Новини

Билкова аптечка за отпуската

Жиловлекът успокоява рани, отоци и упорита кашлица

Листата на жиловлeка са най-лечебни от юли до септември
Листата на жиловлeка са най-лечебни от юли до септември

Зелените листа на жиловлeка, който расте като бурен навсякъде около нас, са спасение за всякакви рани, ожулвания при падане и травми. Те помагат и при ужилване от пчели, оси и всякакви насекоми. Успокояват зачервеното и подуто от гъсеница. Изтеглят гнойта от циреи и гноящи рани.

Има два вида жиловлек – теснолист и широколист. И двата са със сходни лечебни свойства. При всички случаи на употреба действат противовъзпалително, което определя широкия им спектър на приложение. Най-доброто време за събирането на листата е през месеците юли, август, септември.

Тази чудесна билка може да се използва и за салати – като глухарчето и тученицата, самостоятелно или да се добавя към други зеленчуци.

Най-често се използва като билка за спешна помощ.

При работа в градината, при поход в планината нерядко се случва да се получат охлузвания, наранявания, да ни ужилят насекоми. Често нямаме нищо подръка – дори вода или ракия, за да измием раната. Тогава е добре да си спомним за природната аптека. За тези случаи ще помогнат листата на жиловлека.

Пресни листа се счукват и се налагат върху рани, в това число и нагнояващи, циреи, отоци след ожилване от насекоми, налазено от гъсеница и т.н.

Можем да наберем листа и да си приготвим лосион за лице или пък да ги използваме за лечебен чай при упорита кашлица.

Домашният лосион за почистване на мазна кожа се приготвя от пресни листа. Те се измиват, смилат се на месомелачка и през двойна марля се изцежда сокът им. Сутрин и вечер лицето се обтрива с така приготвения домашен лосион.

Сок от листата на жиловлека помага при упорита кашлица. След като листата се изцедят, сокът се смесва с равно количество пчелен мед и се вари 20 минути на водна баня. После сиропът се налива в чисти стъклени съдове. Приема се три пъти дневно по 1 – 2 супени лъжици.

Може да се приготвя и чай, като две чаени лъжички от билката се запарват в чаша вряла вода половин час, запарката се прецежда и изпива на три порции през деня. Чаят е подходящ при кашлица, пресипнал глас, болки в гърлото.

Три билки събуждат за летен секс

Стресът „изяжда“ материала за тестостерон и руши либидото, а липсата на желание за секс може да помрачи ваканцията.

Три билки могат да помогнат за бързо влизане във форма.

Бабини зъби, магарешки трън и ветрогон поддържат съдовете, увеличават силата, помагат за бързо възстановяване след боледуване. Те са мощен стимулант при изтощение по различни причини – дълго боледуване, неправилно провеждани диети, претоварване при тренировки и т.н.

Стръкове бабини зъби, цвят магарешки трън и ветрогон се смесват в равни части, примерно по 50 г, и се разбъркват добре. Две супени лъжици от сместа се варят 5 минути в половин литър вода, запарват се още 15 минути и чаят се прецежда. Пие се на 3 – 4 порции през деня.

Тази комбинация увеличава желанието за секс при мъже и жени, помага за удължаване на половия акт, подобрява спермограмата при мъжете, предпазва от яйчникови кисти жените. Освен това трите билки увеличават физическата издръжливост и балансират обмяната на веществата.

Конски кестен укрепва вените

Активните съставки на конския кестен предпазват от образуване на тромби и в същото време укрепват венозната стена. Фабрично приготвените настойки изчезнаха от аптеките, но си заслужава да си приготвим настойка у дома. Плодове от конски кестен, които може да се набавят от билкова аптека, се нарязват или счукват на ситно. Заливат се със 70% алкохол (етилов спирт от аптеката) в отношение една част билка към 5 части алкохол. След 3 седмици настойката може да се прецеди. 15 – 30 капки настойка от конски кестен се приема 2 – 3 пъти дневно.

Докато се изчаква настойката, конският кестен може да се използва и под формата на чай. От наситнените плодове конски кестен се приготвя запарка от 1 кафена лъжичка дрога и 300 мл вряща вода. След 2 часа киснене запарката се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден.

Има и мехлеми, съдържащи екстракт от това растение.

Запарка от бял равнец за еластични съдове

Белият равнец също е полезен за вените. И тази билка е в разцвета си и може лесно да се набере от много места. Белият равнец съдържа рутин и кверцетин, които помагат да се поддържат еластични съдовите стени. Една чаена лъжичка (около 1.5 г) се запарва в чаша вряла вода 7 минути и чаят се прецежда. Дневна доза – до 4.5 г, т.е. по 3 чаши дневно.

Тази билка укрепва съдовете, спира кървенето и това я прави много полезна и при пародонтоза, кървящи венци. В последния случай освен като чай билката ще помогне и локално – жабурене 3 – 4 пъти през деня.

Компрес с комунига

Комунигата расте навсякъде. Това е билката, която дава аромата на сеното, успокоява и дарява дълбок и спокоен сън. 1 – 2 чаени лъжички от наситнената билка (1.5 – 3 г) се запарват в чаша вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. Пие се 2 – 3 пъти дневно. Същата запарка може да се използва и за компреси. С нея се напоява марля или тензух и проблемните участъци се налагат. Освен благотворния ефект върху вените комунигата има и много добър успокоителен ефект.

Повече течности, по-малко цигари, кафе и алкохол

По време на път трябва да се пият достатъчно течности. Това важи с особена сила, ако лекият автомобил или автобусът са оборудвани с климатик. Организмът губи течности, кръвта става по-гъста и лепкава. Достатъчно е на час да се пие по чаша плодов сок и негазирана минерална вода. Зеленият чай и чаят мате освежават и ободряват. Те могат да заменят кафето по време на път. Имат и чудесен съдоукрепващ ефект.

Цигарите и алкохолът допринасят за разширяването на вените, а кафето обезводнява организма. Така че по време на път е добре да се въздържаме от кафе и от пушене.

Краката не бива да се кръстосват, защото тази позиция допълнително затруднява венозния оток. Кръвта трябва да циркулира свободно между коляното и слабините.

Подбират се по-широки дрехи, които не притискат. Тесни и впити панталони, колан и чорапи – всичко това смущава циркулацията. Секси дънките могат да се сложат, след като пътуването приключи.

Обувките не бива да са с високи платформи или с токчета. Най-добре е да са платнени или велурени, а токът да е до 2 см. Практични са също така сандали и чехли, в които кракът диша свободно.

Хомеопатичен набор за ваканцията

Чудесната възможност за 10 дни релакс и възстановяване на силите далеч от града, може да бъде помрачена от несгоди при пътуване, проблеми от страна на стомашно-чревния тракт, настинки, слънчасване, слънчеви изгаряния и какво ли още не.

Много често билките и хомеопатията помагат и при бързо развиващи се и драматични състояния. Полезно е да знаем това и да набавим необходимите хомеопатични средства, които могат да ни спестят много грижи и притеснения.

Климатици и течение лесно могат да причинят ужасни невралгични болки и тук безценна помощ за бързо овладяване на болките ще окаже Aconitum napellus 9 (15) СН е подходящ за разнообразни бурно развиващи се състояния - внезапно повишаване на температурата с бледа кожа, внезапно и рязко ускоряване на пулса, внезапно повишаване на артериалното налягане.

Възможно е дете да се събуди със силна уплаха и температурата да се е повишила рязко.

Или преди 10 минути да мерено артериално налягане 140/80, а изведнъж при емоционален стрес или по друга причина да подскочи на 200/120.

Рязкото изменение на пулса, както е при пароксизмална тахикардия, също ще се повлияе добре от този препарат.

При изброените случаи е добре да се започне с чести приеми през 5-10 минути по 3 зрънца. До към третия прием трябва да се получи подобрение. Ако не настъпи, трябва да се мисли за друг препарат.

И още, Aconitum napellus помага при простуда от течение и сух студ като невралгични болки, ишиас, обострени синузити, предизвикани от климатици или надухване от течение през отворените прозорци, често явление през летните горещини. При тези случаи се вземат 3-4 пъти дневно по 5 зрънца.

Ужилванията от оси, пчели, парливки, стършели могат да създадат големи неприятности, а при силно алергични хора да бъдат и животозастрашаващи. За бързо решаване на тези проблеми в багажа трябва да има Apis 9 СН - това е настойка от пчела.

Когато ни ужили насекомо на мястото се получава блед оток, сърбеж. Някои хора, които са по-чувствителни към отровата, се изриват целите. Освен уртикария се явява задух, а състоянието налага спешна помощ, защото застрашава живота. Подобни явления се наблюдават при ужилване от оса, от парливка и други.

Докато се изчаква лекарска помощ (ако е необходима), през 5-10 минути да се приемат по 3 зрънца от препарата Apis 9 CH. Обикновено 2-3 приема са достатъчни, но може да се приеме и 5-10 пъти, ако това е необходимо. Доброто на хомеопатичното лечение е, че на практика не вреди. Дозите за бебета, деца и възрастни на практика са едни и същи.

