така, ако имаме „песъчинки“, за няколко месеца те пак могат да образуват отливъчен камък.

Ако има допълнителна бъбречна инфекция, болката се явява и от двете страни, а температурата се повишава. Предполага се, че скритите форми са 4 пъти повече.

Бъбречно-каменната болест се среща най-вече в страни с топъл и сух климат. У нас тя е честа – два процента от населението годишно заболяват. Затова допринася топлият и сух климат. Вина имаме и ние, ако забравяме да пием достатъчно вода. Недостигът ѝ създава условия за инфекции на пикочните пътища. Отразява се и липсата на витамин А и С, излишъкът или недостигът на витамин D, злоупотребата с лекарства – сулфонамиди. На практика диагнозата най-често се поставя при ехография, макар че при това изследване невинаги се хващат така наречените „песъчинки“.

Най-честите усложнения на бъбречно-каменната болест са острият и хроничният пиелонефрит – възпаление на бъбречното легенче. А оттук тръгват и заболявания, които могат да го унищожат напълно.

При криза опитваме да тушираме болката. Пробваме различни аналгетици – аналгин, дексофен, аулин и др., и спазмолитици като но-шпа, бусколизин, антиспазмин, папаверин. Невинаги обаче се постига нужният ефект. Понякога се налага болнично лечение. Там обикновено се използват същите медикаменти, но венозно. Прилагат се и различни методи за изваждане или разбиване на камъните – апаратни методи за екстракция на камъка от уретрата, пикочния мехур и пикочопроводите. Нов и перспективен метод за разбиване на по-големите камъни е екстракорпоралната литотрипсия. Пациентът се поставя във вана с вода и със серия от ударни вълни камъкът се разрушава. Това лечение е подходящо, ако пикочопроводите не са блокирани, при големина на камъка до 2 сантиметра и ако, разбира се, няма инфекция.

Минерален дефицит трупа кариерата

Газирани напитки, мазни храни, липса на движение, повечко сладичко и почти никаква вода – всички тези фактори допринасят за образуване на камъни в бъбреците. Обикновено те се появяват при нарушена обмяна на веществата и прекалено кисела среда. А тя от своя страна може да се дължи на невъзможността на организма да се справи с преработването на всички „удоволствия“, на които го подлагаме.

Храним се така, че нарушаваме баланса на хранителни вещества и минерали и организмът буквално си скрива запас от минерални соли и ги трупа в някои тъкани и органи. С течение на времето при хронично високо съдържание на пикочна киселина в кръвта в бъбреците се отлагат уратни кристали, които образуват камъни. Процесът може да бъде спрян. За неутрализирането на излишните киселини са необходими шуслерова сол № 9 – натриев фосфат, № 11 – силицея, и № 2 – калциев фосфат. Те се приемат всеки ден поне за 3 – 6 месеца. Тази комбинация помага за разтваряне на камъните и същевременно ни предпазва от образуване на нови. След дълъг курс може да се постигне и разграждане и на калциевите оксалати. Приемат се по 3 таблетки от всяка сол. Трябва да се пие много вода и да се избягват храни, съдържащи глутамати.

Шуслеровите соли балансират минералите в клетките и междуклетъчното пространство. Те са на точното място и в точната концентрация, което пречи на отлагането им в тъканите и в органите.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веса Георгиева (Минерален дефицит трупа кариерата)
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto