Изследвания и процедури

Микроскопско изследване на изпражненията

Показания за микроскопско изследване на изпражненията:

  • съмнение за опаразитяване

Микроскопското изследване на изпражненията за търсене на несмлени съставки на храната практически няма диагностична стойност и трябва да бъде изоставено, a ce използува информацията за количеството на отделените изпражнения и съдържанието на мастни киселини в тях.

Биологичен материал:

  • За откриване на оксиури (острици, Enterobius vermicularis): сутрин се залепва късче прозрачна лента (тиксо) върху ануса и околните тъкани, по-късно се отлепва и се залепва върху предметно стъкло.
  • За откриване на Taenia solium, Taenia saginata, Diphyllobathrium latum, Ascaris lumbricoides, Trichiuris trichiura и други хелминти: вземат се няколко късчета изпражнения с големина на грахово зърно от различни места на фекалната маса.

Провеждане на изследването

Яйцата на оксиурите се откриват чрез оглеждане с микроскоп на залепената върху предметното стъкло прозрачна леплива ивица. За откриване на други хелминти се използува както наблюдението на натривка от изпражнения върху предметно стъкло, така и на обогатен чрез флотация материал. Обогатяването на материала повишава вероятността за откриване на опаразитяване.

Референтни стойности

  • Референтни стойности: отрицателна находка

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари