Новини

Боб vs. ботокс

Моркови и орехи за стегната кожа и блестящ тен

Гроздето опъва бръчките след 45 г.

Сандра Бълок, Риана и Линдзи Лоън - кое е общото между тях? Вечно се замесват в скандали? Не, не е само това. Те са известни, богати и секси. И освен слава и пари, имат още нещо, за което мечтае всеки от нас - перфектна кожа. Как някои от нас постигат златния тен на Холи Бери, докато останалите се борят с широк набор от пъпки, сухи петна и обриви?

Ще кажете - гените са виновни. Или тънките ни портмонета, в които никога няма достатъчно пари за скъпа и качествена козметика. И ще излъжете. Ключът към красотата невинаги се крие в портфейла. Хубавата кожа всъщност не струва скъпо. И пътят към нея не минава през аптеката, а през хладилника. Каква е рецептата? Вижте!

Мазно на плажа

Факт - кожата ви обича мазничко. Бръчките ви обаче няма да се скрият, ако я храните със сланина. Пробвайте друго - сьомгата с нейните безценни омега-3 мастни киселини. Първо, от тях се поумнява. Но лицето ви едва ли се интересува от това. То обича сьомга по друга причина - вкусната риба хидратира кожата по-добре и от най-скъпия лосион. Миризливият лек е помощник номер 1 и на плажа - може да се ползва и вместо слънцезащитен крем. Защото блокира атаките на свирепите UV лъчи. Ако не понасяте риба, имате и план "Б" - шепа орехи или ленено семе.

Оранжево за блясък

Какво е най-голямото достойнство на морковите. Ами, оранжеви са. Защо? Заради бетакаротена. Морковите подмладяват кожата с най-важното - правят лицето бляскаво и важно. Внимавайте с дозата обаче! Ако ги ядете на корем, може да си докарате каротеноза. Какво е това ли? Ами, в лицето ще заприличате на зрял портокал. За да не минете в оранжевата гама, заложете на другите безопасни източници на бетакаротен - сладки картофи, червени чушки и червен грейпфрут.

Яхния вместо пластичен хирург

Боб, леща, соя, леблебия и фъстъци. И как по-точно тези малки зрънца помагат на вашата кожа? Като изглаждат бръчките. Австралийски изследователи, анализирали диетите на повече от 400 възрастни мъже и жени, са доказали, че високият прием на бобови растения - заедно със зеленчуци и здравословни мазнини - води до 20% по-малко бръчки след време. Ефектът се дължи на изофлавоните - антиоксиданти, съдържащи се в яхнията с варива. Затова помислете добре - боб или ботокс?

Боровинки в климакса

Увиснала кожа? Стегнете я с грозде! Освен че бранят сърцето, полифенолите в него вършат чудеса с лицето на хората след 45. Антиоксидантите подобряват еластичността й като заздравяват колагена - основния протеин в най-вътрешния пласт на кожата. Същият чудодеен ефект като гроздето имат и боровинките, напомнят диетолозите.

Като бебешко дупе

Освен гладна, кожата ви е жадна. И мечтае за вода - особено ако е повяхнала. Всички процеси в тялото разчитат на хидратацията, така че, ако не пиете достатъчно течности през деня, е много вероятно да имате по-бавен метаболизъм и по-суха кожа. Нужен е само половин литър вода, за да се наблюдава забележимо усилване на кръвния поток към най-външната обвивка на тялото. Пийте поне по 3 чаши дневно и ще имате лице, меко като бебешко дупе за нула време.

Автор(и): Силвия Димова
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Suzanne DeChillo
Снимка:

The New York Times

Реклама