Новини

Брадавиците не се предават с ръкостискане

Кокошият трън също е вид брадавица

Брадавица
Истинската причина за появата на брадавиците не е напълно ясна

Въпреки че брадавиците са грозни и причиняват дискомфорт, а често и болка, те не са така заразни, както се смята. Инфекцията не идва при директен допир. Не се предава и с ръкостискане.

Многобройните видове брадавици се причиняват от папилома вирусите. Част от тях са от тип 16 и 18, причинители на опасния рак на маточната шийка. Брадавиците обаче са „кожен“ проблем. Може да са много и дребни, по-големи и единични по стъпалата и гърба на дланите, може да са плоски и да излязат по лицето и ръцете. При децата по-често се явяват по дланите и по стъпалата. Истинската причина за появата им обаче не е напълно ясна. Една от теориите свързва явяването им с отслабване и промяна в имунитета както при повечето вируси. Няма обаче връзка със сезона.

Кокошият трън, който е болезнен и трудно се премахва, също е вид брадавица. Вместо нагоре към кожата обаче той се разраства надолу към тъканите и влиза надълбоко. Обикновено е труднодостъпен и затова лечението му е по-продължително.

Много са начините да се освободим от брадавиците. Най-популярна е криотерапията – изгарянето им с течен азот, както и електрокоагулацията с лазери. Има и различни локални препарати. Те съдържат комбинация от киселини, и най-вече салицилова, които по-бавно, но безболезнено премахват брадавиците. Много често обаче образуванията рецидивират.

Автор(и): доц. Жана Казанджиева, дерматолог, Александровска болница, София
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували