Новини

Далаверата на слушалката

Народът лъже, че плаща за здраве, а докторите - че лекуват честно

Обществените тайни, които всички знаят. Това е, което пречи на прогреса у нас. Една от тях е лекарската тайна. Не тази, която трябва да спазват, а онова, което докторите знаят, но не говорят за него. Заради положението си в обществото. И заради далаверата. С цялото уважение към лекарите - трябва да признаем, че всички се страхуваме от тях и не искаме проблеми с тях.

Те са единствените шамани в тази страна, които ще почитаме, каквото и да направят. Знаем за техните проблеми и за системата, в която работят - повече от идиотска. Но ако сложим ръка на сърце, ще трябва да признаем и едни такива кривици - докторските.

Дори Бойко Борисов го е страх да каже в прав текст, че лекарите надписват Няма да употребим думата кражба пак заради уважението и страха от тях. Но да се надписва в болниците, е далаверата, заради която няма пари в тях. Разбира се - не само заради тази далавера.

Между лекаря и пациента се създава връзка на надежда, уважение и преклонение. Всеки доктор обяснява на пациента приятелски, че трябва да напише друга, по-скъпа клинична пътека, за да може и на пациента да му е добре, и за лекаря да има нещо. Тези уговорки не могат да се сравняват с катаджийските примерно, но трябва вече да се говори за тях. Защото в болниците извращението не е само заради държавата и обърканите чиновници от министерството на здравеопазването. А е и защото когато имаш апандесит те лекуват за менингит. Стотици хора са лекувани от пневмония, а са болни от нещо друго. Стотици други са лекувани, но не знаят, че са били болни. Това е една от дупките на пробитата каца на нашето здраве.

И трябва да се говори за това именно заради свестните доктори, които седят в системата и работят, вместо да ни оставят да мрем като кучета.

Задължително трябва да споменем, че не всички са такива. Но уговорката не трябва да ни спестява истината. Ако за една болест имаме сто лева, някой взима 80, лекува ни за двайсет и после иска още пари. Непрекъснато изскачат примери за това. Непрекъснато пациенти идват и се жалват по медиите за надписване и рекет. Представете си - от това нашето уважение към лекарския труд не страда. Но напрежението остава. И някой трябва да каже нещата, които се случват на всички.

И още - вместо лекарите да протестират за пари, трябва да имат твърдо отношение към тези, които не се осигуряват. Там кацата се пълни от едни, а се източва от други. Постигнат е критичен момент - тия, които пълнят, стават по-малко от тия, които празнят. Може да ви прозвучи жестоко, но който не е плащал, не трябва да се лекува.

Има начин това да се случи. Право само на спешна помощ. Право на медицинско обслужване само ако се плати на входа - двойно и тройно. Тази жестокост е нищо в сравнение с батака по болниците, които никой не иска да реши. Някой трябва да ни научи да си плащаме за здраве, да инвестираме в живот. Защото другата истина е, че ние се мислим за вечни и си купуваме кола и телевизор. Инвестираме в цигари, но не искаме да платим на доктора да ни лекува дробовете. А социализмът свърши, не знам дали сте забелязали. Сега трябва да спре далаверата и като че ли ще имаме нормални болници. Има и друго - 80% от хората, осигурени в здравни фондове, са доволни от лекарската грижа за тях. Това обаче са десет процента от всички българи. При "нормалното" здравеопазване останалите доволни са по-малко от 30%. Това идва да ни покаже как трябва да се случват нещата. Реформата се състои в това да ни накарат да плащаме и да престанете да надписвате. Другото е смяна на министри и обществени тайни.

Автор(и): Мартин Карбовски
Източник:

Стандарт

Снимка:

Илиян Савков

Реклама