Изследвания и процедури

Макроскопска преценка на фецес

Чрез огледа на прясно отделени изпражнения може да се получи лесно важна диагностична информация.

Критериите, на които трябва да се отдели внимание, са:

  • консистенция
  • цвят
  • миризма
  • количество
Табл. 1. Класификация на АХ според стойностите на АН (СЗО и МДХ, 1999 г.)
Изглед Диагностични насоки
Нормална консистенция
(гъсто-кашави до твърди)
 
-Светло-до тъмнокафяви нормална находка
-Черно-кафяви до зеленикави храна със спанак, боровинки, поемане на червено вино
-Черни приложение на железни или бисмутови препарати, червено вино
-Сиви до светложълти жълтеница (хепатална или постхепатална)
-Кървави злокачествени тумори на дебелото или правото чсрво, хемороиди, анални фисури
Кашава консистенция  
-Черни (катранени изпражнения) кръвоизлив от стомаха или тънкото черво
-Сиви до светложълти, лъскави (стеаторея) панкреасна недостатъчност
Кашаво-течна консистенция  
-Тъмнокафяви, с лоша миризма, рН над 8 гнилостна диспепсия
-Светлокафяви, с кисела миризма, рН под 6,5 ферментационна диспепсия
Изпражнения с примес на гной и слуз улцерозен колит (много често изхождане на малки количества)
Изпражнения, наподобяващи грахова супа коремен тиф
Изпражнения с примес на слуз и кръв дизентерия (при амебна дизентерия - кървави късчета, наподобяващи "малиново желе")
Воднисти изпражнения с неприятна миризма паратиф,ентерит
Воднисти изпражнения без миризма холера

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари