Изследвания и процедури

Количество на фецеса

Показания за изследване

  • малабсорбция
  • малдигестия

Подготовка и изпълнение на изследването

Подготовка: един ден преди и по време на продължаващото три дни изследване пациентът получава диета, която съдържа най-малко 70 g. и най-много 150 g. мазнини, нормално количество въглехидрати и белтъчини и не съдържа зеленчуци, черен или тричав хляб. Една седмица преди изследването трябва да бъде прекъснато лечението с широкоспектърни антибиотици, сулфонамиди или медицински въглен, а един ден преди изследването - приложението на панкреасни ензими. Изпълнение на изследването: с лабораторна везна се измерва количеството на изпражненията ("мокра маса"), отделени за денонощие.

Биологичен материал

  • изпражненията, отделени чрез трите дена на изследването, се събират без примес на урина в пластмасови съдове и се запазват в хладилник. Този начин трябва да бъде предпочетен пред ежедневното измерване и изхвърляне на пробите изпражнения, тъй като дава възможност при необходимост да се извърши и изследване на отделянето на липиди с изпражненията. To e оправдано, ако отделните количества са най-малко 200 g. дневно.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари