Новини

Черешката на тортата

Заради силното им диуретично и разслабващо действие, черешите са застъпени в много диети

Череша
В древността черешата се е смятала за плод с универсално действие, подпомагащ лечението на редица заболявания

Черешата (Cerasus) е подрод овощни дървета, принадлежащ към род Слива (Prunus), семейство Розоцветни (Rosaceae). Вирее при умерен климат в северното полукълбо, като в Северна Америка се срещат два вида, в Европа – три, а останалите видове – в Азия.

В древността се е смятала за универсален плод, подпомагащ лечението на редица заболявания.

Черешите са богати на флавоноиди – едни от най-важните за имунитета антоцианини. Съдържат и кверцетин – силно противовъзпалително вещество, облекчаващо болката в ставите и предпазващо от очни заболявания. Естествен източник са на елагова киселина, която има антиканцерогенни свойства, и на витамин С, който подпомага производството на колаген, поддържа здравия вид на кожата и косата и успешно се бори с вирусите и бактериите, както и на витамините А, B1, B2, B3, E и K.

Съдържанието на органични киселини в черешите оказва благотворно влияние върху храносмилането. Плодовете спомагат за подобряването на външната секреция на панкреаса и на перисталтиката. По-киселите сортове утоляват жаждата и усилват апетита, докато по-сладките имат успокоително действие върху стомаха и червата. Тъй като плодовете са богати на желязо, което се усвоява много добре, сокът от череши е полезен при храненето на малки деца.

Заради силното им диуретично и разслабващо действие, черешите са застъпени в много диети.

Източник:

Монитор

Фотограф(и): Milda K
Снимка:

SXC

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували