Новини

Да отслабнем със сън!

Който е подложен на постоянен стрес на работното си място, е склонен към напълняване, защото при натоварване тялото произвежда кортизол и инсулин в по-големи количества. Как да не пълнеем въпреки стреса на работата?

Когато тялото произвежда повече кортизол и инсулин, расте апетитът. Обикновено се опитваме да се заситим чрез нещо бързо и ударно - тоест възможно най-вредните неща като шоколад, въглехидрати, вафли и пр. Само че на всички ни е известно, че в подобен случай е добре да приемаме храни, които тялото ни използва пълноценно.

Например пуешко месо, което подобрява настроението и предпазва от депресивни състояния, но също така риба и орехи, богати на мастни киселини омега-3. Те подсилват мозъчната дейност и намаляват холестерола.

Пийте зелен чай!

Според едно проучване приемането на три чаши зелен чай дневно е много полезно, защото спомага за разграждането на мазнините и подтиска образуването на едно вещество, което стимулира апетита. Защото когато компенсираме стреса чрез храна, веднага в мозъка се включва центърът, който отчита храната като награда. В момента, в който първото чувство на удовлетворение обаче отмине, центърът отново се активизира и настоява за още. Последицата е, че не спираме да се тъпчем. Специалисти ни съветват тъкмо в моменти на стрес да се храним здравословно - да приемаме повече сокове, плодове, ядки.

Експертката по здравословно хранене Барбара Мюлбергер обяснява: "Важно е също така да се разбере каква е причината за стреса, защото той е комплексен и може да се дължи на много фактори. Едва тогава може да се прибегне до конкретни мерки срещу стреса, които биха били много по-ефективни."

Сън - най-малко 7 часа!

Малцина обаче знаят, че човек може да отслабне и чрез сън. Който редовно не си доспива, обърква режима на тялото, което си търси други начини, за да си достави хормоните на щастието - серотонин и допамин. Най-често това се случва чрез приемането на сладки храни. Поради това експертите съветват ежедневният сън да е най-малко седем часа. Важно също така е движението. Най-малко 30 минути дневно. Дали наведнъж или на три части от по десет минути, това няма значение.

И все пак - ако в момент на стрес изпитате неустоимо желание към някое конкретно хранително удоволствие, например пържола, сладолед или каквото и да било друго, можете да си го позволите от време на време, защото непрестанният отказ също води до стрес на тялото. А и малкото прегрешение създава усещане за удоволствие и ви предпазва от постоянната мисъл за храна, както и от безразборното хапване ту на едно, ту на друго нещо.

АГ/ЕВ/БМ

Източник:

DW