Новини

Четири метода отстраняват болката при раждане

Упойките при раждане не оказват влияние върху плода

Раждане
У нас се практикуват три основни метода за отстраняване на болката

Обезболяването на раждането има ползотворен ефект не само като покрива болката, но като и запазва продължителността на отделните етапи на самия процес и понижава стреса.

При бременната жена тя се формира и от участието на една специфична структура на централната нервна система, която се нарича лимбична част, и така се получава специфична емоционална окраска.

У нас се практикуват три основни метода за отстраняване на болката.

Най-широко застъпеният метод за акушерско обезболяване е продължителната епидурална аналгезия с катетър. Той е златният стандарт и е най-широко практикуван в световен мащаб, включително и у нас. Използва се и епидурална упойка, която е удобна при спешните случаи, когато се налага оперативно раждане или т.нар. инструментално завършване на раждането. В обезболяването се използват и група фармакологични средства. Това са неопиеви и опиеви аналгетици, както и анестетици.

На следващо място е групата на методите, които са с електрическа нервна стимулация. Основният метод, практикуван у нас, се нарича ТЕНС – транскутанна електрическа нервна стимулация.

Друг метод на обезболяване, който се е наложил в практиката в последните години, е продължителното венозно обезболяване с помощта на специални инфузионни помпи с опиев аналгетик с ултра кратко действие, но в момента използваният препарат го няма в България.

В „Майчин дом“ се практикуват всички съвременни анестезиологични методи не само за България, но и за Европа.

При планираното оперативно родоразрешение най-широко са застъпени методите на спинална или епидурална анестезия. Съчетан с катетър, този метод може да се използва и при нормално раждане, ако нещо е променило ситуацията в хода на родовия акт.

При спешните състояния, най-често внезапно появили се кръвотечения от родовите пътища или асфиксия на новороденото, се използва общата анестезия.

От всички методи единствено епидуралната анестезия може да осигури обезболяване в повече от 90 процента.

При един от съвременните методи, който се използва и в „Майчин дом“, се дава възможност на пациентите при необходимост от обезболяване сами да стартират назначената от лекаря дозировка. Той може да се използва и по време на раждане. Това е една разновидност на епидуралната аналгезия или на продължителната венозна аналгезия, която се нарича контролирана от пациентката аналгезия. При нея при зададен режим на помпата и дозите от лекаря раждащата сама преценява момента, в който болката започва да нараства по интензивност и дава старт на доза от подбрания медикамент.

Упойките при раждане не оказват влияние върху плода. Какъв точно вид ще бъде избран, ако пожелае пациентката, зависи от нейното желание, но и от преценката на лекаря.

Секциото става демоде, ваната и упойката – хит сред бременните

Естественото вагинално раждане е най-добрият вариант за раждане както за бебето, така и за майката. То е заложено от природата. Това твърди завеждащият клиниката по фетална диагностика в университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ в София проф. Тодор Чернев. По време на такова раждане се задействат редица процеси, които осигуряват успешното възстановяване на майката след раждането, формирането на силна връзка между майката и бебето, както и успешното начало на кърменето. Активното раждане е едно нормално вагинално раждане, в което майката е активен участник и е свободна да следва това, което природата ѝ подсказва инстинктивно. „Когато жената е в добро здраве и няма заболявания, които да налагат секцио, да даде живот на детето си по естествен път е възможно най-добрият начин“, твърди водещият наш специалист проф. Чернев. В България обаче през последните десетина години много жени предпочитат именно оперативното раждане, каквото по същество е секциото, наричано още и цезарово сечение. То представлява операция, при която чрез разрязване на коремната стена на майката се изважда детето. Независимо, че през това време тя е под пълна упойка и не усеща болка, в следоперативния период са напълно възможни усложнения от сраствания и инфекции, както при всяка една друга операция. По тази причина напоследък българките вече прибягват към тази интервенция само ако тя им е препоръчана по медицински показания, например жената е със сърдечно заболяване и естественият изход на бебето би създал риск за живота и здравето ѝ. В средноевропейските страни към този метод се прибягва само в краен случай. Общият процент на ражданията чрез операция там е не повече от 10 на сто, докато в България така по избор раждаха близо 30 процента от българките.

