Новини

Биологични методи спасяват от тендовагинит

Инжекциите с кортикостероиди са остаряло лечение и вече са в миналото

Ръка
Лечението на тендовагинита е комплексно

Както подсказва името му – тендовагинитис, заболяването е възпаление на обвивката на сухожилията. Най-често се явява на мускулите на предмишницата. Там има 2 мускулни групи – едната отговаря за сгъването, другата за разгъването.

Тендовагинитът най-често се получава при повтарящи се, еднообразни движения. Обикновено страдат компютърджии, механици, плочкаджии, фризьорки – всички професии, които натоварват ръцете с еднообразни и повтарящи се движения.

Болката и подуването на са единственият признак. Освен остра и силна болка, има и оток, който може да е голям и да обхване цялата ръка от мишницата надолу, а не само китката. При най-тежката форма човек не може дори да си движи пръстите. Получават се и така наречените крепитации. Освен че движенията са затруднени, при сгъване и разгъване ставата скърца, защото няма достатъчно вода и там се отлагат кристали.

Трябва да се търси специалист, дори първоначално болката да не е силна, защото заболяването може лесно да се усложни. Точната диагноза е много важна, защото част от лечението се извършва с натоварване на мускулните групи – антагонисти на тези, които са увредени.

Лечението е комплексно. Започва се с рехабилитация – натоварват се мускулите – антагонисти на тези, които са болни. Защото между мускулите има взаимовръзка и баланс. Когато например вдигаме един предмет, участват едни групи, а другите им противостоят. При рехабилитацията натоварваме точно тях. Правят се и допълнителни процедури за намаляване на отока и болката. Това може да се окаже достатъчно за лечението.

Ако не е достатъчно, включваме биопродукти. Вземаме кръв от болния, обработваме я, извличаме от плазмата белите кръвни телца и ги връщаме в проблемните места – мускули, сухожилия, колянна става. Белите кръвни клетки са носители на градивността – там се намират формените елементи, които изграждат тъканите. Този метод е съвременен и най-важното – биологичен. Защото основно правило в медицината е „Преди всичко да не навредим“.

Ако и този подход не даде резултат, може да се приложат различни оперативни техники. Най-модерна е така наречената коблация, която правим в нашата болница. Разрезът е само 1 – 2 см и се прави с машина, която извършва целия химически процес на денатурация на тъканите. Йоните унищожават натрупаните в ставата отпадни продукти от обмяната, на които се дължи болката. След 2 – 3 седмици връзката отново се възстановява. Болка няма, а резултатът е траен.

Автор(и): д-р Христо Мазнейков, ортопед-травматолог, МБАЛ „Света София“
Източник:

Монитор

Фотограф(и): VintageMedStock
Снимка:

SXC

Реклама