Изследвания и процедури

Тестостерон

На английски език: Testosterone

Показания за изследване на тестостерон:

  • хипогонадизъм у мъже
  • вирилизиране и хирзутизъм у жени
  • тумори, които образуват андрогени

Биологичен материал

  • серум или плазма, взета с хепарин;

Принцип на изследването

  • прилага се радиоимунологичен метод, почиващ на принципа на компетитивното свързване;

Секрецията на тестостерон се повлиява от редица фактори, чието влияние трябва да бъде отчитано, за да може да се получат надеждни, сравними резултати.

 

При мъже:

  • час на вземане (максимум в сутрешните часове, минимум - вечер)
  • колебания за кратки периоди, от порядъка на минути (време на полуживот 4 минути)
  • възраст

Вземането на кръв при мъже се извършва сутрин между 7 и 9 часа. Използва се постоянен катетър, чрез който могат да бъдат взети три проби кръв в продължение на около 30 минути. С този подход се "залавят" и колебания в серумната концентрация с кратка продължителност.

При жени:

  • час на вземане (максимум в сутрешните часове, минимум - вечер)
  • овариален цикъл: тестостеронът се подчинява на ритъм, който е близък до този на естрогените, но колебанията в концентрацията му са многократно по-малки

Получената кръв трябва да бъде центрофугирана в продължение на един час. Плазмата може да бъде съхранявана при -18 °С в продължение на едно денонощие до извършване на изследването.

Тестисите секретират тестостерон и естрадиол в кръвта. Те са не само основното място на образуване на тестостерон (клетки на Лайдиг), но същевременно и най-важният прицелен орган (сертолиеви клетки). Хормоналната секреция се стимулира от гонадотропните хормони (лутеинизиращия хормон и фоликулостимулиращия хормон), чието изграждане зависи от количеството на секретирания от хипоталамуса гонадатропиносвобождаващ хормон (ГнОХ). Подобно на положението при кортикостероидите концентрацията на тестостерона в периферната кръв се регистрира от съответни рецептори на хипоталамуса, като всяко понижаване на концентрацията в плазмата води до стимулиране на секрецията. Освен тестостерон се секретират и други андрогени, които са предшественици или метаболити на тестостерона. Те се отделят по същия начин от изграждащите тестостерон клетки на семенните каналчета и на епидидима. Тяхната секреция не е обект на системна регулация.

У жените андрогените са междинен продукт от синтезата на естрогени в яйчника и кората на надбъбреците. И при жените най-важен представител на тази група стероиди е тестостеронът. При повишена секреция андрогените причиняват у жени хирзуитизъм и вирилизиране. В кръвната плазма в преобладаващата си част тестостеронът се транспортира с помощта на тестостероносвързващия глобулин (ТСГ). Биологично активна е само свободната част на хормона. Това трябва да се има предвид при интерпретация на резултати от определянето на концентрацията на тестостерона (което "залавя" общото количество в серума). При състояния с повишено количество на тестостероносвързващия глобулин (ТСГ), въпреки че има повишена обща серумна концентрация на хормона, липсва увеличение на количеството на свободния биологично активен тестостерон.

Не пропускайте

Коментари