Семействата с малки деца могат да бъдат изправени пред проблем със силно затруднено дишане, лаеща кашлица, а същият хомеопатичен препарат Apis е средство на избор при нерядко ужасяващите субхордални ларингити, които могат да изненадат много неприятно семейството. Гласът става дрезгав, появява се суха, непродуктивна лаеща кашлица. Дишането е затруднено и задухът може много бързо да прогресира. Всичко това е в резултат на бързо развиващ се оток на гласните връзки. Схемата на приложение на препарата е както при ужилване от насекоми. Apis води до много бързо спадане на отока. Схемата на прием – 3-4 пъти през 5 минути да се смучат бавно по 5 зрънца. За много малки деца и бебета зрънцата може да се разтварят в преварена вода.

Апис помага и при всички състояния с подуване, оток. Например при стъпване накриво, усукване на коляното при игра на тенис, на футбол и т.н. да се приема Apis 9 CH 3-4 пъти по 5 зрънца. Обикновено за 2-3 дни настъпва подобрение.

Арника помага при контузии

Травмите никак не са желани, но и те са неизбежна част на някои от нас по време на почивка. Особено при преходи в планината по по-екстремни маршрути могат да се случат неприятни травмирания.

Аrnica montana 5 СН е великолепно средство при падания, натъртвания, черепно мозъчни травми и т.н.

Арниката е хомеоптично средство №1 за всякакви травми, но на първо място на меките тъкани. Хомеопатично средство №1 и при травми на главата – падане, катастрофи и пр., в това число и при мозъчни сътресения.

При прясна травма - примерно подхлъзване със сериозно натъртване, ден-два да се приема през 2 часа по 3 зрънца. След това още 3-4 дни 4 пъти по 5 зрънца и да се остане на поддържащо лечение 2 х 5 зрънца.

Арниката подпомага резорбирането на кръвоизливите и предпазва от тромби, често съпровождащи натъртванията. Продължителните пътувания с автобус, самолет обострят проблемите с вените. Изключително полезен препарат за хора, страдащи от венозна недостатъчност, за предпазване от усложнения пред продължително пътуване отново е арниката. За тези случаи винаги преди дълъг път се вземат по 5 зрънца и на 3-4 часа по 3 зрънца до пристигането.

Беладона успокоява изгорено и зъбобол

Радостта от отдиха през лятната ваканция може да бъде помрачена от зъбобол, температура, ангина, слънчево изгаряне.

Belladonna 5 СН e едно от най-често използваните средства при температура и различни възпаления - зачервено гърло, зъбобол и др. Може да се дават по 3 зрънца през 15 минути, като приемите при подобрение се разреждат през 30 минути, 1-2 часа. Например при много висока температура, когато кожата е силно зачервена, а тялото излъчва топлина като радиатор или гърлото е силно зачервено и болката е много силна, в началото да се дават по 3 зрънца през 15 минути, 4 пъти, после по 3 зрънца през половин час още 4 пъти и после според подобрението през един-два часа по 3 зрънца.

Когато водещ симптом е червеният цвят, Belladonna ще е от голяма полза. Може да е зачервена кожата от слънчево изгаряне или от попарване с гореща вода. Отново ще използваме Belladonna 5 или 9 СН. 3-4 приема може да са напълно достатъчни.

Три зрънца арсеникум при диария

Arsenicum album 9 СН – това е едно от най-важните средства при диарии. С Аrsenicum album са лекували успешно холера към средата на XIX век, когато е бушувала холерна епидемия. Летните диарии може да се повлияят чудесно от Arsenicum album 9 CH. След всяко изхождане се смучат бавно до стапяне в устата по 3 зрънца. Може да се прилага във всички възрасти. Особено ценен хомеопатичен препарат при летните диарии при бебета и малки деца.

Ледум палустре срещу комари

Още едно допълнително средство при ужилвания, №1 срещу комарите. За предпазване от комари седмица преди пътуване към място, където вилнеят комари, да се приема веднъж дневно по 5 зрънца Ledum palustre 9 CH. Този хомеопатичен препарат прави кръвта ни нежелана храна за комарите. Ако все пак ни налетят или сме пропуснали профилактиката, ще ни помогне Ledum palustre 5 CH. Tози препарат в тази потенция е универсално средство при ужилвания от насекоми (оси, пчели, стършели, комари) – 6 приема по 5 зрънца за едно денонощие. Обикновено се редува с Apis 9 (15) CH – също 6 приема за денонощие.

Има още едно показание за прилагане на ледума - при прободни рани – тел, игла, пирон и др. 4 пъти по 5 зрънца за едно денонощие в продължение на 2-3 дни.

Високите потенции на Ledum palustre 15 СН (но у нас засега се внася 9 СН, също може да свърши работа) предпазват от комари, т.е. действа като репелент. По неизяснени механизми отблъсква комарите. Да се приема по веднъж дневно, най-добре вечер.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

© Heike Rau | Dreamstime.com