Новини

Бойко Борисов: С пари от здравни вноски тихомълком се плащат пенсии

Вноската за пенсии се повишава с 3 на сто, досегашната пенсионна "реформа" се отменя

Премиерът Бойко Борисов призна, че с пари от здравни вноски са се плащали пенсии, като тази практика била наложена още от предишното правителство. "Повече няма да допусна да се шикалкави по тази тема и да получавам пасиви и да се чувстваме за нещо, за което нямаме вина. Затова ще кажем истината", заяви Борисов пред националния съвет на Българския лекарски съюз.

"С парите от здраве тихомълком се плащат пенсии или част от тях. Защо? Защото те намалиха пенсионните вноски", заяви Борисов, визирайки предишните управления.

Той обаче пропусна, че ГЕРБ също намали пенсионната вноска с 2 процентни пункта от началото на 2010 година.

"При това положение аз повече не искам да бъда съучастник на нещо, което съм заварил и понасям упреци заради него. Направено е така, че с парите от здравни осигуровки да се плащат парите за пенсии. И не случайно преди да си тръгнат юли месец с 900 млн. лева вдигнаха пенсиите. На каква финансова логика, когато държавата лети надолу ти увеличаваш пенсиите? Логиката е била да се оправят като взимат от парите от здраве. И никой това не иска да го говори, защото не е популярно“, заяви Борисов.

От днес нататък обаче по думите му това няма да е така и парите за здраве ще отиват в системата на здравеопазването.

Председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов потвърди обещанието на Борисов и посочи, че в бюджета на НЗОК за догодина разходите ще са колкото приходите – 2.6 млрд. лева и няма да има излишък от над 500 млн. лева. Здравната вноска ще остане 8% и няма да се намалява.

Премиерът заяви, че за да се изразходват парите от здравни вноски само за здраве, се предвижда увеличение на пенсионната вноска с 3%, а промените в Кодекса за социалното осигуряване, които уреждат пенсионната реформа, ще бъдат изтеглени от Народното събрание. На тяхно място ще бъдат внесени промени за увеличаване на пенсионната вноска. "Имаме достатъчно време до края на годината и синдикатите категорично го подкрепят", заяви Борисов.

По неофициални разчети увеличението на пенсионната вноска с 3% ще увеличи парите в НОИ догодина с 600 млн. лева. В момента дефицитът в НОИ е около 2 млрд. лв. Наскоро НАП обясниха, че до края на годината трябва да съберат още близо 1 млрд. лева от невнесени осигуровки и данъци.

По-рано през деня финансовият министър Симеон Дянков продължи старателно да прикрива истината за съдбата на резерва на здравната каса, като дори роди нова идея за попълване с тях на дефицита в НОИ.

"Конкретно за здравните вноски парите влизат от здравната каса директно в БНБ. Министърът на финансите няма всъщност някаква възможност да коригира или да се произнася по здравните вноски. Това, макар че е финанси, в случая то се определя от закон, който е различен от Закона за бюджета, това е законът за здравната каса и по него министърът на финансите няма правомощия", обясни Дянков пред Нова телевизия.

После разви тезата, че, когато здравната вноска е била увеличена от 6% на 8% през 2009 година, увеличението е било, за да се дадат парите на частните здравноосигурителни фондове. И когато това не е станало, със закон е било записано, че парите от увеличението на вноската отиват в резерв.

Истаната е обаче, че това бе не закон, а само принципна устна уговорка между представителите на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС. Реално големият резерв на НЗОК се залага всяка година със Закона за бюджета на касата.

След това Дянков стигна до идеята натрупаните в резерва пари, които в края на годината ще са 1.4 млрд. лева, да се насочат към осигурителния институт, където дефицитът е огромен.

“Това не е наша инициатива, но мисля, че е разумна идея. Ние сме направили анализ от финансовото министерство, мислим, че това е възможно да стане. И това е реален начин парите да излязат от фискалния резерв и да се използват по направление. Направлението е пенсионери, социални вноски. “, каза още финансовият министър и уточни, че за целта са нужни законови промени.

Изявлението му бе изтълкувано като желание да се узакони със задна дата вече реално извършваното плащане на пенсии с пари от здравни вноски.

За какво се разбраха Борисов и лекарите?

Официално споразумение между лекарите и премиера все още няма подписано, но те са постигнали принципна договорка за няколко неща.

Председателят на БЛС Цветан Райчинов съобщи, че от поисканите допълнително 205 млн. лева за болниците до края на годината ще бъдат осигурени 190 млн. лева, като освен двата транша от по 65 млн. лева до 3 януари ще бъдат преведени още 60 млн. лева. Не е ясно обаче дали последните 60 млн. лева няма да бъдат платени с пари от бюджета за догодина.

Бойко Борисов съобщи, че ще махне зам.-финансовия министър Владислав Горанов от председателското място на Надзорния съвет на НЗОК и тази новина бе приета с овации от лекарите.

“Касата ще остане публично дружество – да влязат и синдикатите там, да влезе който ще. Повече лъжите по мой адрес няма да ги допускам. Парите за здраве да отиват за здраве“, каза Борисов.

Председателят на БЛС съобщи още, че предстои да се реши дали да се свика нов събор на браншовата организация, на който да се отменят планираните от съсловието протести. Според Райчинов това трябва да стане в рамките на седмица. До момента няма решение за отмяна на протестите.

Догодина болниците ще работят с прогнозни бюджети, за които Райчинов съобщи, че тепърва трябва да се изготви механизъм за формирането им след консултации между лекарите и НЗОК. Те ще се базират на преминалите болни през лечебните заведения през тази година, но ще се отрази, че догодина ще се разполага с по-голям финансов ресурс. Лекарите получиха обещания от Бойко Борисов неплащането на здравни вноски да се криминализира.

Автор(и): Мартина Бозукова
Източник:

Mediapool

Реклама