Новини

Черният глог подобрява общото състояние на сърдечноболните

Полезни са както цветовете, така и плодът

Черният глог има още по-добри лечебни свойства от червения
Черният глог има още по-добри лечебни свойства от червения

Една билка, която трябва да бъде неотменна част в домашната билкова аптека на страдащите от сърце, e глогът. Той е изключително полезен за възрастни хора със склеротично променени коронарни съдове.

За разлика от дигиталисовите препарати, които изтощават сърдечния мускул, глогът не само че не го изтощава, а помага за развитие на обходно кръвообращение.

Може да се намери лесно в планините, в гората или в парка. Полезни са цветовете, а не им отстъпват и плодовете. Тези, които са пропуснали да си наберат цвят от глог, могат да наваксат, като наберат плодове тъкмо сега. Обикновено се описва и препоръчва червеният глог, тъй като е най-разпространен.

Черният има още по-добри лечебни свойства, а и се среща на повече места у нас.

Като лечебно средство глогът се е използвал от древността, а в съвременната фитотерапия също е оценен по достойнство. Глогови препарати има и в нашите аптеки. Билката засилва съкращенията на сърдечния мускул и същевременно намалява неговата възбудимост, засилва кръвообращението в кръвоносните съдове на сърцето и главния мозък. Заедно с това билката нормализира ритъма на сърдечната дейност, намалява до известна степен кръвното налягане и подобрява общото състояние на сърдечноболните. Много добри резултати дава лечението с глог при функционални разстройства на сърдечната дейност, сърдечна слабост след тежки заболявания, начална форма на хипертония и сърцебиене.

Той помага при безсъние и при усилено функциониране на щитовидната жлеза. Експериментално е установено също, че глоговият екстракт снижава нивото на холестерола в кръвта, което означава, че той е чудесно средство срещу атеросклероза.

Настойката от глог се приема по 20 – 30 капки 3 – 4 пъти дневно преди ядене. В домашни условия може да се приготви по следния начин: една супена лъжица цвят или скълцан плод се залива с чаша ракия, кисне в затворен съд една седмица, прецежда се и се пие като аптечния препарат.

Чаят се приготвя, като 2 супени лъжици глог киснат 1 – 2 часа в половин литър вряла вода. Чаят се прецежда. Пие се на 3 – 4 пъти преди ядене.

Бъзът зарежда с енергия

Преди дългия, изпълнен с опасности и изтощителен полет на юг прелетните птици кълват бъз и се зареждат с енергия и сили. Петър Димков определя бъза като най-силната българска билка. Народната медицина използва както дървовидния, така и тревистия и червения бъз.

Лечебно въздействие имат всички части на растението. Плодовете са богати на антоцианови съединения, които неутрализират свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Това помага за извличане на тежки метали и радиоактивни изотопи от организма. Ако те се обработват и съхраняват правилно, витамините в тях се запазват. Багрилото самбуцианин, което се числи към флавоноидите, предпазва от заболявания сърцето и сърдечно-съдовата система.

Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които по принцип не достигат в храната през зимата. Билката може да се използва във всяка възраст. Тя е едно от най-добрите средства срещу анемии. Може да се прилага за профилактика и в разгара на простудно заболяване, за да предизвика изпотяване.

Все още могат да се наберат и изсушат бъзови листа от дървовидния бъз. Те съдържат антипневмоничен фактор и са ценно допълнение към лечебните схеми на хроничните бронхити, астмата и други белодробни заболявания. Приготвя се запарка, като две супени лъжици сушени бъзови листа се запарват в половин литър вряла вода 10 минути. Чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции през деня.

Една чаена лъжичка бъзови плодове се накисва от вечерта с 1 чаша вода, сутринта се прецежда, затопля се и се изпива на гладно.

Друг вариант е 300 г сушени плодове (от аптеката през зимата), 1 л вода и 1 кг захар да се смесят и накиснат за около 7 – 14 дни. Ако се използват пресни плодове, съотношението е 1 кг плодове, 1 л вода, 1 кг захар. След това течността се прецежда и може да се използва за подслаждане на чай. Студеният начин на извличане съхранява ензимите и не води до денатурация на солите, които са във водноразтворим вид.

Може да се приготви и бъзово вино: 300 г сушени бъзови плодове или 1 кг пресни се смесват с 1 кг захар и 3 л вода. Сместа се държи на стайна температура и след 15 – 20 дни се прецежда и се налива в дамаджани. Пие се по 50 – 100 г на обед или вечер.

Репей срещу остеопороза и шипове

В съвременната фитотерапия репеят се цени много, защото стимулира клетъчното делене. Затова е полезен и стимулира зарастването на рани, язви, счупени кости и помага при изгаряния. Билката сегулира калциево-фосфорната обмяна, което обяснява приложението ѝ в природолечението при остеопороза, шипове и други ставни заболявания.

Използва се още при бъбречни камъни, подагра, ревматизъм, гастрит и язва на стомаха.

Също така, докато все още не са паднали слани, може да се възползвате от пресните листа. Те помагат при артрит. Листото се налага върху болното място – лакът или коляно, и се наръсва с разреден спирт или ракия. Превързва се и се оставя да действа 2 – 3 часа. Подобрение настъпва след 3 – 4 дни, но за траен ефект е необходимо да се прилага поне един месец.

Много популярно е използването на отвара от репей като средство за укрепване на косата при косопад. Репейното масло е с още по-добър ефект. Втрива се в кожата на главата за подобряване растежа на косата. То се препоръчва и при пърхот, „цъфтеж“ на косата. То ускорява растежа, подхранва изтощените краища, възстановява блясъка.

Маслото се нанася с внимателно втриване в корените на космите и кожата на главата, слага се шапка и се остава така половин – един час. След това косата се измива с топла вода или щадящ сапун. Накрая е добре да се направи кисело изплакване с лимонов сок или оцет.

Маслото може да се приготви, като 20 г наситнени корени от репей се заливат с 200 г зехтин. Поставят се на водна баня за 30 минути, след което маслото може да се прецеди.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto