Новини

Активно движение пази от пристъп на мигрена

Хомеопатия и билки помагат на различни етапи от кризата

В 90 на сто от случаите мигрената засяга жени
В 90 на сто от случаите мигрената засяга жени

Най-неприятният вид главоболие – мигрената, често ни връхлита през пролетта заради резките промени в атмосферата. Страданието може да се oпредели като пристъпно главоболие, свързано със смущения от стомашно-чревния тракт и зрителни смущения. При което обикновено боли само половината от главата.

Въпреки достиженията на модерната медицина механизмът на мигрената още не е напълно разгадан. Пристъпът може да се провокира от измръзване, прегряване, недоспиване, притеснение, от задушно помещение и от какво ли още не.

В началото на атаката кръвообращението във вътрешната сънна артерия рязко се усилва. Едновременно с това обаче се забавя движението на кръвта в разширилите се съдове на външната сънна артерия. Лицето почервенява и това е предвестник на пристъпа. Ако трябва да сме по-точни, в началния период мигрената е свързана със съдов спазъм. Стеснените артерии не могат да осигурят достатъчно кръвен дебит. Мозъкът изпитва кислороден глад и той се проявява с болка. Различни съдоразширяващи средства могат да са от полза. В по-напреднал стадий на страданието възможностите на организма да принуди артериите да се свиват вече са изчерпани. Това е вазодилатативният стадий на мигрената и в този етап съдоразширяващите средства не само не помагат, но и засилват главоболието. В този момент трябва да се повиши съдовият тонус, за да се балансира мозъчното кръвообращение. Пример за лечебен подход в този стадий на мигрената е кофергаминът. Таблетките съдържат ерготамин – алкалоид като този в моравото рогче, и кофеин. Ерготаминът успокоява главоболието, като повлиява на тонуса на мозъчните съдове и тяхното стесняване. Той премахва болките, идващи от сетивните окончания в съдовата стена. Кофеинът усилва ефекта на ерготамина, без да е необходимо дозата му да се увеличава.

Помощ от природата

Екстракт от гинко за мозъчното кръвообращение

Препарати от гинко билоба регулират мозъчното кръвообращение. Ако са на таблетки (сух екстракт), от тях се взема обикновено три пъти дневно по една или 3 пъти дневно по един милилитър настойка от растението. Има много продукти в аптечната мрежа. Важно е да се следи внимателно писаното в листовката за наличие на 40 милиграма стандартизиран екстракт във всяка таблетка или всеки милилитър. Тези продукти подобряват плавно микроциркулацията на ниво мозъчно кръвообращение, без да причиняват прекомерно разширяване на артериите.

В момент на пристъп към препаратите от гинко билоба може да се прибави хомеопатичният препарат Arnica montana 5 CH. През 15 минути се смучат бавно до стапяне в устата по 3 зрънца и така в продължение на 1 – 2 часа.

Чаят от маточина и мента успокоява

Полезна е запарката от мента и маточина. По 1 чаена лъжичка от двете билки се запарват 5 минути в чаша вряла вода. Добре е чаят да се пие топъл. Може да се изпиват много чаши през деня. Двете билки имат антиспастичен и успокоителен ефект.

Ментат срещу главоболието

Ментатът е индийски билков продукт. Обикновено се взема два пъти дневно по една таблетка и често това е достатъчно за предпазване от пристъпи на главоболие, но в момент на пристъп може да се вземат 2 – 3 пъти по две таблетки през половин час.

Масло от нощна иглика успокоява хормоните

Обикновено се взема по една перла 2 пъти дневно, но при по-затегнати случаи може да се започне с три пъти дневно по 2 перли. Маслото от нощна иглика има две чудесни функции – подобрява отлично кръвообращението и заради тези свойства се прилага дори при болестта на Рейно и при болестта на Бюргер. Освен това то има чудесни хормонорегулиращи свойства. Маслото от нощна иглика премахва неприятните усещания при пременструален синдром, като нервност, задръжка на вода и подуване, болезненост и напрежение в гърдите и т.н.

Белият имел спестява спазмите

Добре е да се използва две седмици преди очакваната нова менструация. Белият имел премахва спазми, регулира артериалното налягане и осигурява комфорт. Половин супена лъжица от билката се запарва в 300 милилитра вряла вода. После чаят се прецежда и се разпределя на 3 порции през деня.

На втория етап на пристъпа лицето пребледнява – съдовете на външната сънна артерия се свиват, а на вътрешната се разширяват. Най-рязко се разширяват съдовете на мозъчната обвивка и тогава болката става почти нетърпима. Нараства вътречерепното налягане – появяват се гадене и повръщане. След това болката стихва. Организмът сам си е помогнал.

В 90 на сто от случаите мигрената засяга жени. Ако главоболието е свързано с хормонален дисбаланс, лекарствата, които повлияват съдовете, не са особено ефективни. В тези случаи при жени с хормонални проблеми цимицифугата има много добър ефект.

Дотук става ясно, че мигрената е свързана със смутена регулация на мозъчното кръвообращение и хормонален дисбаланс.

Затова трябва да се намерят подходящи природосъобразни средства, които да помогнат на баланса, защото, от една страна, обезболяващите таблетки не са много ефективни и крият много странични нежелани ефекти, а от друга – ако има хормонален дисбаланс, лекувайки мигрената, решаваме една още по-сериозна задача.

При мигрена помагат билкови и хомеопатични средства, но те не отменят цялостния природосъобразен подход.

За да си спестите пристъпи на мигрена, трябва да прекарвате повече врече на открито – да ходите активно поне половин час всеки ден. Чудесни резултати се постигат с джогинг, плуване, каране на колело. Физическите усилия трябва да са по-интензивни и да доведат до изпотяване. Тогава се задействат резервните капиляри и в тялото се образува азотен оксид.

Именно той помага да се избегне пристъпът на мигрената. Основните принципи, на които се основава ефективността на азотния оксид, са два. От една страна, той преразпределя кръвния поток в тялото, от друга – разширява кръвоносните съдове. И действието му е моментално.

Провокиращи фактори

  • Сензорни стимули: ярка светлина, силен шум, определени миризми
  • Продължително напрежение и стрес
  • Определени храни: шоколад, ядки, фъстъчено масло, сирене, храни, съдържащи консерванти и изкуствени подсладители
  • Алкохол
  • Тютюнопушене
  • Недостиг на сън
  • Менструация и използване на контрацептивни таблетки
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto