Новини

Билки и мехлеми за краката в жегите

Над 23 градуса кръвоносните съдове отслабват

Краката не обичат горещините
Краката не обичат горещините

Болки, тежест в краката, сърбеж, отоци към края на деня. Болезнени мускулни схващания, които са по-чести през нощта. Това са най-честите симптоми при разширени вени. Те безпокоят по-често жени, но не са застраховани и мъжете.

Разширените вени са запазена територия за жените. Те боледуват 2 пъти по-често от мъжете, които също не са пожалени. Рискът и при двата пола се увеличава рязко след 45 години. Но за жалост страданието се подмладява. Истината е, че ако не се спазват определени правила за здравословен начин на живот, с времето става все по-сложно.

Щом температурите се повишат, изброените симптоми се проявяват по-силно и по-често. Краката не обичат горещините. Още при температура от 23 градуса стените на кръвоносните съдове започват да се разширяват и отслабват.

Хормони, наследственост и професия допринасят за нарушеното кръвообращение, което отпуска стените на вените и предразполага към заболяването. То е по-често при хора с наднормено тегло, явява се при бременност и дълго стоене на едно място, при пътуване и седяща работа. Някои професии, свързани с продължително стоене прав, като фризьори, учители, стоматолози, предразполагат към застой на кръвта и грозното издуване на вените, които наподобяват корабни въжета.

Оттук се извежда и първата препоръка. Който има проблем с вените, да пази краката от слънце и прегряване. Газенето в студена вода и обливането със студена вода имат буквално чудодеен ефект.

Студени процедури

Обливания по Кнайп – краката се поливат от пръстите до кръста със струя студена вода (падането на водата да не е дъждообразно, а струйно!). Започва се с 1 минута. Времетраенето постепенно се удължава.

Ходене в студена вода – то действа едновременно като охлаждаща процедура и масаж. За целта се разхождаме в студена вода, като вадим и топим крака от коляното под прав ъгъл, както ходи щъркелът.

Не на застоя – ако работата ви е свързана с дълго седене на стол или прав, имайте предвид, че само след 30 минути количеството на кръвта в краката се увеличава с 250 – 300 мл. Извод и препоръка – през 45 минути до час ставайте и се разхождайте около бюрото за минута – две. Това правило важи и за предприемащите дълго пътуване с автобус или самолет.

Чай от конски кестен укрепва вените

Активните съставки на конския кестен предпазват от образуване на тромби и в същото време укрепват венозната стена. 15 – 30 капки настойка от конски кестен да се приема 2 – 3 пъти дневно. Прилага се поне 3 месеца.

Има и мехлеми, съдържащи екстракт от това растение.

Белият равнец пък съдържа рутин и кверцетин, които помагат да се поддържат еластчини съдовите стени. Една чаена лъжичка (около 1.5 г) се запарва в чаша вряла вода 7 минути и чаят се прецежда. Дневната доза е до 4.5 г.

Другата полезна билка е комунигата. Една – две чаени лъжички от наситнената билка (1.5 – 3 г) се запарват в чаша вряла вода 10 минути и чаят се прецежда. От този чай се пие 2 – 3 пъти дневно.

Същата запарка може да се използва и за компреси. Напоява се марля или тензух с охладената запарка и се налага върху проблемните участъци.

Освен благотворния ефект върху вените комунигата има и много добър успокоителен ефект.

Практични съвети

Краката не бива да се кръстосват, защото тази позиция допълнително затруднява венозния отток. Кръвта трябва да циркулира свободно между коляното и слабините.

Да се подбират по-широки дрехи, които не притискат. Тесни и впити панталони, колан и чорапи – всичко това смущава циркулацията. Секси дънките могат да се сложат, след като пътуването приключи.

Обувките не бива да са с високи платформи или с токчета. Най-добре е да са платнени или велурени, а токът да е до 2 см. Практични са също така сандали и чехли, в които кракът диша свободно.

По време на път трябва да се пият достатъчно течности. Това важи с особена сила, ако лекият автомобил или автобусът са оборудвани с климатик. Организмът губи течности, кръвта става по-гъста и лепкава. Достатъчно е на час да се пие по чаша плодов сок и негазирана минерална вода.

Цигарите и алкохолът допринасят за разширяването на вените, а кафето обезводнява организма. Така че по време на път е добре да се въздържаме от кафе и от пушене.

Зеленият чай и чаят мате освежават и ободряват. Те могат да заменят кафето по време на път. Имат и чудесен съдоукрепващ ефект.

Минерални чорапи

Температурите се повишават и страдащите от разширени вени по-често се оплакват от скованост, тежест и схващания на краката. Възможно е да се появят болка и сърбеж. Разширените вени, които са форма на проява на венозна недостатъчност, засягат всички възрасти. Има хора, които се раждат с разширени вени. При други проблемът се явява в пубертета. При някои жени разширените вени се получават след първото раждане. Състоянието се влошава при продължително стоене прав или седнал пред бюрото.

Често за възстановяване на венозния отток се препоръчва носенето на еластични чорапи. Те обаче отпускат мускулатурата. От помощ могат да бъдат шуслеровите соли. Сол № 1 – калциев флуорид, стяга венозните стени и подобрява храненето на кожата. Сол № 4 – калиев хлорид, заедно със сол № 8 – натриев хлорид, подпомага циркулацията на кръвта и правилното разпределение на течностите. По този начин се нормализира кръвното, което е важно за здравето на венозните съдове.

Сол № 11 – силицея, подобрява структурата на кожата и заздравява колагеновите влакна, които ѝ осигуряват сила и еластичност, за да не се допуска разширяване на венозните съдове. Приемани в комбинация, солите подобряват състоянието при разширени вени и предпазват от усложнения на проблема. Необходими са по 5 таблетки на ден от всяка сол, като програмата се прави 2 пъти през годината в продължение на 3 месеца.

Помощ от природата

Лечебни мазила с невен успокояват

Добър ефект имат мехлеми и кремове, които съдържат екстракт от арника, невен, червени лозови листа.

Масажното масло с невен на Weleda се нанася с леки движения и се втрива отдолу нагоре. Мехлемът с невен АСАМ се нанася с лек масаж 2 – 3 пъти на ден.

Друг подходящ вариант е мехлемът АСАМ с арника. Той се нанася 2 – 3 пъти на ден с лек масаж. Мазането облекчава състоянието на краката.

Магнезиево олио срещу крампите

Много е подходящо за страдащите от разширени вени, съпътствани от болезнени мускулни схващания (крампи). Проблемните участъци се намазват един или два пъти на ден с количество от 5 – 10 мл (1 – 2 чаени лъжички). За по-добър сън се препоръчва намазването да става вечер преди лягане. Друг вариант е магнезиевото олио Zepir.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама