Изследвания и процедури

Изследване на резорбционната функция на червата

Химусът представлява течно или полутечно съдържание от частично смляна храна, вода, солна киселина и различни храносмилателни ензими. Той е резултат на механично разместване, стриване, раздробяване и втечняване на храната от стомашния гладък мускул, както и на биохимично разлагане от страна на стомашния сок.

В тънкото черво хранителните вещества се разграждат и усвояват. Тук върху хранителният химус се излива отделеният от жлезите на тънкото черво чревен храносмилателен сок.

Чревният сок представлява светложълт воднист секрет, който се произвежда от жлезите на тънкото черво. В тънките черва заедно с панкреатичният и жлъчният сок, които се изливат върху хранителния химус, се извършва разграждането и усвояването на хранителните вещества.

Чревният сок има алкална реакция (pH е около 8). При човека за едно денонощие се отделят около два литра чревен сок.

Съдържание на чревния сок:

  • Неорганични соли: 0,65% натриев хлорид и 0,35% натриев карбонат.
  • Ензими:
    • Ерепсин - протеолитичен ензим, който разгражда белтъчините;
    • Ентерокиназа - отделя се най-интензивно в горната част на тънкото черво, осигурява превръщането на неактивния трипсиноген в активен трипсин;
    • Нуклеаза - разгражда нуклеопротеидите;
    • Липаза - отделя се в малки количества и се активира от жлъчните киселини. Разгражда мазнините до глицерин и висши мастни киселини. Има по-слабо действие от панкреасната липаза.
    • Амилаза - разгражда полизахаридите;
    • Инвертаза, малтаза и лактаза - разграждат дизахариди;

На вашето внимание

Изследвания и процедури

Покана

Ако сте медицински, здравен или сроден специалист и бихте желали да допринесете за подобряване качеството на тази публикация – да предложите свой собствен авторски текст, фотография или видео, или просто да ни посочите грешка от едно или друго естество, която може да сме допуснали при подготовката на материала, заповядайте!

Не пропускайте

Коментари