Новини

Главоболието при секс засяга предимно млади мъже

Интервю с проф. Иван Миланов, шеф на неврологичната клиника в болница „Св. Наум“

Главоболие при секс
При главоболие при секс помага единствено въздържането

- Проф. Миланов, има една група по-редки, но много неприятни и силни главоболия, известни като „екзотични“. Бихте ли разказали по-подробно за тях?

- Когато внезапно и остро заболи глава, повечето хора решават, че имат тумор. Рискът обаче е едва 10 процента, въпреки че болката е плашеща. В повечето случаи става дума за главоболие, което не е сигнал за друга тежка болест. Една от „екзотичните“ разновидности е главоболието при секс. То засяга предимно млади мъже и е свързано с физическо усилие – напън, кихане, кашлица или секс. Малко е проучено и медицината няма категоричен отговор на какво се дължи.

- Какъв е механизмът на възникване и защо физическото усилие отключва този вид главоболие?

- Механизмът е свързан с това, че при тези хора по някаква причина вътречерепното налягане се повишава. Защо се случва това, медицината засега не може да каже. Това главоболие често е при млади хора и е травмиращо, особено ако се получи не при кашлица или при друго физическо усилие, а при секс.

- Главоболието при секс модерна болест ли е и има ли нещо специфично?

- Не е модерна болест, много е древна и е описана за първи път още от Хипократ. Известни са две разновидности. По време на секс може да се получи тъпо главоболие, което с нарастване на сексуалната възбуда се увеличава. Може да се яви и така нареченото оргазмично главоболие. То се засилва бавно по време на нарастващата сексуална възбуда, а при достигане на оргазма главата сякаш ще се пръсне от болка. Като експлозия е. Силно и пулсиращо е и се съсредоточава в челната област или слепоочията. Може да е кратко – да продължи около минута, но може да трае и 3 часа и да е придружено с повръщане. Проблемът е, че младите мъже много се травмират. Нещо повече. Главоболието не се променя независимо дали това е полов акт или мастурбация. Не се променя при смяна на партньора. Човек може да пробва, но научната литература е категорична – няма да усети облекчение. Много рядко, но този тип главоболие може да се появи и при сексуални сънища с полюции.

Още по-лошо е, че се явява само ако мъжът е активен. Ако той е в по-пасивна роля по време на секса, при половината от пациентите болката е доста по-слаба.

- Защо?

- Причината не е ясна. Донякъде се свързва с психическото напрежение по време на половия акт. Главоболието може да се задвижи от вътрешни терзания от рода на „ще се справя ли добре“, „достатъчно ли съм добър“. Докато болката, която идва по време на оргазъм, вероятно се дължи на съдоразширяващи вещества, които се освобождават в мозъка. Това главоболие има някаква връзка с мигрената, защото повечето пациенти, които получават главоболие при секс, по-късно развиват и мигрена. Проблемът е, че младите хора се притесняват да търсят помощ. Обикновено сменят партньорката и когато всичко се повтори отново, решават, че са тежко болни. Обикновено не е така, но трябва да се направят изследвания, за да се отхвърлят съмненията за нещо лошо.

- Какво може да помогне, след като дори смяна на партньорката не помага?

- Единственото е временно, за един – два месеца, човек да се въздържа от активна полова дейност. Тъй като по неизвестни причини това главоболие протича на периоди.

- А медикаменти няма ли?

- Не. Няма такива медикаменти. Помага единствено въздържането от секс.

- Звучи екзотично, ако не си потърпевш. Има ли други видове главоболие в тази група?

- Това е главоболие при заспиване и по време на сън, наречено хипнагогно. Смята се, че е свързано с нарушение на серотониновата медиация, която има отношение към съня и хипоталамуса. То идва след 50-годишна възраст. Неприятно е, защото буди човек от сън. И ако при заспиване се е усещало леко, по време на съня то се усилва и е причина за събуждане. Това става между 1 и 3 часа. Затова се нарича и „главоболие будилник“ – буди по едно и също време.

- Не може ли да си спестим болката, ако преди сън изпием чаша червено вино?

- Болката не се влияе от това. Тя изчезва само ако след като се събуди, човек седне в леглото. Случва се често на пациенти с мигрена. За тези така наречени екзотични главоболия не се знае особено много и медицината не ги е проучила добре, защото са редки. Те се срещат при около 1 процент от населението, докато, да речем, мигрената засяга 18% при жените и 9% при мъжете. Трябва обаче да се знае, че има такива страдания, защото младият човек, който получава главоболие по време на секс, хем се срамува, хем не знае при какъв специалист да се консултира.

- Свършихме ли с екзотиката на тема главоболие?

- Има и още един тип, така нареченото „гръмотевично“ главоболие. Идва внезапно, силно е и бързо нараства – за 1 минута стига пика. Обхваща цялата глава и продължава няколко часа. То може да е безобидно, но може да е симптом на сериозно заболяване. Като в 50 на сто е безобидно, но в другите 50 на сто може да е симптом на мозъчен кръвоизлив. Най-често се случва по време на полов акт, когато се пука мозъчна аневризма. После идват и допълнителни неврологични симптоми. Същата картина има и доброкачественото „гръмотевично“ главоболие.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto