Новини

Алое вера чисти кръвта

Вълшебното лекарство на шумерите стимулира имунната система

Алое вера
Преди 4000 г. шумерите определят алое вера като „подарък от боговете“

Ако имаме проблеми с черния дроб и жлъчката, особено след преяждане и препиване, може да си помогнем с доказани рецепти от народната медицина. Основно място в тях се пада на екзотичното вечно зелено алое вера.

В много домове у нас то се гледа в саксия като декоративно растение, но е едно от лекарствата с чудодейна сила. Признато е за едно от най-добрите слабителни средства. Освен това доказано подобрява чернодробните функции, разпалва апетита и стимулира храносмилането. Като активизира работата на черния дроб, алоето помага за усвояване на храните и подкрепя обмяната на веществата. Затова се препоръчва при тежест, дискомфорт и подуване на стомаха.

Алоето чисти кръвта, стимулира имунната система и укрепва организма. Затова помага при цистити и гъбични инфекции. В народната медицина се използва и при лечение на тумори.

Сериозни научни изследвания на клиниката „Мейо“ потвърждават ефективността му при запек, псориазис, генитален херпес и дерматит. Продължават проучвания на лечебната му сила при диабет тип 2, кожни изгаряния, афтозен стоматит и СПИН.

В минералния състав на алоето влизат микроелементите кобалт, цинк и мед. Кобалтът е важен за изграждане на хемоглобина, затова растението се препоръчва при анемии. Цинкът е средство за укрепване на имунната система. Помага на хора, склонни към чести простуди, синузит и хронични бронхити. Медните соли в месестите му листа пък предпазват от автоимунни реакции.

Алоето има и две уникални съставки – ацеманан и алантоин. Ацемананът е дълговерижна въглехидратна молекула с белтъчно ядро. Човешкият организъм го синтезира, но само до пубертета. След това трябва да се добавя с храната, защото е важен за имунитета – активизира имуномедиатори като интерлевкин 1. На това се дължи противораковото действие на алоето, обясняват американски изследователи. Клиничните изследвания обаче са в самото начало. Ценното вещество си набавяме още с билката женшен и с месо от акула.

Другата полезна съставка на алоето – алантоинът, не се синтезира от организма на човека. Затова трябва да я набавя с храната. Алантоинът има мощни антиоксидантни свойства, пази клетките от окислителния стрес, обезврежда токсичните продукти и стабилизира клетъчния цикъл. С други думи, работи като имуностимулатор.

„Подаръкът на боговете“ познат от 6000 години

Рисунки от египетски стенописи отпреди 6000 години свидетелстват за използването на растението алое вера. А преди 4000 г. шумерите го определят като „подарък от боговете“.

Алексaндър Македонски е разполагал със стабилни запаси от алое. Считал го за най-добрoто средство за лечение на рани.

Апостол Тома (67 г.пр.Хр.) пренася знанието за лечебното действие на алоето в Индия и то влиза в лечебната система аюрведа.

Някои от съвременните рецепти за лекарства с алое се свързват с опита на маите, които наричали растението „страж на здравето“.

Христофор Колумб носил саксии с алое, за да лекува раните на моряците си.

В арабския свят алоето е ценено високо. При мюсюлманите е символ на пълно щастие, а Парацелз го определя като еликсир за дълъг живот.

Алоето се използва в китайската древна и модерна народна медицина.

Средновековен лекар описва силата му

На лечебните свойства на алоето е посветена книгата на средновековния лекар Амирдовлат Амасиаци. В „Ненужно за невежите“ той описва приложението на различни видове изсушен сок от алое – сабур, като най-добрият според него е сокотрийският.

„Сокотра е остров близо до крайбрежието на Йемен. Всички жители на този остров са езичници и магьосници, притежаващи велика сила. Отначало те живеели в страната на ромеите. А Александър Македонски ги изпратил на този остров, за да го заселят и да приготвят там сабур.“

В съвременната фитотерапия горчивите билки, които имат стимулираш ефект, не се прилагат много и ефектът им не е добре проучен. Известно е обаче, че алоето има доста горчив вкус. И някои производители използват именно тези му свойства.

Алоето действа благотворно при чернодробни и жлъчни аномалии като жълтеница и изтощен черен дроб. Определянето му като лекарство за стомах се базира на класическото приложение на горчиви препарати. Те повишават апетита и помагат при хронични гастрити с понижена киселинност.

Средновековният лекар отделя особено място на външното приложение на сабура, което съвременната фитотерапия почти не използва. „Ако се смеси с оцет и розово масло и се намаже главата и челото, помага при главоболие. Ако се разтвори във вино и се намаже косата, то ще и попречи да опада и ще я укрепи. Ако се пие, сабурът „разтваря“ черната жлъчка. Изтегля слузта от главата, отпушва проходите, очиства стомаха от жълтата жлъчка. Той е едно от най-добрите лекарства за стомаха. Случва се за един ден да успокои болката, да отвори апетит и да отстрани слабостта на стомаха“, съветва авторът.

Рецепти

С мед и вино помага на черния дроб

Три – петгодишно растение се държи на тъмно място, без да се полива в продължение на една седмица. След това от него се прави лек, който помага при жлъчни и чернодробни болести, както и при тумори. Рецептата е на акад. Филатов.

150 г от листата се счукват или се смилат и се смесват с 250 г пчелен мед и 350 г силно (17°) червено вино. Понеже подобна концентрация се намира трудно у нас, може да се използва обикновено червено вино и да се подсили със 100 г водка. Сместа се държи на тъмно и хладно място за една седмица. Приема се по една супена лъжица 3 пъти на ден около половин час преди ядене.

Изсушеният сок сабур

На арабски алое, или saber, означава 'търпение'. Тъй като растението е символ на издръжливост, нарекли изсушения сок сабур. Той се получава от сока на алоето, след като водата се изпари. Взема се сутрин на гладно с малко вода бучка колкото грахово зърно или 1/8 чаена лъжичка, ако вече се е разтрошил. 10 дни се взема, а след това 10 дни се почива. Приемът се прекратява и по време на менструация, защото може да засили менструалните кръвоизливи.

Капките лекуват хремата

Сокът от алое вера успокоява болките в ухото, пресушава хремата и чисти конюнктивита. Може да отрежете листото и да го изстискате директно в ухото, окото или носа. Пресният сок бързо успокоява болката. Той е отлично лекарство при болки и възпаление в ушите.

Изсмуква гнойта

Добре е винаги да имаме подръка една саксия с алое. При циреи, прободни рани или панарициум едно листо от алое се закрепва с лейкопласт или с превръзка върху болното място. Растението изсмуква гнойта и помага за бързото оздравяване.

Автор(и): д-р Атанас Михайлов, Веселина Мончева
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto

Не пропускайте

Коментари