Ако все пак бъдещата майка се страхува дали ще се справи, може да избере и нещо далече по-добро от секциото, с което няма да рискува здравето си. Обезболяващите лекарства или епидуралната анестезия се прилагат във всяка наша АГ болница и се поемат от Националната здравноосигурителна каса. Обезболяващите се приемат лесно и действат бързо. Те няма да освободят бременната напълно от болката, но ще намалят усещането за силата на контракциите. Приемът им може да бъде повторен по време на раждането, но те не би трябвало да се приемат, когато раждането все още не е започнало, защото някои от лекарствата ще достигнат и до бебето. При епидуралната анестезия се инжектира медикамент в епидуралната област (не в гръбначния мозък), ниско долу в гърба. Медикаментът блокира нервите в долната част на тялото. Тази процедура се извършва от анестезиолог, като инжектираният медикамент не достига до бебето.

Раждането във вода не е нова практика, но все още у нас не се практикува много, независимо че със специални вани и съоръжения за този начин разполагат почти всички държавни и общински болници. Този начин създава усещането за намаляване на болката и по-лесно излизане на бебето. Потапянето в топла вода повишава телесната температура и предизвиква разширяване на кръвоносните съдове, което води до увеличаване на циркулацията на кръвта. Разширяването на кръвоносните съдове може да помогне за понижаване на кръвното налягане на родилката и намаляване на задържането на флуиди или отоци. Топлата вода също така намалява напрежението в раменете и гърба на майката. Способността за задържане на повърхността на вoдата редуцира теглото на тялото с около 90 процента. По този начин се намалява налягането върху ставите и мускулите и се създава усещане за безтегловност. Масажиращият ефект от включване на инжектори във ваната помага за релаксиране на стегнатите мускули и стимулира отделянето на ендорфини, естествените болкоуспокояващи на тялото.

Как да роди, решава всяка жена. Проф. Тодор Чернев обаче препоръчва това да става след консултация с лекаря, който е наблюдавал бременността ѝ.

Фетален монитор показва готово ли е бебето за излизане

Жените, дори да са раждали вече, трудно могат да се ориентират кога точно е настъпил моментът да влязат в болница, особено когато болките не са започнали. Случва се те дори да закъснеят, бебето да бъде преносено, а това води до редица усложнения за плода, а често пъти и за майката. Затова не бива да се пренебрегва съветът на наблюдаващия акушер-гинеколог и няколко дни преди термина, дори да няма никакви симптоми, да се отиде в избраната АГ болница.

Първото, което лекарите и акушерите правят там, е да огледат добре ембриона с т.нар. фетален монитор, апаратът проследява и засича с максимална точност и честотата на контракциите, ако те вече са започнали. Прегледът се осъществява с два сензора, свързани към коремната област с помощта на платнени ремъци. Единият сензор следи пулса на бебето, а другият показва честотата и времетраенето на контракциите, но не показва колко силни са те. На екрана ясно и точно се вижда положението на бебето, дали разположението му няма да провокира седалищно раждане, или пък дали не се е увило в пъпната си връв. Ако то се е омотало в нея, лекарите прибягват към бързо раждане, като предизвикват контракциите чрез вливания и дори цезарово сечение, ако се окаже, че случаят може и да е рисков. Ако прегледът с монитора не показва нищо обезпокоително, имате няколко възможности. Можете да вземете топъл душ или вана, което би ви помогнало да се отпуснете. Някои жени предпочитат да ходят, което може да ускори родилния процес. Други искат да приемат обезболяващи лекарства.

Автор(и): доц. Силви Георгиев, началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в „Майчин дом“ (Четири метода отстраняват болката при раждане), Силвия Николова (Секциото става демоде, ваната и упойката – хит сред бременните)
Източник:

Монитор

Фотограф(и): Kerryn du Plessis
Снимка:

SXC

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували