Новини

До 6-ия месец детето на шарена сянка

Интервю с доц. Жана Казанджиева, дерматолог, кожна клиника, Александровска болница

Малко дете на шарена сянка
Изгарянето в детска възраст увеличава риска по-късно в живота човек да развие рак на кожата

- Доц. Казанджиева, от каква възраст трябва да се ползва защитен крем и бебетата трябва ли да се мажат?

- Новородени и бебета до 6 месеца нямат нужда от слънцезащитен крем.

Не защото кожата им е защитена, а защото обикновено са облечени и не се оставят голи на директните слънчеви лъчи. Бебето лежи в количката си, под чадърче и е прикрито с пеленка. Все още не може да изпълзи на слънце, а майката предпазливо го държи на шарена сянка и постъпва разумно.

- От каква доза слънце се нуждае малкото дете? Знаем, че това е период, в който то има нужда от висока порция витамин D.

- Малкото дете има нужда от витамин D. Кожата използва не само своята основна защитна функция, но работи и като голяма жлеза, която синтезира витамин D с помощта на слънчевите лъчи. Когато детето се ражда, на черепа му има мек участък, така наречената фонтанела, която се затваря и втвърдява постепенно. Витамин D е необходим, за да не развие рахит, затова се прави и профилактика с капки. Не бива в тези важни за синтеза на витамин D месеци да се пречи на кожата да го синтезира. Организмът се нуждае от този витамин, за да укрепи костите.

- Известно е, че изгарянето от слънце в детска възраст е особено опасно, защото клетките имат памет и разрушаването на ДНК в този начален период от живота оставя белег за цял живот. Информацията се натрупва в клетъчната памет и увеличава риска от рак на кожата?

- Така е. Изгарянето в детска възраст многократно увеличава риска по-късно в живота човек да развие рак на кожата. Затова в теста, който се попълва в рамките на проекта „Евромеланома|, всеки отговаря на въпроса колко пъти в детството си е изгарял под лъчите.

- Колко точно изгаряния повишават риска, има ли лимит?

- През годините цифрите се менят и не може да се каже колко изгаряния повишават риска. Едно е сигурно – че изгарянията в детството са опасни и носят риск в по-късна възраст. Затова искаме да предпазим децата. Но до 6-месечна възраст малкото дете не е особено подвижно и само не може да излезе от сянката и да отиде на слънце. Затова отговорността е изцяло на родителите. Достатъчно е да го държат на шарена сянка, облечено и да е под чадърче.

- Така ще получи ли нужната порция слънчеви лъчи, за да синтезира витамин D?

- На шарена сянка и облечено ще получи достатъчно слънце. Сигурно е, че няма да изгори и ще получи нужната „порция“ лъчи, макар и индиректно, и ще синтезира витамин D. Има много проучвания, които категорично доказват, че необходимата доза витамин D се синтезира много бързо от кожата. Достатъчно е ръцете от лактите надолу и краката да са голи и да останем на открито, на шарена сянка за 15 минути два пъти в седмицата. Не е нужно да се пържим под лъчите, за да има ефект. Проблемът идва, след като детето навърши 1 година, защото е трудно управляемо и трудно може да бъде задържано на сянка.

- От тази възраст ли се налага да го мажем със слънцезащитен крем и какъв да е?

- След 6-ия месец децата трябва да се мажат със защитен крем, съобразен с типа кожа. Бебешката козметика, включително и фотозащитата, е направена специално и е съобразена с детската кожа. Грешка е възрастните да ползват детската фотозащита, защото тя е „без химикали“, по-чиста и по-екологична. Наистина при детската фотозащита се използват повече физични филтри като цинк и талк. Те не носят риск от алергии, но са предназначи само за детската кожа.

- Най-висок фактор ли е нужен за децата?

- Не е задължително. Зависи от кожата на детето. Докато са по-малки, те действително са по-светлички. Ако са мургави, е излишно да ползваме фактор 50. Важно е обаче кремът да има защита както от В, така и от А лъчи и за да не поемаме излишен риск, е добре да е произведен от голяма, реномирана козметична фирма. Започва проучване в клиниката в Пловдив под ръководството на доц. Румяна Янкова. Лекарите ще проверят дали слънцето влияе толкова силно и как уврежда кожата на децата в началните училища – първи и втори клас. Това ще е първото подобно проучване у нас.

- Освен защита от А и В лъчи има ли специфични изисквания. Крем, лосион, масло – кое е по-подходящо?

- Кремът се нанася трудно, защото децата не са особено търпеливи. Повечето родители избират спрей, за да го нанесат бързо. Важно е продуктът да се нанася лесно и бързо. След обилно намазване за 4 – 5 минути детето прилича на варосано дръвче, защото кремът оставя бяла следа, но после попива. Бялото ориентира дали сме покрили добре всички участъци на тялото. Важно е продуктът, който използваме, да е водоустойчив, защото детето се мокри и постоянно е във водата.

- Много хора водят бебето си на море, за да са сигурни, че са го закалили и подготвили за зимата. Педиатрите не са съгласни напълно, а дерматолозите?

- Няма как да развалим почивката на родителите, които не могат да оставят бебето си. Ако семейството е планирало да почива на море, не е разумно да води бебето на плаж. До 3 години не е добре да е край водата, нито да е на пясъка, защото там радиацията е в пъти по-силна, особено в горещите часове от 11 до 15 ч. Освен директните лъчи има отражения от пясъка и водата, които допълнително натоварват с ултравиолетово лъчение. А е разумно да предпазваме детето не само от изгаряне, но и от разрушаване на еластичния колаген, което става лесно.

Автор(и): Веса Георгиева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto