Новини

Безкръвна операция чисти синусите

ВМА прилага нова техника, вади полипи и тумори

Риноскопия
В днешно време все повече хора се оплакват от полипи в носа, като дори децата не са пощадени

Нов метод на безкръвна операция прониква в синусите и отстранява полипи, възпалителни изменения или тумори. Той се прилага в УНГ клиниката на Военномедицинска академия.

„Оперативната техника е нова за България, не и за света. Известна е като функционална ендоскопска синусхирургия. С други думи без никакъв разрез, по ендоскопски път с оптика и хирургични инструменти се влиза през ноздрата и се отстраняват полипи, изкривявания, възпалителни изменения или туморни образувания“, обяснява доц. Венцислав Цветков, началник УНГ клиниката във Военномедицинска академия.

„Със старите методи в носния вход се гледаше с едно огледалце и само там полипите можеха да бъдат премахнати, което обаче не е достатъчно. Това е нещо като „козметично подстригване“, тъй като полипите са по-дълбоко – те излизат от кухините около носа. Сега под видеоконтрол те могат да се елиминират напълно. Чистят се всички синуси, дори тези, които са малки или недостъпни за традиционната хирургия.

Телескопът осигурява видимост и с помощта на специални инструменти – микроскалпели, шейвъри, щипки се правят корекциите, които са необходими.

„Досега почистването на сфеноидалния синус например не беше възможно. Тази зона е много рискова. Сега „виждаме“ и може да стигнем дотам. А благодарение на новите инструменти проникваме в места, които преди това бяха недостъпни. Така можем да правим различни манипулации – рязане, коагулиране на кървящи места. Заедно с премахването на полипите можем да унищожим и някои от синусите, които, образно казано, са „болни“. По-големите пък се изчистват, и то така, както трябва, което преди не беше възможно“, обяснява доц. Цветков.

Полипите представляват доброкачествено разрастване на лигавицата на носа. Резултат са на алергична реакция. И понеже алергията не може да бъде излекувана, може само да бъде „приспана“, много хора отказват лечение. Другият им мотив е, че след време те се явяват отново.

„След операцията полипите, разбира се, могат да се появят отново, но това ще е след по-дълъг период от време, освен това те ще бъдат единични и по-лесно ще се поддават на лечение. Другото предимство е, че когато с новия метод премахнем увредената лигавица и синусите, от които излизат полипите, дори алергията да е налице, те няма да има откъде да се явяват отново. Операцията не лекува окончателно, но до голяма степен осигурява комфорт, и то за продължително време. Благодарение на нея алергичната реакция се потиска и обонянието се връща“, обяснява доц. Цветков.

Полипите са едно от най-честите страдания. Махането им с новия метод е по-ефективно и без травма – пациентът може да се прибере на следващия ден вкъщи. С новата техника се правят и по-сериозни интервенции. Като например операция на аденом на хипофизата, и то без да се отваря черепът, а ендоскопски.

В днешно време все повече хора се оплакват от полипи в носа. Страданието засята възрастните, но и децата не са пощадени. Едното обяснение са честите инфекции, другото – мръсният въздух, който е причина за алергичната реакция. Заболяването засяга обаче не само хора от града, където замърсяването е по-голямо, но и тези, които живеят на село и в планините, където въздухът е значително по-чист.

„Полипът е доброкачествено разрастване на лигавицата на носа. И понеже се развива в сравнително затворено пространство – в носната кухина, започва да пречи на дишането и на обонянието, секрецията от носа се увеличава. Може да се стигне дори до астматични пристъпи. За да се намали рискът, алерголозите обикновено предписват кортикостероиди, които обаче имат много странични ефекти. Докато след операция и след ендоскопско отстраняване на полипите човек може да потиска алергията с много по-елементарни и не толкова силни лекарства“, обяснява доц. Цветков.

Автор(и): Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Реклама

Други публикации, които биха ви заинтересували