Новини

1000 лева за инвалид менте

5 бона стига цената, ако в аферата са замесени истински лекари

Десетки „инвалиди“ използват схеми за фалшиви решения от ТЕЛК
Десетки „инвалиди“ използват схеми за фалшиви решения от ТЕЛК

Шефът иска да те съкрати, а ти остават 2 години до пенсия. Какво да сториш, за да бетонираш мястото си в службата? Най-лесно е да се обърнеш към „спасители“, които могат да ти осигурят бленувания документ, че си инвалид по болест.

Цената е солена – към 1000 лева, но пък имунитетът против съкращение ти е гарантиран.

Задължителното условие е документът да бъде с над 50 на сто инвалидност. По тази причина най-често измамниците те „разболяват“ от бързоразвиващ се рак. За да може аферата да хване дикиш, освен решението от ТЕЛК клиентите получават и писмо, на което се мъдри подписът на подуправителя на Националния осигурителен институт Весела Караиванова. Естествено – фалшифициран. Икономически полицаи от Главна дирекция „Криминална полиция“ в момента разследват 5 такива случая. Инвалидната „зараза“ бързо се разпространява от София към Монтана и Враца.

Ловки измамници прибират между 500 и 1000 лв. от балъци, застрашени от уволнение. Те им продават фалшиво решение от ТЕЛК, гарантиращо „неприкосновеност“ за работното им място. За официално решение с фалшива диагноза, издадено с намесата на истински лекари, цената скача. И най-често е 5000 лв., алармираха икономически полицаи от МВР.

Разследването на ТЕЛК-овете менте започнало, след като шеф на сладкарска фирма – „Кооперация Христо Ников“ в столицата, получил накуп 5 решения от ТЕЛК. Всички били за негови служители, все на възраст пред пенсия. „Какъв е тоя карък, дето ме гони, как така всички станаха инвалиди“, почудил се фирмаджията. Някои от болните били с инвалидност 70 на сто, други удряли почти максимума – 98 на сто. Когато се зачел в диагнозите, установил, че 2 от тях са за страшни онкозаболявания. Останалите 3 били с диагноза диабет, световъртеж, високо кръвно. Към решението за раковото заболяване на негова служителка имало и копие от писмо до регионалната структура на социалното осигуряване, подписано лично от подуправителя на НОИ Весела Караиванова. Сладкарят решил, че има нещо гнило. Още повече че някои от служителите му директно му заявили, че решението ги пази пожизнено от уволнение.

Проверката на НОИ и регионалния център за здраве показала, че първите 2 решения за инвалидност с диагноза онкозаболявания въобще не са издавани и са изцяло фалшиви. Останалите 3 обаче били с истински подписи от лекари към 28-и диагностично-консултативен център (ДКЦ), Първа МБАЛ и Националния кардиологичен център, твърдят от МВР. Документът от Първа МБАЛ бил подписан от трима доктори, вече забъркани в афери с решения от ТЕЛК. Това е т.нар. ТЕЛК II в Първа МБАЛ. Членовете на тази комисия – Мария Гергинска, Румяна Праматарова и Ангелинка Попкирилова, вече са осъдени на по 8 месеца от Софийския районен съд за издаване на решения с неверни обстоятелства, съобщиха от болницата. Срещу тримата лекари в момента тече процедура за отнемане на лекарските права от специалната комисия към Българския лекарски съюз.

„Трябва да се разграничи откровеният фалшификат от останалите решения на ТЕЛК с неверни диагнози“, заяви разследващият на случаите Кирил Владимиров от ГД „Криминална полиция“. Ако говорим за решение менте, то при него топката остава у този, който го представи на работодателя си, защото използва документ с невярно съдържание. За фалшивата диагноза обаче ще се търси отговорност от лекарите, които са я подписали. Грози ги затвор до 5 години. Отделно ще им се търси отговорност за нанесени щети на бюджета за неправомерно изплатените инвалидни пенсии. При разследването става ясно, че максималният размер на инвалидната пенсия, взета от един от клиентите на схемата, е 330 лв. месечно. Човекът прибрал общо около 2200 лв. вследствие на документа, издаден с подписи на тримата действащи все още лекари.

Веригата с фалшиви решения на ТЕЛК се разпростира и в Монтана и Враца.

На 15 юли местните полицаи във Враца правят пробив и разбиват местна структура, като успяват да хванат лекарка от Мездра в момент на взимане на подкуп от 300 лева. Задържани са и нейна колежка от ТЕЛК-Враца и неин помощник.

Докторката от Враца и нейната сътрудничка взели общо 300 лева, за да издадат неистинско експертно решение. В София досега са хванати 6 фалшиви документа на ТЕЛК, във Враца – 3 и още 3 в Монтана, казват полицаите.

Засега един от малкото осъдени на последна инстанция членове на ТЕЛК е бившият председател на ТЕЛК в Ловеч д-р Боряна Хинова. Тя ще лежи 3 години и половина в затвора, след като Върховният касационен съд потвърди присъдата ѝ на 4 август. С подписа си Хинова дала възможност на здрави хора да получат от фонд „Пенсии“ над 74 000 лв.

Другите четирима участници – двамата лекари Иван Иванов и Борислав Пачков, машинописката Любка Райкова и посредничката Денка Мирчева, са с условни присъди. Случаят с Хинова е от 2004 г., а по делото бяха разпитани над 300 души. Обвинителният акт беше близо 700 страници.

Автор(и): Димитър Илиев
Източник:

Стандарт

Фотограф(и): Емона Цончева

Не пропускайте

Коментари