Новини

Бум на обжалваните болнични

Данните на НОИ показват, че в някои области у нас обжалваните болнични са пет пъти повече спрямо миналата година

По-големият брой обжалвания е резултат от започналата масова битка с фалшивите болнични. Промени се режимът на изплащане на болничните - вече първите три дни са за сметка на работодателя. Предстои да бъде въведен и електронен болничен лист. Данните на НОИ за първата половина на тази година спрямо същия период на миналата показват почти равен брой постъпили болнични, но скок в обжалваните.

В Бургас например за първите 6 месеца на 2009-а са обжалвани близо 240 болнични листове. Тази година обаче цифрата е около пет пъти повече - 1555. Почти същият скок се наблюдава и за София-град.

Интересна е ситуацията и в Габрово: За първите 6 месеца на тази година в Габрово са обжалвани около 200 болнични листове. 98% от тях са обжалвани от НОИ, а 2% - от работодателите. 19 болнични са анулирани. Инспекторите от Габровския регионален здравен център, които проверяват обжалваните болнични листове, вече са наясно с методите, по които пациентите се опитват да мамят НОИ или просто да си удължат почивката, след като са се излекували.

„Отива при един лекар, взима болничен лист, после отива при друг лекар, който няма информация за предходните дни, и умишлено се скрива”, каза д-р Иван Недков - гл. инспектор по трудово-лекарска експертиза в РЦЗ - Габрово.

Често срещани са и случаите, в които работещите на две места се принуждават да вземат болничен при единия работодател, за да се справят с ангажиментите при другия.

„Не може при единия работодател да ползваш болничен лист, евентуално, ако ти е по - ниско месечното заплащане, а при другия работодател да си здрав”, допълни д-р Недков.

„Ние не можем да кажем дали лицето е болно или не. Ние можем да преценим само по данните, които ни дават работодателите, ако самият болничен лист не е изряден или работодателят не си е подал данни в НАП. Това са причините, поради които може да се откаже един болничен лист”, коментира Тодор Костов - дир. на ТП на НОИ - Габрово.

Управителят на НОИ Христина Митрева обяснява, че работодателите също са се стреснали, тъй като вече им се налага да плащат за първите три дни от болничния.

„Когато и работодателят участва в изплащането на болничните листове, контролът и от негова страна става по-голям. Има интерес да проверява наистина ли тези лица са болни или тези болнични листове са фиктивни", заяви Митрева.

По обжалваните болнични листове не се изплаща парично обезщетение.

Миналата година почти половината са отменени, тази - около 30%. Но тъй като отменените болнични тази година са били за по-дълъг период от време, всъщност спестените пари за държавата са повече.

Автор(и): Мария Ванкова
Източник: bTV