Новини

Билки подкрепят летния секс

Стресът „изяжда“ материала за тестостерон и руши либидото

Летен секс
Непълноценният интимен живот означава комплекси, неврози, депресии и за двамата

Работа досред нощ по важни проекти, допълнителна работа за успех в кариерата, за повече пари за жилище, за кола, за обзавеждане... И в един момент вярната съпруга открива, че нещата в интимния живот не са такива, каквито трябва да бъдат.

Загрижена за здравето на мъжа си, тя започва да търси начин да помогне. И с пълно основание. Непълноценният интимен живот означава комплекси, неврози, депресии, които връхлитат и двамата.

Но за да се реши проблемът, трябва да се открият причините за него и да се елиминират. Заедно с това да се намери най-щадящото лечение. Преди да се изкушите от широко рекламираните химични формули, пробвайте с природни средства – билки и хомеопатия.

Преработването, недоспиването, стресът неминуемо водят до разгъване на еректилните дисфункции. Тези фактори оглавяват класацията.

Ясно е, че прекомерно многото рабата изтощава и не оставя време за ласки и секс. Недостигът на сън води до недостиг на растежен хормон, който се образува само по време на сън. При децата той е отговорен за растежа, а при възрастните – за „ремонт“ на организма.

При системен стрес се изработват стресови хормони и, образно казано, така стресът „изяжда“ материала за тестостерон.

Лекарите определят две основни причини за пропадналите желание и възможности за секс при мъжете: органични и психологични.

По-рано се акцентираше преди всичко на психологичните фактори, но в последно време се изясни, че важна роля играят и сърдечно-съдови, хормонални и други заболявания.

От спорта е известно, че за постигане на добри резултати, са необходими тренировки. И при секса е така. Продължителното лишаване от секс води до спад на тестостерона, а като следствие – и на сексуалния капацитет. Вярно е и обратното – претренирането води до лоши резултати на терена. Тъй че и прекаляването със секс не е добро. А според оптималната „доза“ мъжът не трябва да прави секс по-рядко от веднъж на две седмици и не по-често от през ден.

Защото продължителното въздържание води до понижение нивата на тестостерона, а това влече след себе си хипертония, задух, повишаване на кръвната захар. Тестостеронът пречи на отлагането на тлъстини, топи ги, понижението му е причина за затлъстяване и голям корем. А коремният тип затлъстяване от своя страна води до образуване на ензими, които допълнително свалят тестостероновите нива. И така се затваря един порочен кръг.

Ако се е стигнало до по-сериозни смущения, редно е да се направи консултация с лекар, да се направят изследвания – липиден статус, кръвна захар и т.н. По-нататък може да се потърси съвет и от по-тесен специалист – андролог.

Но заедно с консултациите могат да се направят много неща.

Афродизиакът дамяна

Една популярна билка с афродизиачен ефект носи артистичното име дамяна (Turnera diffusa). Представлява храст с дребни ароматни цветове, цъфтящи от ранно до късно лято. След прецъфтяването узряват и плодовете, чийто вкус наподобява този на смокините. Растението има аромат подобен на лайката, който се дължи на маслата, съдържащи се в него. Родината му е Централна Америка, Мексико, Южна Америка и Карибския басейн. То подобрява половата сила и влияе върху централната нервна система. Помага при неврози, депресии, балансира нервната система. Има антиспастично действие. Укрепва кръвоносните съдове на тялото и мозъка. Поддържа и засилва ендокринната система. Подобрява жизнеността на човека – тонизира цялото тяло и подхранва кожата.

Отварата се приготвя с 1 – 2 чаени лъжички билка, които се запарват 10 минути в чаша вряла вода. Може да се изпиват и повече чаши през деня. Има и хомеопатичен препарат, приготвен от дамяна – Cefagil. При хронични случаи се взема по една таблетка 1 до 3 пъти дневно. При остри случаи се взема по една таблетка на всеки половин или един час, най-много до 12 приема.

От особена помощ е и дневната светлина. Тя стимулира епифизната жлеза, а това е важно за хармонизиране на хормоналния статус, за прогонване на депресиите. Добре е да прекарваме навън на открито поне 30 минути на ден, а още по-добре – един час.

Бабини зъби и магарешки трън поддържат съдовете

Има още три билки, които дават мъжка сила – бабини зъби, цвят магарешки трън и ветрогон. Те се смесват в равни части, примерно по 50 г, и се разбъркват добре. Две супени лъжици от сместа се варят 5 минути в половин литър вода, запарват се още 15 минути и чаят се прецежда. Пие се на 3 – 4 порции през деня.

Тази комбинация помага на съдовете да се поддържат еластични. Не е случайно, че добрите билки за сърце са добри и за поддържане на сексуалната активност – и за секса, и за здравото сърце са необходими еластични артерии.

Простатата е жадна за цинк

Обикновено простатата има форма и големина на кестен – 4 на 3 на 2 см, и тежи около 20 г. Но в сравнение с другите органи тя се нуждае от 10 пъти повече цинк. Трябва да ѝ го осигурим с храната, за да я предпазим от патологично уголемяване – така наречената хиперплазия на простатата.

Цинкът е и ценен имуномодулатор, предпазващ от чести простуди и възпаления. Да се приемат по 15 – 30 мг цинк ежедневно, особено през зимата, когато ще помогне за предпазване от грип и простуди.

Този микроелемент потиска един ензим – 5-алфа-редуктаза, и така се понижава нивото на дихидротестостерона. Той обикновено се повишава с напредване на възрастта. Тогава проблем за мъжа става не толкова синтезът на тестостерон, колкото фактът, че все повече тестостерон и SHBG (Sex Hormon Bindung Globulin – глобулин, свързващ половите хормони) се свързват. Затова те липсват в свободна форма.

При преминаване на границата от 40 години се увеличава нивото на пролактина. При мъжете той повишава активността на 5-алфа-редуктазата, респективно на дихидротестостерона, и води до увеличение на простатата.

Но за да бъде цинкът във форма, усвоима от простатата, е необходим и витамин В6. Дозата е 2 пъти по 1 таблетка.

На вашето внимание

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Не пропускайте

Коментари