Изследвания и процедури

Изследвания при чернодробни заболявания

Съдържание

Последователност на клиничното изследване

Анамнеза

  • Снема се фамилна и лична анамнеза (чернодробни заболявания?), разпитва се за кръвопреливания, пътувания в чужбина, употреба на алкохол, работа с хепатотоксични вещества и др.

Клиничен преглед

Оглед

  • Търсят се кожни изменения, дължащи се на чернодробно заболяване (Spider naevi = "паякоподобни" naevi / телеангиектазии, палмарен еритем, лакирани устни, лакиран език, побеляване на ноктите и др.), жълтеница и евентуално разчесвания при сърбеж, колатерални съдове в зоната на коремната стена, асцит, гинекомастия, женски тип окосмяване, foetor hepaticus и др.

Изследване на черния дроб

  • Определяне на неговата големина:
    • Представянето на размера на черния дроб в сантиметри под дясната ребрена дъга е неточно, тъй като тази стойност зависи от положението на диафрагмата (при белодробен емфизем например диафрагмата има нисък стоеж). Измерва се разстоянието от границата между белия и черния дроб до долния ръб на черния дроб по медиоклавикуларната линия (МКЛ): при възрастни нормално достига 12 cm.
  • Границата между белия и черния дроб (т.е. долната белодробна граница) и долният ръб на черния дроб се определят чрез:
    • Перкусия в дясната МКЛ (определяне на границата между черния и белия дроб и на прехода от тимпанизма на коремната кухина към чернодробното притъпление).
    • Ехографско изслерване
  • Долният ръб на черния дроб се определя чрез:
    • Палпация (при дълбоко вдишване черният дроб опира в палпиращата ръка). С нея се определят консистенцията, характерът на неговата повърхност, наличието на болка при натиск и т.н.
    • Аускултация, съчетана с подраскване (наречена още перкуторна аускултация или аускултация, съчетана с перкусия): Стетоскопът се поставя в дясната МКЛ на мястото на сигурното чернодробно притъпление и отдолу се драска с нокът по посока на стетоскопа, докато не бъде аускултирано внезапно усилване на шума.

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари