Новини

Чревните инфекции са най-коварни през есента

Вирусният гастроентерит е водеща причина за тежки диарии както при възрастните, така и при децата

Тоалетна
Заболяването се предава чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода

Ниските температури през есента и зимата не са пречка за чревните вирусни инфекции. Тогава те са по-опасни, защото човек не ги очаква и могат да доведат до тотално обезводняване на организма. Такава инфекция е вирусният гастроентерит, който представлява възпаление на стомаха и червата.

Той е водеща причина за тежки диарии както при възрастните, така и при децата. Вирусните диарии съставляват 70 – 80% от случаите на остри чревни диарии в индустриализираните страни. Причинителите им са устойчиви.

Заболяването се предава по фекално-орален механизъм – чрез замърсени ръце, хранителни продукти и вода. Симптомите на вирусния гастроентерит обикновено се появяват в рамките на 4 – 48 часа след заразяването. Доказателство, че става дума не за разстроен стомах от храната, е повишената температура, втрисането, болки в корема, диария с течни изпражнения, гадене, повръщане, подуване на корема, къркорене на червата, прекомерно изпотяване, скованост на ставите, мускулни болки, загуба на апетит и намаляване на теглото. Болният може да има и хрема, фарингит, отит или бронхит. При по-тежките диарии са налице симптоми на обезводняване.

При лечението най-напред трябва да се предотврати дехидратацията. Много важно е да приемате достатъчно течности, за да не се обезводните. При повръщане трябва да направите двучасова пауза без приемане на храна и да приемате само течности – вода или чай, подсладени със захар, в малки количества начесто, през 15 – 30 минути. Ако ви се гади, не се опитвайте да пиете големи количества течности наведнъж, защото това може да предизвика повръщане. Храненията могат да бъдат през четиричасови интервали, като количеството на храната постепенно се увеличава. Диетата е чай от шипка, сухар, препечен хляб, обикновени бисквити, солети, печени картофи или ябълки, моркови, варен ориз, супи. Постепенно диетата се разширява и с попара със сирене (без масло), зеленчукови супи, бульони, варено пилешко месо, кисело мляко и други. В следващите дни се преминава към обичайното хранене, като още 10 дни трябва да се избягва грубата целулозна храна, подправките и пържените храни, за да се възстановят стомахът и червата. Най-подходящи за диетата на децата са чай, оризова вода, преварена вода с 3% захар или 5% глюкоза, сок от ябълка и морков.

Добрата лична хигиена е основната превенция, храната да се консумира добре приготвена на висока температура, а питейната вода да е от проверен източник.

Автор(и): д-р Галина Кьосева, вирусолог
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Christoph Burgdorfer
Снимка:

SXC