Новини

12 часа на чай, ако стомахът е разстроен

Отвара от цикория и петопръстник успокояват

Тоалетна
Летните диарии най-често са остри

Летните диарии най-често са остри. Защото разстройство могат да причинят много фактори – бактерии, вируси, гъбички, паразити, диетични грешки, непоносимост към фруктоза – млечна захар, засяга 10% от възрастното население. Стомашното разстройство може да е последица и от антибиотични лечения.

До четиригодишна възраст стомашно-чревният тракт все още се развива. Незрелостта му означава по-голяма уязвимост. Горещините сами по себе си причиняват смущения във функционирането му и така може да се стигне до състояние на ръба здрав-болен. С други думи, може да се яви диария без наличие на патогенни микроорганизми, които я причиняват. Все пак през лятото високите температури благоприятстват развитието на болестотворни микроорганизми. В горещините храните бързо ферментират и се развалят. Може да се развият и такива микроорганизми, които причиняват разстройство. Най-популярни са салмонелните инфекции, но има и стафилококови. Не са редки и случаите с дизентерия.

Помощ от природата

Черна запарка

Една чаена лъжичка с връх черен чай се запарва в 100 – 150 мл вода 10 – 15 мин и чаят се прецежда. Изпиват се по 2 – 3 чаши през деня.

Кафе

Препичат се кафени зърна, докато почернеят добре. Смилат се и през половин до един час се пие по една щипка (на върха на ножа) с малко вода. Дневна доза – 9 г. Силно препеченото до прегаряне кафе има способността да абсорбира токсини и така успокоява чревната лигавица.

Топла вана

Поставянето на краката в топла вода облекчава всякакви спазми – повръщане, диария, главоболие, стенокардни пристъпи, болезнена менструация и т.н. Краката се потапят в кофа с хладка вода – 37 градуса, и се долива от горещия кран допълнително, така че за 15 минути да се достигне едва поносима температура – 40 – 42 градуса.

Ябълки

За стабилизиране на постигнатия резултат са важни и ябълките. Помага пектинът, който съдържат. Важно е да са печени. Дозата е 2 – 3 дневно. Друг вариант – бели се ябълка и се нарязва на парченца или се стърже на ситно ренде. Изчаква се да потъмнее добре и се консумира едва тогава.

Пектин

Две чаени лъжички ябълков пектин се смесват с малко мед или захарен сироп и се разбъркват добре до хомогенизиране на гъста каша. Долива се вода на малки порции и се бърка непрекъснато (както приготвяне на майонеза до консистенция на гъсто желе).

Билкова комбинация

Може да се смесят в равни части стрък жълт кантарион, стрък камшик, петопръстник, корен кръвен здравец. Две супени лъжици от тази смес се кипват 1 – 2 минути и се запарват още 15 – 20 минути в половин литър вода. После чаят се прецежда и разпределя на 3 – 4 порции през деня.

Ако диарията е придружена от висока температура, втрисане, кръв в изпражненията, съмнение за остър корем (силни коремни болки, втвърдяване на коремната мускулатура), спешно трябва да се потърси помощта на специалист – гастроентеролог, инфекционист или хирург. Важно е да се направи микробиологично изследване, за да се установи причинителят. Ако състоянието е силно изразено и продължително, не бива да се лекувате сами.

Какво може и трябва да се прави, докато се задвижи процедурата и се изчакват резултатите от микробиологичното изследване? Добре е да се направи 12-часова чаена пауза, по време на която не се яде нищо и се пие чай от петопръстник и стрък цикория. По една супена лъжица от двете билки се варят 5 – 10 минути в 600 мл вода. Пият се по 50 – 70 мл на 1 – 2 часа.

Другото бързо решение е хомеопатията – след всяко изхождане се пият по 3 зрънца Arsenicum album 9CH. Може да помогне и диарекс – пият се по 1 до 2 таблетки 2 до 3 пъти дневно до отзвучаване на оплакванията. За деца дозата е наполовина или по съвет на лекаря. Диарексът е индийски билков продукт под формата на таблетки.

След като сме направили чаена пауза, може да се хапнат банани. Но ако тези мерки не са достатъчно ефективни, е добре да се добави и супата на Моро.

Супата на Моро

Проф. Моро успява да разработи диета, която по-късно взема неговото име (през 1908 г.). С този режим на хранене той успява рязко да намали смъртността от чревни разстройства при кърмачета в клиниката, в която работи.

Тя се приготвя, като четвърт килограм моркови се измиват и обелват. Вади се сърцевината им и се варят в един литър вода 1 – 1.5 часа, докато останат около 200 мл. Получената отвара се пасира и разбърква със зеленчуков бульон. Това е супата на Моро. Тя се разпределя на равни порции за целия ден.

Продължение на лечението със супата се прави с варен ориз, задушени картофи, леблебия.

Освен това в диетичния режим при разхлабен корем може да се добави запарка от копър и джоджен. По 1 чаена лъжичка се запарва за 5 минути в чаша вряла вода. Прецежда се и се приема лъжичка по лъжичка през 5 – 10 минути. Този чай освен при диария е много ефикасен при коремни спазми и повръщане.

Минерална атака срещу летните вируси

Няма по-неприятен момент от боледуването по време на отпуска. Жалко е, когато заради летните вируси, причиняващи диария, не можем да се насладим на така чаканото време за релакс. Ето защо е добре още преди тръгване към мечтаната дестинация да сме подготвени с няколко лесни за използване средства, които могат да ни предпазят или ако се наложи, да се използват за лечение. Идеалният вариант е да ги ползваме поне 2 седмици преди почивката, като цялостна профилактика в летния сезон. Това са щуслеровите соли № 3 – железен фосфат, № 5 – калиев фосфат, и № 8 – натриев хлорид. Приложението на сол № 3 при първите признаци на инфекция стимулира имунната система за своевременно предотвратяване на заболяването. Солта подпомага лечението на острия възпалителен процес, тъй като понижава временно плазмените нива на желязото и така пречи на размножаването на бактериите и вирусите (плазменото желязо е необходимата им хранителна среда).

Летните вируси често причиняват и висока температура. Затова е добре да имате подръка и сол № 5, която ускорява възстановяването и подпомага сърцето в борбата му с температурата. Важно е също да нe забравяме, че неразположения, свързани с диарии или повръщане, могат да доведат до сериозно обезводняване на организма. За да не се стига дотам, в аптечката за път винаги трябва да присъства сол № 8, която регулира баланса на соли и течности, подпомага процесите на потене и терморегулация и бързото преминаване на диарията. За профилактика се приемат по 5 таблетки от всяка от трите соли на ден. При остри състояния се смуче по таблетка от всяка на 15 – 30 минути или се разтварят 10 таблетки от всяка в гореща вода 2 – 3 пъти на ден. Течността се пие бавно, на малки глътки. Тези мерки задължително се съчетават с прием на много вода – поне 40 мл на килограм телесно тегло. Спазвайте добра хигиена и избягвайте всякакви съмнителни храни.

На вашето внимание

Състояния и заболявания

Автор(и): д-р Атанас Михайлов
Източник:

Монитор

Снимка:

iStockphoto